Xavier Querol, Premi Nacional d’investigació 2020

El morellà està guardonat en l'àrea de Ciències i Tecnologies dels Recursos Naturals

El Ministeri de Ciència i Innovació ha concedit els Premis Nacionals de Recerca 2020 a Francisco Sánchez Madrid, Susana Narotzky, José Capmany, Elías Campo, Nazario Martín, Xavier Querol, Carme Torras, Laura Lechuga, Luis Ibáñez i Xavier Vives. El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, ha comunicat als premiats la decisió del jurat i els ha felicitat en nom del Govern.

Premi
“Alejandro Malaspina

Xavier Querol Carceller, Professor de Recerca del CSIC en l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del CSIC ha estat premiat pel seu lideratge en el desenvolupament de tecnologies, metodologies, models i aportacions científiques per a comprendre la importància dels aerosols i la seva interacció amb els contaminants i la salut humana, traduint el coneixement científic que ha desenvolupat en polítiques que vetllen per la salut pública i la salut dels ecosistemes. Juntament amb aquests mèrits, el jurat ha destacat la seva significativa capacitat de col·laboració en equips multidisciplinaris i la notable aplicació que la seva producció científica ha tingut a nivell internacional.

El reconeixement científic
més important d’Espanya

Els Premis Nacionals de Recerca, creats en 1982, suposen el reconeixement més important d’Espanya en l’àmbit de la recerca científica. Tenen com a objectiu distingir el mèrit d’aquells investigadors i investigadores de nacionalitat espanyola que estiguin realitzant una labor destacada en camps científics de rellevància internacional i que contribueixen excepcionalment a l’avanç de la ciència, a la transferència de tecnologia i al progrés de la humanitat. Aquests guardons compten amb una quantia total de 300.000 euros, (30.000 euros cada premi).

En la present edició s’han rebut un total de 100 candidatures, de les quals 22 eren dones i 78 homes. Els diferents jurats, formats per rellevants personalitats de la ciència en les diferents àrees del coneixement i de composició equilibrada (50% dones i 50% homes), han fallat els Premis Nacionals de Recerca en les seves deu modalitats. Aquesta és la primera edició en la qual s’incorporen les deu modalitats dels premis en una mateixa convocatòria, com a mostra del compromís del Govern amb la recerca científica d’excel·lència. Fins ara, es convocaven cinc modalitats cada any.

Directe