Ares sofreix els principals problemes del primer dia de la gran nevada

Els bombers han hagut de fer dues actuacions de rescat

Ares sofreix els principals problemes del primer dia de la gran nevada
Un camió atrapat al Coll d'Ares / Foto: @SIAB_Castellon

Complint les previsions, aquest dijous al migdia han començat a caure els primers flocs de neu del que, segons s’ha anunciat, serà la nova “nevada del segle” o, al menys, la més destacada de l’any 2021 que acaba de començar. La borrasca Filomena ja s’ha instal·lat al nostre territori i romandrà fins diumenge, segons s’apunta a hores d’ara.

Des de primeres hores del matí, i a mode de prevenció, els bombers de la Diputació de Castelló han mobilitzat set unitats dels Bombers Forestals amb equips llevaneus per a anar revisant l’estat de les carreteres i escampant sal en punts viaris on ja hi havia plaques de gel produïdes per les baixes temperatures que ha registrat la comarca dels Ports aquesta matinada. Morella, per exemple, ha registrat una mínima de -2,5ª segons l’observatori de Juan Amela. Vilafranca, per la seua part, ha deixat un registre de -4ºC, segons l’estació automàtica.

La cota de neu, que en les previsions d’ahir estava situada als 600 metres, s’ha anat baixant fins als només 200 metres, pel que la neu aplega pràcticament a tot el nostre territori.

Hi ha diverses carreteres que, a meitat vesprada de dijous, romanen amb problemes. Aquestes són la CV-12 al seu pas per Ares del Maestrat que té incidències per neu; la CV-15 per la zona entre el Port d’Ares i Vilafranca, que obliga a portar cadenes; la CV-117, entre Morella i Xiva per la que també s’han de portar cadenes per tal de circular

També hi ha incidències a la CV-124 entre Forcall i Ares del Maestrat, que necessita cadenes, com també es precís fer-les servir entre La Torreta-Morella per la CV-12; entre el Molí Capellans i Portell a la CV-125 o entre la Pobla Tornesa i Vilafranca.

Problemes a
Ares

Ja de vesprada, el Consorci Provincial de Bombers de Castelló ha hagut de mobilitzar-se per a rescatar 13 persones atrapades dins de 5 vehicles blocats per la neu a Ares del Maestrat, concretament a la zona del Parc Miner del Maestrat, situat entre els termes municipals de Culla i la Torre d’en Besora. Tots els vehicles s’han pogut rescatar i tots els ocupants es troben bé.

A banda, l’Ajuntament d’Ares ha informat que es prohibeix l’aparcament a la plaça del poble per tal de facilitar el treball de les màquines llevaneus i que puguen girar sense complicacions quan arriben al poble.

El coll d’Ares també ha requerit l’actuació dels bombers donat que un camió que transportava mercaderies perilloses s’ha quedat bloquejat pel gel i la neu.

Els bombers apunten a com “la situació comença a complicar-se en moltes zones de l’interior de la província” pel que insisteixen “en no circular per carreteres afectades” i que, en cas de que siga completament necessari s’ha de “consultar prèviament l’estat de les mateixes”.

L’Ajuntament de Morella, per la seua part, informa que s’han de fer servir cadenes en vies secundàries. “Demà a les set del matí s’inicia el dispositiu” municipal per anar facilitant l’accés de vehicles i persones tant dins del municipi com per eixes vies secundàries, ha informat l’alcalde Rhamsés Ripollés a les xarxes socials, qui també apunta com “la previsió és de continuar nevant els propers dies i temperatures molt baixes amb aparició de gel”, pel que demana “molta precaució”.

Durant la vesprada de dijous els bombers del Parc dels Port dels bombers de la Diputació de Castelló han hagut de mobilitzar-se per tal de traslladar a un malalt al centre de Salut de Morella.

A darreres hores de la vesprada també han hagut de procedir al rescat de tres conductors atrapats als seus vehicles a l’haver quedat aquests bloquejats per la neu i el gel a Cortes de Arenoso, Sorita i Vilafranca.

Vora les nou de la nit, novament, els bombers tenien que mobilitzar al Parc dels Ports per tal de rescatar un camió bloquejat per la neu també al terme de Sorita.

Tot el dispositiu de nevades del Consorci Provincial de Bombers de Castelló estan treballant al llarg de tota la província amb 18 màquines llevaneus amb 8 equips saler i 5 pales de la Unitat de Maquinària i Logística dels bombers.

Diversos pobles
suspenen les classes

La conselleria d’Educació han explicat que Cinctorres i Portell són dos dels 32 ajuntaments de la Comunitat Valenciana que han comunicat la suspensió de les classes a conseqüència de l’alerta taronja de nevades. A darreres hores del dia també des de l’Ajuntament de Vilafranca informen que es suspenen les classes demà divendres a l’Escola Infantil, al col.legi i a l’IES, degut a “l’emergència per nevades” i pels “problemes afegits de la covid-19 com és la correcta ventilació”.

Directe