David Casals-Roma, premi Tuber Melanosporum per “21 días de ira”

El guardó reconeix a la millor novel·la negra d’un escriptor novell

David Casals-Roma, premi Tuber Melanosporum per “21 días de ira”

David Casals-Roma, amb la novel·la 21 días de ira de l’editorial Grupo Terra Trivium, rep el premi Tuber Melanosporum 2021 que atorga el festival Morella Negra com la trufa.

L’escriptor ha recollit el premi en l’acte celebrat al Teatre Municipal, el qual s’ha emés en directe a través de YouTube. Així, la 6a edició del festival i 5a del premi s’ha adaptat a la situació actual i aprofitat les noves tecnologies per a arribar al públic.

Res més rebre el premi, David Casals-Roma ha dit que acudir a Morella per a rebre el premi Tuber Melanosporum “ha estat una experiència fantàstica. Encara que no hem tingut al públic present, sí l’hem tingut dins dels nostres caps i els nostres cors. Vull incitar a tota la gent que està escrivint al fet que continuï fent-ho, independentment que guanyen o no guanyen premis, perquè necessitem que la gent ens conte històries, que és el que ens fa somniar”.

Crims amb un
ritual macabre

David Casals-Roma (Lleida, 1972) porta tota la seva vida professional dedicat a la ficció. Amb 25 anys es va traslladar a Brussel·les per a aprendre sobre cinema i posteriorment va rodar els seus dos primers curtmetratges a Amsterdam. Més tard va estudiar cinema a Londres i va fer cursos de guió a Europa i els EUA. Ha dirigit curtmetratges, documentals i ha escrit guions de cinema. Ha escrit novel·les, contes, obres de teatre i poesia. Ha obtingut més de cent premis i prolonga la ratxa amb “21 dies d’ira”, una novel·la en la qual l’investigador Zoe Natan haurà de resoldre els crims de diversos homes que han estat penjats mitjançant un ritual macabre.

Cal recordar que “El Demonio de Laplace”, de Jon Aramendía de l’editorial Eunate; “El despertar del navegant”, de Maribel Torres de l’editorial Llibres del Delicte; “Perros con placa”, de Mario de la Rosa de l’editorial Libros Indie; i “Sin reglas”, d’Isabel Arranz de l’editorial Planeta són la resta de novel·les finalistes del Tuber Melanosporum 2021. El jurat va escollir aquestes cinc entre les 23 que es van presentar i les 13 que complien els requisits del guardó.

Aquesta edició del festival gastro-literari Morella Negra com la Trufa s’ha reduït a la seua essència a causa de la COVID-19. Així, durant tota la setmana s’han publicat entrevistes als autors i autores finalistes del Tuber Melanosporum i, avui ha tingut lloc l’acte central amb l’entrega del premi. Aquest ha comptat amb la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, la regidora de Promoció Turística, Mari Carmen Escuder, i el comissari del festival, Jorge García.

Video Thumbnail
6ª Morella Negra Com la Trufa
David Casals-Roma, amb la novel·la 21 días de ira de l’editorial Grupo Terra Trivium, rep el premi Tuber Melanosporum 2021 que atorga el festival Morella Negra com la trufa. L’escriptor ha recollit el premi en l’acte celebrat al Teatre Municipal, el qual s’ha emés en directe a través de YouTube. Aix
Acte íntegre de lliurament del premi

La diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, ha recordat que Morella Negra Com la Trufa “engloba dos aspectes molt importants, com són la part gastronòmica i la part literària”. I ha destacat el paper de les associacions i l’Ajuntament de Morella: “Han estat capaços de reinventar-se, ha estat molt encertat que l’associació hagi volgut tirar endavant aquest certamen literari, que porta pocs anys però és un ja referent i s’està començant a consolidar. Des de la Diputació de Castelló estem al costat no sols dels ajuntaments, sinó de tot el teixit associatiu de la província de Castelló, i creiem que és important recolzar iniciatives com aquesta, que ens han fet molt de bé en aquest any de pandèmia. Això és positiu per a la societat”.

Per part seva, l’alcalde Morella, Rhamses Ripollés, ha recordat que aquest festival “té el nostre afecte. Crec que és un gran projecte que a més ha nascut des de baix, amb gent d’aquí però que sempre he tingut molt clara la seva aposta per la qualitat, per la professionalitat i per la proximitat escriptor-lector, que lamentablement enguany ha estat una mica tallada pel Covid. Esperem poder viure la pròxima edició amb tota la força que es mereix”. I ha volgut agrair “l’embranzida que s’ha tingut per a celebrar aquesta sisena edició adaptada a les circumstàncies, lliurant aquest premi Tuber Melanosporum, que significa un suport i un impuls a tota aquesta gent que està començant en el món de l’escriptura. Les meves felicitacions tant als finalistes com al guanyador pel seu magnífic treball”.

Finalment, el comissari de Morella Negra com la Trufa, Jorge García, ha valorat positivament haver celebrat el festival: “Davant aquesta situació no es podia fer d’una altra manera, tal com a nosaltres ens hauria agradat, però crec que l’experiència virtual que hem estrenat ens ha servit per a arribar a més gent. És més, crec que ha vingut per a quedar-se. La gent vindrà, però l’en línia continuarà”.

Directe