S’estudiarà l’escassetat d’habitatge a l’interior de la província

Diputació fa una valoració “molt positiva” de la nova licitació del servei de caixers automàtics

Vallibona, en una imatge d'arxiu

La Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana mantenen una estreta col·laboració per a donar resposta als problemes existents en l’entorn rural, entre els quals destaca l’escassetat d’habitatges. En aquest sentit, s’han entaulat contactes entre la institució provincial, la Directora General de l’Agenda Valenciana antidespoblament (AVANT), Jannette Segarra, i el director general d’Urbanisme de la Conselleria de Polítiques Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Vicente García Nebot, que desembocaran pròximament en la signatura d’un conveni per a elaboració d’un estudi tècnic a manera d’auditoria, que identifique la situació en la qual es troba cada municipi i els immobles susceptibles de ser recuperats per a ús residencial amb els quals compten. L’objectiu que es persegueix és “aconseguir un parc d’habitatges, principalment de lloguer, que faça més atractiva la idea de residir a l’interior de la província”.

És una informació que ha donat a conéixer el president de la Diputació, José Martí, qui ha assenyalat que “si volem fixar població, hem de resoldre prèviament el problema de l’escassetat d’habitatge”.

En similars termes s’ha pronunciat el diputat provincial d’Acció contra la Despoblació, Santi Pérez, qui té posades moltes esperances en aquest estudi perquè “una vegada finalitzat i extretes les conclusions pertinents, podrem implementar mesures que ajuden a resoldre el dèficit d’habitatges que pateix l’interior de Castelló”.

Sobre aquest tema ha manifestat que “als pobles hi ha molts habitatges antics en desús que no compleixen els cànons de confort propis del segle XXI, que hem de ser capaços de recuperar”. “La reforma d’habitatges”, ha dit, “pot ser a més una via de generació d’activitat econòmica als pobles que cal tindre molt en compte”.

Caixers
automàtics

El president Martí ha afegit que “encara que en aquests mesos ha sigut imprescindible centrar-nos en com combatre la pandèmia i els efectes de la crisi que implica, en les administracions continuem fent passos en matèria de repte demogràfic”. En aquest sentit, valora de forma “molt positiva” la modificació del decret de Presidència de la Generalitat publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, sobre les bases reguladores de les subvencions destinades a incentivar i fomentar la prestació de serveis bancaris bàsics en els municipis d’interior de la Comunitat Valenciana.

Considera un encert que la nova redacció inclou un increment de la quantitat assignada a les entitats licitadores, que havia quedat deserta en la convocatòria anterior “perquè superar la bretxa financera també resulta fonamental per a les poblacions d’interior, que necessiten ampliar i millorar el catàleg de serveis existents per a fer més fàcil la vida de les persones, facilitar l’emprenedoria local i atraure possibles inversions que ajuden a incrementar el nombre d’habitants”.

És una idea que comparteix el diputat d’Acció contra la Despoblació, Santi Pérez, qui concedeix molta importància al fet que el decret establisca “l’obligatorietat que els caixers romanguen operatius tot l’any i les 24 hores del dia, sense que en cap cas es permeta que el servei puga estar interromput més de dues jornades laborals, excepte causa de força major”.

En aquest sentit, Pérez ha qualificat de “decisiva” la labor que ve desenvolupant la Direcció General de l’Agenda Valenciana antidespoblament (AVANT), que té la seua seu a Castelló, i amb la directora general de la qual, Jannette Segarra, i el seu director adjunt, Evaristo Martí, manté reunions periòdiques en les quals la solució al problema de la falta de caixers ha estat molt present durant els últims mesos.

Directe