“L’alumnat de l’aulari del CRA Araboga ja té un centre educatiu nou”

Vicent Marzà destina 37,5 milions d'euros per a la millora i construcció dels centres educatius del Baix Maestrat

El conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha visitat el nou aulari del CRA Araboga de Canet lo Roig, que s’ha fet mitjançant el pla Edificant amb una inversió de vora 1,5 milions d’euros per part de la Conselleria. Marzà ha estat acompanyat pel director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia; el director territorial de la Conselleria a Castelló, Alfred Remolar; l’alcaldessa de Canet lo Roig, M. Ángeles Pallarés, així com per la comunitat educativa d’aquesta escola.

Aquesta és una de les cinc actuacions a la comarca del Baix Maestrat que ja estan acabades i que sumen una inversió de 2,3 milions per part d’Educació de la Generalitat. En total, la Conselleria, a través d’Edificant, destina 37,5 milions d’euros per a la millora i construcció de 17 centres educatius del Baix Maestrat.

Marzà ha destacat que “tindre bones instal·lacions educatives potencia que la població dels municipis d’interior s’hi quede a viure, i això és importantíssim per a lluitar contra el despoblament”, i ha afegit: “Continuem avançant en la construcció, millora i modernització dels nostres centres educatius i la nova escola rural de Canet lo Roig n’és un exemple. Ja està tot enllestit perquè l’alumnat tinga un centre com el que es mereix en tornar de les vacances de Nadal”.

El CRA Araboga té 2 aules d’Infantil, 3 de Primària, menjador i cuina, a més d’una pista esportiva. El centre cobreix les necessitats futures d’escolarització de la zona, ja que disposa de 100 places escolars.

Visita a les obres del
CEIP Jaume I de Vinaròs

El conseller, el director general d’Infraestructures Educatives, Víctor García, i el director territorial d’Educació, Alfred Remolar, també s’han desplaçat a Vinaròs per a conéixer els avanços en la construcció del nou CEIP Jaume I. En companyia de l’alcalde de la capital del Baix Maestrat, Guillem Alsina, i la comunitat educativa d’aquesta escola, han visitat les obres que van començar el passat setembre i que tenen un termini d’execució de 13 mesos.

El CEIP Jaume I, que té aquest curs 400 alumnes i 33 docents, és un dels 26 centres íntegrament en barracons i sense cap projecte per a la seua construcció que va heretar el Govern del Botànic: “Amb la inversió de 5,8 milions d’euros que fa la Conselleria en la construcció d’aquesta nova escola, acabarem amb els barracons estructurals i per fi l’alumnat i el professorat del Jaume I tindran les infraestructures educatives que es mereixen”, ha assenyalat el conseller Marzà.

Serà un col·legi de dues línies amb 6 aules d’Infantil, 12 de Primària, gimnàs, dues pistes esportives, patis diferenciats per Infantil i Primària i un menjador per a 360 alumnes en dos torns i cuina.

Totes les aules i la resta d’espais docents i administratius estan climatitzats. Les aules d’Infantil, els vestuaris i els lavabos del gimnàs incorporen, a més, un sistema de calefacció per sòl radiant: “La nova escola estarà adaptada a les exigències de sostenibilitat del segle XXI i estarà equipada amb una caldera de calefacció d’alta eficiència energètica i enllumenat de tipus led, amb sensors que regulen la intensitat segons la il·luminació que entre de l’exterior; a més d’un sistema de plaques solars per a garantir el subministrament d’aigua calenta al centre”, ha detallat el conseller.

L’aulari d’Infantil tindrà una única planta, mentre que l’edifici central de dues plantes allotjarà les aules de Primària i tots els serveis comuns, com ara el menjador i la cuina, i tindrà ascensor.

Millora de les infraestructures
educatives al Baix Maestrat

Estan previstes les construccions de dos centres educatius més al Baix Maestrat. Un és el CEE Baix Maestrat de Vinaròs, amb una inversió de la Conselleria de 6,4 milions d’euros. L’altre és el CEIP Mare de Déu dels Àngels de Sant Mateu, que es demolirà per a construir-lo de nou en el mateix lloc. L’obra suposa una inversió de 4,4 milions d’euros per part de la Conselleria en els pròxims anys i l’Ajuntament de Sant Mateu disposa, per a 2021, d’un finançament de 221.000 euros per a licitar la redacció del projecte.

Hi ha tres actuacions més planificades a la comarca. Són reformes, ampliacions i rehabilitacions de centres que suposen deixar-los com si foren nous. En aquest cas es troben el CEIP Alberto Selma de Santa Magdalena de Pulpis, on ja han començat unes obres en què la Conselleria invertirà 1,4 milions d’euros; el CEIP La Mola d’Alcalà de Xivert, on el consistori ja ha licitat el projecte d’execució amb la inversió de 3,4 milions a càrrec de la Conselleria, i l’ampliació de l’IES José Vilaplana de Vinaròs, on la Conselleria destina 12,6 milions d’euros.

Les cinc obres ja acabades del pla Edificant al Baix Maestrat, a més de l’escola de Canet lo Roig, són les obres de millora de l’IES Leopoldo Querol i del CEIP Mare de Déu de la Misericòrdia, ambdós de Vinaròs; així com del CEIP Marqués de Benicarló de Benicarló, i la rehabilitació del CEIP Felicinda Collell de Càlig. Aquestes cinc actuacions sumen una inversió total de 2,3 milions d’euros.

Per a 2021, els pressupostos de la Conselleria d’Educació preveuen una inversió de 15,4 milions d’euros en el pla Edificant del Baix Maestrat. Això, en el cas de Vinaròs, permetrà escometre per complet les obres de millora als CEIP Nuestra Señora de la Asunción y San Sebastián, amb una inversió conjunta d’1,4 milions, i tindre 6,3 milions d’euros per a iniciar l’ampliació de l’IES José Vilaplana, a més d’altres 3,5 milions per a continuar avançant amb la construcció del CEIP Jaume I.

Traiguera també tindrà en 2021 més de 58.000 euros per a iniciar i acabar les obres de millora del CEIP Verge Font de la Salut. Les altres tres actuacions d’Edificant a la comarca són els estudis estructurals dels CEIP Mestre Catalán i els IES Joan Coromines i Ramón Cid de Benicarló, tres intervencions ja licitades i que sumen una inversió de vora 72.000 euros per part de la Conselleria amb l’objectiu de determinar l’abast de les futures obres de rehabilitació d’aquests tres centres.

Directe