L’hostaleria haurà de tancar a les 5 de la tarde a partir de dijous

El "toc de queda" s'avança a les 22:00 hores fins al 31 de gener

Ximo Puig és el president de la Generalitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la pròrroga del confinament perimetral de la Comunitat Valenciana fins al 31 de gener, l’avançament a les 22.00 hores de la restricció de la mobilitat nocturna i el tancament de l’hostaleria de tota la Comunitat Valenciana a partir de les 17.00 hores, mesures que entraran en vigor dijous que ve, 7 de gener, i es mantindran també, almenys, fins al 31 de gener.

Així ho ha avançat en roda de premsa el cap del Consell, acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, després de la reunió de la Mesa Interdepartamental per a la Prevenció i Actuació davant la COVID-19, en la qual s’han acordat noves mesures restrictives generals per a protegir la salut de la ciutadania i s’ha declarat a més el confinament perimetral durant 14 dies de 29 municipis amb una incidència crítica.

Aquestes mesures s’han adoptat “per a fer front a l’emergència sanitària, per a protegir millor la salut de la població i per a garantir serveis essencials”, ha assenyalat Ximo Puig, qui ha avançat, d’altra banda, que ha convocat per a aquest mateix dijous, coincidint amb l’aplicació de les noves mesures, a la patronal i als sindicats per a acordar un pla d’ajudes als sectors més afectats per la COVID-19. “Es tracta de salvar vides, treballs, famílies”, ha emfatitzat.

Amb caràcter general en tot el territori, tal com ha anunciat el president, s’estableix la prohibició de fumar a les terrasses de bars i restaurants. A més, les taules a l’interior o terrassa seran d’un màxim de 4 persones.

En el que refereix a locals comercials i de prestació de serveis, es reduirà a partir del dijous l’aforament del 50% al 30%, incloent la capacitat dels aparcaments o espais destinats a l’estacionament de vehicles dels seus clients. S’exceptua l’activitat comercial d’establiments i locals comercials dedicats al comerç essencial d’alimentació, farmàcies, ortopèdies, òptiques, serveis de perruqueria i centres de veterinària, que es mantindran al 50% de l’aforament permés per llicència o autorització de l’activitat.

A més, es manté en sis el nombre màxim de persones en trobades socials o familiars.

Paral·lelament, s’ha adoptat també la decisió de declarar el tancament perimetral, des del 7 fins al 21 de gener, de 29 municipis que registren una incidència crítica: Borriol, Atzeneta del Maestrat, Soneja i Jérica, a la província de Castelló; Alcoi, Castalla i Polop, a la província d’Alacant; i Llíria, Massanassa, Ayora, Utiel, Sedaví, Alfafar, Benetússer, Sollana, Llocnou de la Corona, Guadassuar, Oliva, Daimús, Canals, Benigànim, Xàtiva, Moixent, Ontinyent, Cheste, Sinarcas, Anna, Quatretonda i Bonrepòs i Mirambell.

En aquests municipis amb confinament perimetral, s’estableix el tancament cautelar dels següents establiments i espais: centres socials, casinos, clubs i establiments d’anàloga naturalesa; bars, restaurants i altres establiments d’oci del municipi, llevat que en els mateixos es preste servei de menjars per a portar o a domicili; gimnasos i centres esportius de tota mena, i parcs i jardins.

A més, es modifiquen en aquests 29 municipis els aforaments en les vetles, enterraments i cerimònies fúnebres, de manera que podran realitzar-se en tota mena d’instal·lacions, públiques o privades, amb un aforament del 30% i un límit màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o de 10 persones en espais tancats. En el cas d’altres celebracions com a noces o batejos, es limita l’aforament a 1/3, amb un màxim de 15 persones en espais a l’aire lliure o de 10 persones en espais tancats, entre familiars i persones reunides.

↳ Les mesures més destacades:
▸ Es prorroga el confinament perimetral de la Comunitat Valenciana fins al 31 de gener
▸ S’avança a les 10 de la nit la restricció de la mobilitat nocturna
▸ S’estableix el tancament de l’hostaleria valenciana a partir de les 5 de la vesprada
▸ Es prohibeix fumar a les terrasses dels locals l’hostaleria i es limita a un màxim de 4 persones l’aforament de les taules en interior i en terrassa
▸ Es redueix al 30 % els aforaments permesos per a tots els comerços
▸ Es manté en 6 el número màxim de persones en encontres socials o familiars
▸ Es declara el confinament perimetral dels municipis amb una incidència crítica a partir del dia 7. En concret, es tancaran perimetralment 26 municipis de la Comunitat Valenciana

Resposta “contundent,
ponderada i immediata”

El president ha subratllat que l’evolució la de pandèmia ha conduït a una situació que ha qualificat de “greu”, amb un creixement “exponencial” de la transmissió del virus en tot el continent europeu, també en la Comunitat Valenciana, que “exigeix una resposta contundent, ponderada i immediata” del Consell.

