És aquesta l’autèntica nevada del segle?

A Catí sí que ha caigut un gruix de neu més gran que en les anteriors nevades de 2017 o 2020

És aquesta l’autèntica nevada del segle?
El paisatge nevat a Els Ports, aquest dilluns

Segons com ens afecta personalment, tendim a considerar si una nevada és més gran o no que l’anterior. També hi ha nevades que, tot i que deixen menys neu que altres, es gelen i duren més en el temps, pel que ens dona la sensació que ha sigut “la més grossa”. Però el que no menteixen són les dades de precipitació i gruix de neu. Des de l’Associació Estatal de Meteorologia de la Comunitat Valenciana (AEMET) confirmen que, “en línies generals, i pel que respecta al fenòmen meteorològic, a la Comunitat Valenciana ha presentat menys adversitat que les de gener de 2017 i la de l’any 2020 durant el temporal Glòria”.

“Sense dubte, pel que es refereix a la neu, el temporal de neu de gener de 2017, Sens dubte va ser el més advers dels tres que s’han produït en els últims 4 anys (2017, 2020 i 2021), i que els tres van donar lloc al fet que s’activés l’avís vermell per nevades en la Comunitat Valenciana. Cal recordar que durant el temporal de gener de 2017 va arribar a nevar a cota 0 a Dénia i Xàbia, alguna cosa que no ocorria des de feia més de 30 anys, i després, alguna platges de la Vega Baixa es van veure cobertes per la neu, que per al cas de Torrevella no ocorria des de 1926”, apunten des de l’AEMET.

“En el cas de la Borrasca Filomena, les nevades més baixes notificades es van produir ahir de matinada, a cota una mica inferior a 300 metres”, com és el cas de La Jana, on en els últims 45 anys, han nevat el 10 de gener de 1980, el 10 de gener de 2010 i el 9 de gener de 2021″, segons el regidor de desenvolupament de l’ajuntament, Àlex Vilanova Pla.

Des de l’AEMET confirmen que “per descomptat, les tempestes de neu de gener de 2017 van tenir molta més intensitat que durant la borrasca Filomena. En el cas de 2021 no hi ha hagut tempestes i, encara que s’han aconseguint gruixos importants, ho han estat en diversos dies de nevades febles i persistents.Els gruixos de neu aconseguits en 2021 en observatoris com Morella o Vilafranca han estat molt importants, superant el mig metre de gruix, però inferiors als de l’any passat en la borrasca Gloria”.

A l’observatori de Vilafranca s’han acumulat en aquest episodi de neu fins a 66,4 l/m2, el que són 59 cm de gruix segons l’observatori d’Ignasi Llopis, inferior a les nevades de 2017 i 2020.

▸ Vilafranca ▸ Borrasca Gloria (2020) ▸ 67,1 l/m2 ▸ 86 cm de neu
▸ Vilafranca ▸ Tempesta Filomena (2021) ▸ 66,4 l/m2 ▸ 59 cm de neu

A Morella el tall de neu ha sigut fins i tot inferior al de Vilafranca, amb 51,2 l/m2 en forma de neu, corresponents amb 58 cm segons l’observador Juan Amela.

El gruix de neu de la borrasca Filomena a una farola de la Residència de Morella

A Catí, segons el twitter de la pàgina de l’estació meteorològica, s’han registrat 58,1 l/m2 del total de l’episodi, quasi tot en forma de neu amb l’espessor màxim de 28 centímetres. Segons l’observatori del poble, la nevada que ha portat la borrasca Filomena ha deixat més espessor de neu que al 2017 i 2020, quan la quota va estar més alta que enguany, pel que sí ha sigut “una nevada com fa molt de temps que no es veia al poble”.

A més, l’AEMET Comunitat Valenciana apunta com “el vent tampoc ha estat molt intens en la Comunitat durant la borrasca Filomena. Durant el temporal hivernal que l’any passat va provocar la borrasca Gloria, va arribar a haver-hi actiu avís vermell per neu, vent i temporal marítim”.

Per tant, segons l’AEMET “els efectes de la Borrasca Filomena sobre la Comunitat Valenciana han estat molt adversos, encara que no tant com altres temporals hivernals recents. El fred es queda encara uns dies, la qual cosa donarà lloc al fet que no es produisque la fusió de la neu en moltes de les localitats on el sòl roman cobert de neu. Amb l’estabilització del temps, el cel que a poc a poc anirà buidant i el vent fluix, donarà lloc al fet que en algunes localitats les temperatures siguin molt baixes els pròxims dies”

El que sí que està sent molt destacat és “el prolongat fred d’aquest començament d’any i que s’ha intensificat durant la borrasca Filomena. La temperatura mitjana de la desena és 4.3 °C inferior a la mitjana climàtica normal”. A la Comunitat Valenciana en general, “si fem l’estadística dels primers deu dies de l’any, aquest inici de 2021 és el segon inici d’any més fred de la sèrie que tenim calculada des de 1950, després de 1954. Fins i tot la desena ha estat més freda que la històrica de 1971, quan després de molt de fred des de Nadal, la temperatura va pujar el dia de Reixos”.

En el cas de l’estació meteorològica de Forcall, aquest dilluns a les nou del matí es registrava una temperatura de -10,6ºC.

Directe