La Diputació i l’UJI treballen en un ‘erasmus rural’ per a pràctiques als pobles de l’interior

La rectora Eva Alcón posa en valor la col·laboració entre les institucions

La Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I treballen en un nou projecte de col·laboració que permeta realitzar pràctiques externes universitàries presencials en entitats locals, com a ajuntaments o mancomunitats, vinculades a municipis de menys de 3.000 habitants, amb l’objectiu de combinar l’experiència preprofessional i la convivència en l’entorn rural. És l’objectiu que s’ha abordat en una recent reunió telemàtica que han mantingut el president, José Martí, i la rectora, Eva Alcón, en la qual també han participat el diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez; la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez, i la directora de l’Oficina d’Inserció Professional i Estada en Pràctiques, Maribel Beas.

La proposta pretén que estudiants de grau o màster puguen realitzar les seues pràctiques formatives externes en administracions públiques municipals o mancomunades. Per a això, des de la Diputació es farà difusió entre ajuntaments per a captar tant oferta de pràctiques de qualitat, que encaixen amb el perfil de formació de l’estudiantat universitari, com a oferta d’allotjament per als estudiants.

Segons ha explicat el president, José Martí, “la idea de posar en marxa aquesta espècie de ‘erasmus rural’ resulta molt il·lusionant per a un equip de govern com el de la ‘Nova Diputació’, per al qual l’increment del número i la qualitat dels serveis, així com la generació d’activitat als pobles de l’interior, resulta fonamental”. Sobre aquest tema ha afegit que “tenim per davant el repte que cada vegada hi haja més habitatge en condicions dignes als pobles, que contribuïsca a atraure persones que, a més de fer les seues pràctiques, generen un cert nivell de consum local”.

La rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha destacat “la importància de buscar totes les vies de col·laboració possible entre administracions per a connectar el potencial de coneixement que es genera en les universitats amb els municipis d’interior pel seu caràcter estratègic en la dinamització del territori”.

Aquest nou programa, a diferència del de Talent Rural llançat el curs passat, que promou la realització de pràctiques en pimes de municipis d’interior, pretén vincular l’experiència formativa de l’estudiantat a les necessitats de les administracions públiques i que aquestes s’enriquisquen amb les aportacions de l’alumnat amb formació universitària.

Per part seua, el diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha destacat la importància de la realització d’aquestes pràctiques als ajuntaments “resultarien molt enriquidores per a l’alumnat perquè afegiria a la seua formació una perspectiva rural que en el futur li pot resultar de gran utilitat”.

A més, la reunió també ha servit per a abordar altres possibles col·laboracions entre Diputació i UJI, fonamentalment en qüestions vinculades a l’allotjament i el transport, que faciliten algunes de les pràctiques curriculars que contemplen alguns plans d’estudi, segons ha explicat la vicerectora d’Estudiantat i Compromís Social, Inmaculada Rodríguez.

Directe