Nou model de finançament per a l’atenció primària de pobles menuts

La Diputació ho estrenarà en 2021 per als municipis menors de 10.000 habitants

La vicepresidenta de la Diputació de Castelló i diputada de Benestar Social, Patricia Puerta, ha convocat aquesta setmana per via telemàtica als representants de les 124 poblacions castellonenques de menys 10.000 habitants per a informar-los del nou model de finançament dels serveis socials municipals del que se’n beneficiaran a partir de 2021.

Puerta ha comunicat que des de l’1 de gener la institució provincial es farà càrrec de la pràctica totalitat del cost del personal lligat als serveis socials i de les prestacions d’urgència, com són les ajudes d’emergència social, per a combatre la pobresa energètica i d’atenció domiciliària. Per a concretar aquesta nova relació interinstitucional es procedirà a la formalització d’un contracte-programa amb cada ajuntament, en el qual s’especificaran els detalls de les accions i el seu finançament.

Per a la vicepresidenta es tracta “d’un gran avanç social” perquè aquest model basat en la millora de l’eficàcia de les prestacions permetrà dissenyar plans d’actuació a més llarg termini i garantir l’ocupabilitat a quatre anys vista del personal adscrit a aquests serveis, amb totes les millores en quant a atenció i la cura a persones que tot plegat comporta”.

Pel que fa al pagament del finançament, la responsable de Benestar Social ha explicat que s’agilitzaran els tràmits perquè els ajuntaments disposen al llarg del primer trimestre del 90 per cent de la quantitat que per població els pertoca. “Ens hem posat de límit fins al 31 de març de 2021 per a signar els nous contracte-programa. És essencial que així siga perquè no podem permetre que els ajuntaments hagen d’avançar bona part dels diners quan encara no han recaptat impostos o que el propi personal assumisca les seues despeses pròpies fins que arriben els recursos”.

Amb la introducció d’aquest nou sistema, la Nova Diputació es posa al dia amb la normativa vigent en adaptar l’estructura de l’àrea de Benestar Social a la llei autonòmica de Serveis Socials Inclusius. Enguany, segons ha recordat, es van assumir les poblacions de fins a 6.000 habitants a través de subvencions directes als ajuntaments, però ara, amb la inclusió dels municipis de menys de 10.000, s’actualitzarà el model de relació per a adaptar-lo a la legislació valenciana.

En total, el cost de donar cobertura social als 124 dels 135 municipis de la província ascendeix a 4,2 milions d’euros, “un esforç econòmic molt important però que val molt la pena perquè la nostra ciutadania és la principal beneficiada”.

A banda de reunir-se amb les alcaldesses i alcaldes de les mancomunitats de serveis, Patricia Puerta també s’ha entrevistat amb els equips de coordinació d’aquestes àrees, a fi d’informar-los del canvis que s’implantaran en l’àrea social de la Diputació el pròxim exercici.

Directe