La Comunitat Valenciana acabarà l’any amb més de 5.000 vacunats

Al Departament de Salut de Vinaròs avui es vacuna a una residència de Peníscola

Després de l’arribada ahir del primer enviament setmanal de 31.000 dosi de la bovina Pfizer, avui s’inicia ja la vacunació massiva i simultània en la pràctica totalitat dels departaments de salut de la Comunitat Valenciana.

Cada dilluns, a partir del 4 de gener inclòs, arribaran a la Comunitat 31.000 vacunes. Concretament, arribaran al centre de distribució d’Alacant 10.000, al de Castelló 5.000, i al de València 16.000. La vacunació es realitzarà en cada departament seguint els criteris de prioritat establerts que classifiquen les residències en 4 grups:

▸ 1 ▸ Lliures de covid-19
▸ 2 ▸ Fa almenys 90 dies que no registren cap cas actiu
▸ 3 ▸ No tenen casos actius en aquest moment
▸ 4 ▸ Resta de residències

Cada departament de salut seguint aquest criteri ha organitzat la vacunació de la totalitat de les residències de la seva àrea. Aquesta planificació permet que la vacunació no es detingui en cap departament, ja que mentre en un s’estan realitzant vacunacions de residències lliures de COVID-19, en un altre es pot estar en un grup diferent.

Avui es vacuna
a Peníscola

Així, en el dia d’avui, s’esperar iniciar la vacunació de la primera dosi al mig centenar de residències et tota la Comunitat Valenciana. Al departament de Salut de Vinaròs avui es vacuna als usuaris de la residència Benedicto XIII de Peníscola.

D’aquesta manera, l’any 2020, es tancarà amb prop de 5.000 valencianes i valencians que hauran rebut la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus. A partir del dilluns 18 de gener aquestes persones rebran una segona dosi completant-se així el procés de vacunació.

Les vacunes lliurades per la farmacèutica en tres punts de la Comunitat Valenciana, es troben emmagatzemades a 80 graus sota zero on poden conservar-se fins a sis mesos. Quan seran utilitzades, es descongelen fins a aconseguir una temperatura d’entre 2 i 8 graus. Un procés que triga aproximadament dues hores. En aquestes condicions de refrigeració la vida útil de les vacunes és de cinc dies.

Una vegada arriben al punt d’administració, han de ser reconstituïdes amb sèrum fisiològic abans d’injectades per via intravenosa. Una vegada realitzada aquesta última operació, el període d’ús és de sis hores.

Al llarg del primer trimestre de l’any, només de la bovina Pfizer, s’administraran més de 377.000 dosi, que són 188.000 vacunes completes. Això al marge de les quals puguin arribar en les pròximes setmanes de Moderna o Oxford.

Directe