La mestra de Portell anirà cada dia a classe amb bicicleta des de Vilafranca per reivindicar el despoblament

“Muntanyes d’il·lusions” és el nom que rep el projecte

La mestra de Portell anirà cada dia a classe amb bicicleta des de Vilafranca per reivindicar el despoblament
L'escola de Portell, en una imatge d'arxiu

“Muntanyes d’il·lusions” és el nom que rep el projecte, homònim al que estan treballant durant tot el curs 2020-2021 els xiquets i xiquetes de l’escola de Portell. Actualment l’aulari compta amb només cinc alumnes i ja es va veure en una situació complicada fa pocs anys, quan va estar a punt de tancar. Veient que corre risc de tornar a estar en perill i anticipant-se a aquesta situació, Collado ha impulsat el projecte, que compta amb el recolzament del CRA Celumbres, amb els aularis de Cinctorres i Castellfort, i de l’Ajuntament de Portell, per tal d’atraure població al municipi.

Dos reptes
esportius

La iniciativa inclou diverses accions, entre les quals destaquen dos reptes esportius que estan a punt de començar. El primer d’ells tindrà lloc durant els dies 19 i 20 de març i consistirà en recórrer el Camí de Conquesta, producte turístic impulsat per la Mancomunitat Comarcal Els Ports. La ruta està emmarcada en el GR-331 que recorre tots els pobles de la comarca. Durant dos dies, Pam i la seua parella, Ramon Peris, realitzaran aquesta ruta de 166km que travessa els municipis dels Ports, per tal de donar-los a conéixer i portar la reivindicació de l’escola rural a un altre nivell, ja que l’aulari de Portell no és l’únic de la comarca que pateix risc de tancament i, en qüestió de pocs anys, tots podrien trobar-se en la mateixa situació que viu ara Portell.

El segon repte esportiu començarà en acabar les vacances de Setmana Santa: la mestra, resident a Vilafranca, es desplaçarà cada dia fins a l’escola de Portell en bicicleta, fins al final de curs, en un recorregut de 17km d’anada i 17 de tornada i 2h en total, comptant els dos trajectes diaris.

A més a més, la iniciativa donarà l’opció d’adquirir un llibre solidari escrit pels xiquets i xiquetes de Portell que tracta sobre el projecte que duen a terme. Els interessats en adquirir-lo podran fer-ho per un preu simbòlic que anirà destinat a alguna família amb pocs recursos que vulga instal·lar-se a Portell.

Però aquesta no serà l’única opció per fer donatius: qualsevol persona que vulga aportar al projecte, podrà fer-ho a través d’una donació a un número de compte que s’indicarà pròximament a la web municipal de Portell.

“Muntanyes d’il·lusions” consistirà també en visibilitzar la vida a l’escola i al poble. Per assolir aquest objectiu, Collado pretén crear contingut periòdicament en format d’entrevistes o vídeos amb perfils interessants, com ara les mateixes famílies dels xiquets que van a l’escola, per tal de fer arribar als interessats en viure a Portell la seua experiència.

Per fer un seguiment del projecte “Muntanyes d’il·lusions”, l’Ajuntament està treballant en un nou apartat de la web municipal on donar difusió a la iniciativa explicant-ne tots els detalls, a més de compartir el projecte a les seues xarxes socials.

Directe