“Prendrem mesures encara més restrictives si és necessari”

Ximo Puig demana a la ciutadania 'màxima prudència' i 'compliment estricte' de les restriccions per a superar la tercera ona de la pandèmia

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a la ciutadania, a través d’un missatge institucional, “màxima prudència” i “compliment estricte” de les restriccions per a superar la tercera ona de la pandèmia. “Mirem pel bé de tots, i mirem pel nostre futur”, ha assenyalat el president.

Ximo Puig s’ha dirigit a la ciutadania “en un moment molt difícil”, de “enormes sacrificis i de preocupació col·lectiva”, però “convençut de la responsabilitat, la maduresa i el lliurament del poble valencià”. “Estem davant una tercera ona de la pandèmia que ens obliga a donar tres respostes de manera immediata: protegir-nos millor del virus; accelerar la vacunació i intensificar l’ajuda als més afectats”.

“Superem la primera ona, superem la segona, també superarem aquesta tercera: tenim el doble de llits hospitalaris, 10.000 professionals sanitaris de reforç, 462 respiradors més, productes de protecció per a dos anys i, sobretot, estem vacunant al ritme més elevat possible”.

“Serà un mes difícil”, ha dit el president, que ha demanat prudència i pensar i actuar “pel bé dels malalts, dels sanitaris, dels nostres majors, dels emprenedors, dels estudiants, dels treballadors”.

Puig ha exposat que la Comunitat Valenciana, l’autonomia que -tal com ha recordat- més restriccions socials va imposar per Nadal, es troba en l’actualitat en una situació de “semiconfinament”, amb unes mesures que es van endurir a més fa 10 dies per a reduir el risc de contagi, i s’ha fet “sense paralitzar per complet l’activitat de la societat valenciana i sense provocar els problemes de salut física i mental associats al confinament prolongat a casa: una mesura extrema, amb greus efectes secundaris, que només podria decretar el Govern espanyol i que en aquest moment descarta”.

“No hi ha disjuntiva
entre salut i economia”

No obstant això, ha advertit que, “si és necessari, la Generalitat adoptarà mesures encara més restrictives en l’àmbit de la nostra competència. Ho farem des del convenciment que no hi ha disjuntiva entre salut i economia i que “no hi ha mesures neutres ni innòcues”.

“Tota mesura té un cost, un mal, un impacte social, físic i psicològic”, ha recordat Puig, qui ha subratllat que, per això, les accions “s’han de ponderar des del rigor màxim, encertant el moment i atés el bé col·lectiu”. “En això ha estat, està i estarà la Generalitat, des de la responsabilitat institucional”, ha dit, i ha agraït a tots els grups polítics “que facen aportacions a la causa comuna: la superació de la pandèmia i la reactivació econòmica”.

Tal com ha indicat, “ara, la mesura més efectiva per a acabar amb la pandèmia és la vacunació. Espanya és el nové país del món que més ha vacunat, i la Comunitat Valenciana lidera el procés de vacunació espanyola, 25 punts per damunt de la mitjana estatal”. “Els professionals valencians ja han posat 87.000 vacunes, més del 92% de les dosis rebudes. Al 80% de les residències de majors se’ls ha administrat ja la primera dosi i hui s’ha administrat ja la segona dosi en les primeres residències”, ha recordat, i ha afegit: “Som un dels territoris europeus que més ha vacunat i així seguirem”.

Ximo Puig ha exposat també que en l’actualitat estan ocupades “set de cada 10 llits d’hospital en la Comunitat Valenciana”, però ha volgut traslladar un “missatge de serenitat”. “Ja tenim habilitades 931 llits -quasi 1.000 llits nous- als hospitals auxiliars de campanya, en espais addicionals i en la unitat d’acció amb la sanitat privada; aqueixos llits suplementaris són ampliables a 19.000 llits de planta i 1.200 de crítics”, la qual cosa duplica planta hospitalària inicial, ha exposat.

“Per tant, encara que vénen dies durs -molt durs-, l’atenció sanitària en la Comunitat Valenciana estarà garantida, tant per als malalts COVID com per a les persones amb patologies que no poden esperar, i serà, sobretot, gràcies a l’immens treball” del conjunt de la comunitat sanitària, ha manifestat.

Compareixença íntegra del president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig

Suport als
sectors afectats

D’altra banda, i respecte al suport econòmic als sectors més afectats, aquesta ha subratllat que aquesta setmana s’ha arribat a un acord amb les diputacions i els ajuntaments per a arbitrar un fons de cooperació amb els més afectats i ha avançat que la Generalitat, amb la participació dels agents socials, presentarà aquest dilluns un important pla de xoc amb ajudes econòmiques destinades als sectors més perjudicats per les restriccions. “L’objectiu és clar: ajudar al fet que aquestes empreses i autònoms puguen resistir, en aquest difícil parèntesi, mentre la vacunació avança i els seus negocis recuperen normalitat”, ha agregat.

El president ha subratllat també que “els experts coincideixen en l’acció que cadascun pot implementar, per a evitar el contagi, amb un decàleg d’autoprotecció personal davant el virus”. En aquest sentit, ha enumerat deu mesures “indispensables ara que el virus està més present que mai”.

El cap del Consell ha assenyalat així que “cal aïllar-se en notar qualsevol símptoma de COVID sense esperar a una test de confirmació; aïllar-se, també de les persones convivents, i contactar immediatament amb els serveis sanitaris”.

A més, “si es tenen símptomes, o s’ha tingut contacte estret amb un cas positiu, ha de mantindre’s l’aïllament fins que els sanitaris donen l’alta”. Així mateix, “ha de reduir-se -tot el possible- la relació directa amb persones alienes al nucli habitual. Fins i tot amb tot, “si els contactes no es poden evitar, que siguen en espais oberts; no és el moment d’anar a casa d’altres persones”.

D’altra banda, “si la relació resulta imprescindible, s’ha de fer amb distància, màscara i ventilació. Sense fer-se paranys al solitari, perquè llevar-se la màscara (siga on siga, també a la casa d’un familiar) obri la porta al contagi”, ha remarcat.

Seguint amb el decàleg de mesures de prevenció, el president ha recordat també que resulta necessària la higiene de mans, així com també l’ús de la màscara en l’àmbit laboral, familiar i social (i el seu recanvi quan se supere el temps d’efectivitat) o el manteniment de la distància social de metre i mig. Igualment, ha al·ludit a la importància d’evitar els espais concorreguts, especialment els tancats.

“Si et confies,
et confines”

Puig ha recordat una consideració “crucial”, ressaltada per les persones expertes: “Que una activitat estiga legalment permesa no vol dir que no comporte risc”. Per això, “en aquest moment, amb una incidència tan alta, hem d’extremar el sentit comú i les precaucions, i fer-lo partint d’una idea: ‘Si et confies, et confines'”.

En les últimes setmanes, moltes persones estan patint quarantenes, aïllades en una habitació de la seua casa. Aqueixa experiència desagradable està ara més prop de qualsevol de nosaltres. Per tant, que no se’ns oblide: confiar-se porta a confinar-se en quarantena, i a vegades, a coses molt pitjors: a l’hospital, a l’UCI, o -per desgràcia- a la defunció”.

Directe