El Dia de les Dones serà en línia però sense oblidar el to reivindicatiu

La programació s’allargarà fins a l’11 d’abril

Gemma Cerdà és la regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives de Benicarló

La regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives, Gemma Cerdà, ha presentat la programació amb motiu del Dia Internacional de les Dones que es commemora el 8 de març i que enguany està marcada per la pandèmia de la covid-19 i serà pràcticament tota en línia. A pesar de les circumstàncies actuals, Cerdà ha remarcat que «aquest any és més necessari que mai lluitar pels drets de les dones, perquè la pandèmia ha reforçat les desigualtats i les vulnerabilitats i els drets assolits al llarg dels anys estan en perill de retrocés».

«Amb la programació que avui presentem —ha ressenyat la regidora— volem fomentar les accions de sensibilització i promoció per la igualtat efectiva i real entre homes i dones, donar suport a les diferents formes de resistència i denúncia de la situació de les dones a través de les exposicions i les xarrades, donar impuls a la formació especialitzada dels diferents agents socials i mostrar una visió diversa i àmplia de la realitat que viuen les dones».

La programació començarà dijous 4 de març amb el seminari web «Taula redona 8 de Març, Dia Internacional de les Dones», a càrrec de l’Institut Valencià de les Dones. Divendres 5, Pamela Palenciano impartirà la ponència teatral en línia «Desfilant les violències masclistes» per a l’alumnat de 4t d’ESO dels centres educatius, i posteriorment es publicarà al canal de YouTube de l’Ajuntament. A més, des de divendres i fins dilluns, la façana de l’Ajuntament estarà il·luminada de color morat.

Un altre vídeo protagonista de la programació serà el que es difondrà el mateix dia 8 a les xarxes socials de l’Ajuntament i que servirà com a acte institucional del Dia Internacional de les Dones, i comptarà amb la participació dels representats polítics i de l’alumnat de l’IES Ramon Cid, l’IES Joan Coromines, La Salle, el Centre Integrat Públic de Formació Professional i el Centre Ocupacional IVASS El Maestrat.

Dimecres 17 tindrà lloc un col·loqui en línia al voltant del llibre Teixir feminismes: memòria, comunitat i territori i de L’Horitzontal, un projecte comunitari des de les cures i els afectes, a càrrec de les seues autores Mar Català Sanchis i Anna Muñoz i Gil, que també es publicarà al canal de YouTube de l’Ajuntament. Dijous 25 s’ha programat el vídeo fòrum «Treballem el gènere», que consisteix en el visionat d’un curt al voltant de les relacions afectivosexuals i debat en línia, a càrrec d’Art de Calaix. Aquesta activitat està destinada a persones entre 16 i 30 anys, i cal inscripció prèvia.

Respecte de la Volta a Peu per la Igualtat, enguany serà en línia i cadascú decidirà quan i on fer-la. Les persones que vulguen participar només han d’inscriure’s a través del web hj-crono.es, descarregar-se l’app al mòbil i, del 26 al 28 de març, recórrer la distància de 5 quilòmetres. La inscripció costa 3 euros i la samarreta es podrà recollir els dies 23, 24 i 25 a la Cambra Agrària, amb la cita prèvia que s’assignarà amb la inscripció.

També s’han programat dos exposicions al Mucbe, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura. L’exposició col·lectiva de pintura, dibuix i escultura «Parir un nou món», de càrrec de Rosa Soriano, Isabel Serrano i Sònia Eva Domènech reflexiona al voltant de l’amor per la terra i l’aire, la importància de l’aigua. Per la seua part, «Icones del segle XX», de Lluís Ribas, està formada per retrats de personatges emblemàtics de l’època que han contribuït a canviar la història, entre les quals es pot trobar Rosa Parks, Amelia Earhart, Marie Curie, Frida Kahlo o Anne Frank, entre d’altres.

Ràdio Benicarló també se sumarà a les activitats al voltant del Dia Internacional de les Dones des d’avui al 31 de març amb una programació especial.

La violència de gènere
s’ha intensificat durant el confinament

La regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives ha detallat que la pandèmia afecta especialment les dones i que «la convivència durant el confinament amb els seus maltractadors i la imposició del distanciament social ha incrementat en un 70 % l’atenció dels centres de Dona 24 hores».

Directe