La comarca dels Ports es desperta col·lapsada per la nova “nevada del segle”

Els bombers treballen des de primera hora del dia per netejar les carreteres

Tot i que les previsions apunten que durant aquest diumenge encara hi ha possibilitats de més nevades a l’interior nord de Castelló, han de ser ja les últimes hores del pas de la borrasca Filomena pel nostre territori. Però durant aquest diumenge encara hi ha establert un “nivell roig d’emergència”, segons el Conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat Arcadi España, qui recorda que “les màquines llevaneu utilitzen cada dia 50 tones de sal de les salines de Torrevieja a les carreteres de Castelló”.

Precisament han sigut els bombers els primers en despertar-se en aquesta jornada en que la comarca dels Ports torna a estar col·lapsada per una de les grans nevades del segle, que caldrà veure com avança la jornada per saber si aquesta finalment és la més gran. Pel moment, deixa gruixos de més de mig metre, que en són molts més en zones de ventisquers on se n’han pogut acumular més d’un metre.

“Filomenta s’està acomiadant amb una important nevada. Molt de treball per davant”, apuntaven els bombers aquesta matinada a les xarxes socials quan es posaven mans a l’obra encara de nit.

Torna l’electricitat
a Herbers i Portell

A més, el Servei d’Informació dedel Consorci Provincial de Bombers de Castelló indica que ha realitzat “diversos serveis de rescat de persones: 5 pacients de diàlisi, 1 colic nefrític a Vistabella i una parella a una masia incomunicada a Altura. A Herbers i Portell ja s’ha restablit el subministrament elèctric i telefònic”.

Des de l’Ajuntament de Morella es recorda que, des de les set del matí la “maquinària ja treballant front al temporal. La precipitació de neu ha sigut important esta nit i totes les vies de comunicació presenten greus problemes per circular”.

La Unitat de Maquinària Pesant i Logística del Consorci Provincial de Bombers de Castelló (UML) està reforçant des de primera hora amb maquinària pesada el dispositiu del Ajuntament de Morella en la neteja d’accessos a la ciutat.

Des de totes les administracions es continua insistint en què no és moment per a vindre a “veure la neu”, ja que és molt difícil i perillós i, a més, dificulta els treballs de retirar la neu. La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana insisteix en aquest fet. “Per prudència, per solidaritat, per responsabilitat, queda’t a casa i no acudisques a visitar les zones amb neu. Els serveis d’emergència continuen treballant per a normalitzar la situació. Per la teua seguretat, per la de tots i totes, queda’t a casa”.

L’Ajuntament de Vilafranca també informa com “Des de primera hora han començat les tasques de neteja dels carrers del poble” de la neu caiguda durant la tempesta Filomena.

Les màquines netejant l’Avinguda del Llosar / Foto: Ajuntament de Vilafranca

L’actualització de l’estat de les carreteres que ha fet Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat a les 08:31 apunta a que, en el total de la Comunitat Valenciana hi ha 30 carreteres tancades, 61 carreteres amb cadenes, 81 amb circulació condicionada i 3 amb incidències.

Les darreres precipitacions en forma de neu que encara poden caure avui donaran pas a un dilluns extremadament fred que farà que el gruix de neu caigut es congele, donat que fins i tot les màximes seran sota zero. Per exemple a Vilafranca, demà s’espera una màxima de 0ªC graus i una mínima de -13ºC.

Directe