“El camí de la Generalitat ha sigut guiat per una avaluació continua de la pandèmia i una anàlisi rigorosa de les dades, sense reaccions impulsives, sense excessos nocius per al benestar col·lectiu i sense deixar de fer allò que calia fer, fora popular o impopular”, ha precisat.

En aqueix sentit, ha recordat que la Comunitat Valenciana va ser la primera en tancar els bars i en restringir la mobilitat nocturna, i ha sigut, “amb gran dolor”, també l’única a prohibir els viatges familiars per Nadal entre comunitats autònomes. “Sempre hem dit que no dubtaríem en adoptar les mesures necessàries per a controlar la pandèmia”, ha remarcat.

El president ha recordat que la Comunitat Valenciana ha tingut uns dels registres més baixos d’Espanya des de l’inici de la pandèmia. En concret, és la quarta comunitat amb una menor incidència acumulada i ha mantingut un 27% menys d’hospitalitzacions i la meitat de mortalitat que la mitjana espanyola.

No obstant això, ha assenyalat que, en dues setmanes, s’ha registrat una tendència “preocupant”, ja que la incidència del virus ha crescut un 16%, les hospitalitzacions han pujat un 52% i s’han registrat 196 morts en una setmana.

Intensificació del
procés de vacunació

El president ha al·ludit a la necessitat d’actuar en quatre fronts: vacunació, resposta sanitària, noves restriccions i dret a l’educació.

Respecte al primer, ha avançat que s’intensificarà el procés de vacunació, de manera que entre el dilluns i el dimarts de la setmana que ve ja s’haurà administrat la primera dosi de la vacuna a totes les persones residents i al personal de les residències de majors, excepte d’aquelles que tinguen brots actius. A més, la setmana vinent començarà la vacunació del personal sanitari d’Atenció Primària i de primera línia i, a continuació, dels centres de dia. D’altra banda, quan s’autoritze la vacuna de Moderna i s’inicie la seua distribució, començarà paral·lelament a vacunar-se al personal sanitari d’hospitals.

Pel que fa a infraestructures, tots els departaments disposen, en aquest moment, de llits en planta i d’UCI, i existeixen en marxa plans de contingència per si feren falta més recursos hospitalaris. En concret, segons les previsions avançades pel president, es pot arribar a 19.000 llits per a persones malaltes agudes i a 1.200 llits per a persones malaltes crítiques.

En matèria de personal, s’ha reforçat el sistema amb més de 10.000 contractes de professionals de la Sanitat i existeixen 2.137 efectius de rastreig (300 d’ells de la UME).

L’Educació,
“una prioritat”

A més, ha assenyalat que la prioritat continua sent mantindre a l’alumnat a les aules en les mateixes condicions que abans del Nadal, ja que s’ha demostrat que “les aules són un espai segur”, el “més segur”. “Està en joc la igualtat de la societat, el propi futur de la Comunitat Valenciana”, ha afegit.

“Amb les accions en aquests quatre fronts, perseguim immunitzar abans en la població, reforçar la resposta sanitària, reduir la interacció social per a frenar els contagis i garantir la igualtat d’oportunitats”, ha indicat Puig, que ha demanat a la ciutadania “autoxigencia màxima” i responsabilitat individual “sense treva ni relaxacions” per a reduir els contactes i aconseguir frenar la transmissió del virus.

D’altra banda, la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha concretat, respecte a les restriccions establides amb caràcter general per a tot el territori de la Comunitat Valenciana, que no es permetran els esdeveniments o activitats amb concentració de persones. Es consideren com a tals els espectacles públics, activitats recreatives i socioculturals, exhibició d’animals i celebracions populars. La restricció no afecta, no obstant això, a activitats com a cinemes, museus o teatres.

En relació amb l’activitat dels establiments de restauració i hostaleria, els establiments d’hostaleria podran donar servei de restauració en horari de sopar exclusivament a les persones allotjades, i la restauració en àrees de servei de vies de comunicació per a professionals de transport no queda subjecta a cap franja horària.

Així mateix, se suspenen les competicions esportives d’Infantil i Primària.

Compareixença íntegra del president Ximo Puig i la consellera de Sanitat Ana Barceló

En la reunió de la comissió interdepartamental han participat la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el vicepresident segon i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau; la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo; el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà; la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, i els consellers d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, i de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España.

Directe