Els ajuntaments insisteixen en què no és moment de vindre a veure la neu

La comarca està en alerta per nevades i és perillós qualsevol desplaçament

Els ajuntaments insisteixen en què no és moment de vindre a veure la neu

De “vindre a veure la neu, temps hi haurà”. Així de contundent es mostra l’alcalde de Morella Rhamsés Ripollés en un missatge a les xarxes socials. “Davant el temporal de neu i l’alerta roja per a demà dissabte és moment de deixar treballar als serveis de prevenció i emergència. I no ho diem sols pels treballadors i treballadores d’estos serveis tan importants, sobre tot també ho diem per vosaltres, ho diem per la seguretat de totes i tots”.

L’alcalde fa referència també a una fotografia on “podeu veure com alguns vehicles han tallat una via de comunicació de Morella al no anar gens preparats i on s’han hagut de desplaçar diversos efectius per prestar suport i, per tant, deixar altres tasques. Sortosament no han hagut danys personals. Això ho devem i ho podem evitar”. Ripollés conclou dient que “a la neu li hem de tenir respecte”.

En aquest sentit s’han manifestat altres ajuntaments de la comarca com els de Palanques, Portell, Ares del Maestrat o Castellfort en publicacions a les xarxes socials. L’Ajuntament de Portell “prega evitar els desplaçaments per a gaudir de la neu. L’estat de les carreteres és molt canviant i la covid-19 encara està molt present”. Des de Ares del Maestrat “demanem màxima responsabilitat i evitar qualsevol desplaçament innecessari tan d’entrada com d’eixida del poble”.

Diputació i Bombers insten a
no eixir a la carretera

La Diputació de Castelló i el Consorci Provincial de Bombers de Castelló criden a la prudència de la ciutadania, davant la previsió d’alerta roja per nevades per a les pròximes hores decretada per l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), a partir de 300 metres d’altura. El roig és el nivell màxim d’alerta, raó per la qual s’insta a evitar desplaçaments innecessaris per carretera i a extremar les precaucions en activar els sistemes de calefacció per a evitar possibles incendis en les llars.

És una crida que es realitza davant l’agreujament de la situació previsible per a la jornada de demà dissabte, a fi d’evitar situacions com les viscudes aquest divendres, en el qual els bombers de la Diputació de Castelló han hagut de rescatar a una família que havia quedat atrapada per la neu a l’interior del seu vehicle en la cuneta, en la carretera que connecta Ludiente amb Castillo de Villamalefa. Una vegada rescatat l’automòbil, s’ha indicat als seus ocupants que havien de reiniciar la marxa retrocedint fins al punt de partida.

Durant el dia de d’avui el dispositiu per nevades del Consorci Provincial de Bombers també ha permés donar servei a una ambulància que havia quedat bloquejada a Castillo de Villamalefa i a un vehicle que igualment havia quedat bloquejat per la neu en la CV-166, en el terme de Benassal.

Video Thumbnail
Els bombers treballant a Portell
La comarca està en alerta per nevades i és perillós qualsevol desplaçament
Els bombers treballant a Portell

Es tracta d’un operatiu del qual formen part 200 persones, 18 màquines llevaneu, 8 vehicles saler, 250 tones de sal i la Unitat de Maquinària Pesant i Logística (UML), amb 5 pales carregadores i una fresadora. A més, aquest divendres s’han reproveit els magatzems de sal del Consorci, amb 50 tones més. D’altra banda, estan operatius 30 vehicles auxiliars i vehicles especials de rescat, concretament una moto de neu, així com un vehicle tot terreny dotat d’erugues, assignat a la Unitat de Rescat de Muntanya, que es manté alerta davant qualsevol incidència.

Tots els parcs del Consorci, els 4 de professionals, 5 de voluntaris, i els 15 parcs rurals d’emergència de bombers forestals de Generalitat, es mantenen operatius davant qualsevol situació d’emergència.

El dispositiu es va iniciar ahir dijous i ha continuat actiu en la jornada de hui, amb la neteja de carreteres i rutes assignades al Consorci, llevant neu i escampant sal per a evitar plaques de gel, en ser aquest el principal problema de la jornada. Durant les primeres hores del temporal, el dijous, es van fer tasques de salvament de 25 persones, els vehicles de les quals s’havien quedat bloquejats per la neu. El dijous també es va remolcar a un camió que transportava gas liquat en Ares, es va traslladar a un pacient al centre de salut de Morella, i es va instal·lar un sistema de comunicació portàtil de suport a Herbers.

També des de la Generalitat Valenciana s’han pronunciat al respecte. La consellera d’Interior Gabriela Bravo fa una crida a la ciutadania perquè evite desplaçaments innecessaris a les zones nevades. “Anar a veure la neu pot causar problemes en les carreteres i dificultar les tasques dels serveis d’emergències”, apunta.

Directe