Les restriccions aplicades a Morella o Vinaròs s’estenen a tota la Comunitat

"No podem consentir més imprudències; es tracta de salvar vides, preservar treballs, i protegir a les famílies", ha dit Puig

El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquest divendres una resolució mitjançant el qual es limiten els aforaments en tots els espais públics del País Valencià davant l’avanç del coronavirus. D’aquesta manera el cap del consell, Ximo Puig, ha anunciat que es confinen dos ciutats valencianes i s’allarga el confinament perimetral de tot el territori.

El president ha assegurat que la Generalitat ha actuat en conseqüència sempre per a acabar amb el virus però vol evitar un altre confinament domiciliari de la població. Així, el cap del consell demana coresponsabilitat als ciutadans per evitar més mesures que segons ha dit “estrangulen a la societat”.

En l’hostaleria l’aforament serà d’un terç a l’interior, en terrasses del 50% i es limita a també l’aforament al 50 per cent en centres comercials, mercats ambulants o cinemes i teatres. A més es redueix al 30% l’aforament màxim en llocs de culte per a reunions i celebracions i es prohibeix qualsevol esdeveniment multitudinari. També es prorroga el tancament de l’oci nocturn i es limiten les noces, batejos i comunions a 25 persones en espais oberts i a 15 en llocs tancats. La resolució amb les normes que estaran en vigor almenys fins al nou de desembre entrarà en vigor a mitjanit d’aquest dissabte i ampliarà mesures que ja estaven implantades en Morella i altres 30 municipis valencians a tota la comunitat.

Responsabilitat i
mesures proporcionals

“Europa està patint una segona ona molt dura igual que Espanya”, ha declarat Puig, que ha recordat a la Generalitat ha tractat de “anar un pas per davant” prenent les mesures necessàries a cada moment. “Vam ser els primers a tancar els bars el mes de març; preferim no passar a la segona fase al maig, i hem restringit la mobilitat nocturna fa 13 dies”.

“Sempre hem assumit la nostra responsabilitat”, ha assenyalat el president, qui ha reflexionat sobre la necessària resposta proporcional perquè, en la seua opinió, “cap mesura és neutra”. “El confinament domiciliari i el tancament d’activitats té conseqüències i efectes no sols econòmics, sinó també socials i psicològics en una població que està ja, en moltes ocasions, molt fatigada”.

“Contemplem totes les mesures davant una emergència canviant”, ha afirmat el cap del Consell, per a passar a assegurar que és “decisiu” no saltar-se fases. “Sabem que la situació és greu però és necessari no perdre perspectiva: si fem referència a com estàvem en el passat, tenim el
60% de persones hospitalitzades de les quals teníem en el pitjor moment o el 57% de les quals hi havia en UCIs”.

Salvar vides, preservar treballs
i protegir famílies

En la seua intervenció, el president ha considerat que, en l’actualitat, a pesar que la Comunitat Valenciana es troba en una situació millor que altres autonomies i països del seu entorn, no cap l’autosatisfacció “ni llevar transcendència a la situació que vivim” i, en aquest sentit, ha instat a la societat valenciana a no relaxar-se. “La relaxació seria la pitjor mesura que podríem prendre”.

Així, el cap de l’Executiu valencià, ha informat que en la reunió del CECOPI d’aquest divendres s’ha posat en relleu aquesta circumstància i s’ha convingut la importància del “compliment efectiu i rigorós de les mesures que s’implanten i les que ja s’havien pres”.

“La corresponsabilitat és fonamental -ha continuat Puig-, tant la responsabilitat de les institucions com la dels ciutadans i ciutadanes”. “No podem consentir més imprudències; es tracta de salvar vides, preservar treballs, i protegir a les famílies”.

A més, el cap del Govern autonòmic ha reiterat el reconeixement de la Generalitat a “el lliurament i el servei públic infatigable” de les i els professionals sanitaris de la Comunitat i de “totes aquelles persones que estan fent un esforç enorme per a garantir la salut dels valencians i valencianes”.

El president de la Generalitat Valenciana compareix en roda de premsa des del palau de la Generalitat

D’altra banda el president s’ha referit a com creu que seran les festes de Nadal amb la pandèmia i respectant la il·lusió dels més joves parlant directament de les cavalcades dels Reis Mags.

Amb aquestes paraules es comença a parlar per part dels dirigents polítics de com es realitzaran unes festes on el principal són les reunions entre persones de molts d’àmbits diferents de convivència des dels sopars d’empresa fins als dinars i sopars de Nadal o les cavalcades dels Reis Mags.

Directe