Ximo Puig busca com fer un confinament nocturn legal

El toc de queda s'estendria fins al 9 de desembre

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que ha encarregat a l’Advocacia de la Generalitat i a la Conselleria de Sanitat l’elaboració d’una resolució que restringeixi la mobilitat nocturna en tota la Comunitat Valenciana entre les 12 de la mitjanit i les sis del matí.

En les pròximes 48 hores estarà ultimada aquesta resolució, que serà remesa al Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de la Comunitat Valenciana per a la seva validació, amb la finalitat que pugue fer-se efectiva en els primers dies de la setmana pròxima, ha precisat el president, que ha remarcat que s’informarà, en qualsevol cas, a la ciutadania amb temps suficient sobre l’entrada en vigor d’aquesta nova mesura de prevenció que s’estendrà fins al dia 9 de desembre.

Tal com ha explicat el president, en aquesta franja horària només podran transitar pel carrer aquelles persones que vagin a treballar, que tinguin una urgència mèdica o que es desplacin per a atendre persones dependents. La mesura busca limitar el principal focus de contagis: les reunions de caràcter social, els botellons i les festes privades, que atempten contra la salut del conjunt de la ciutadania.

El president ha comparegut en el Palau de la Generalitat acompanyat de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, per a informar els mitjans de comunicació, després d’una jornada de converses amb tots els agents polítics i socials de la Comunitat Valenciana, del resultat de la reunió celebrada en la tarda d’aquest dijous pel Consell Interterritorial de Sanitat.

Ximo Puig ha recordat que la Comunitat és, al costat de Canàries, l’autonomia amb la taxa d’incidència més baixa d’Espanya i registra una xifra inferior en casos a la qual es registra en països com Itàlia, França, Àustria o Portugal, una cosa atribuïble al “gran esforç” realitzat en aquests set mesos per la societat valenciana. No obstant això, ha reconegut que, fins i tot amb això, “no estem bé”.

En aquest sentit, ha subratllat que, en dues setmanes, ha augmentat un 45% la incidència i que, al llarg del mes d’octubre, les persones hospitalitzades han crescut un 97%, i les persones ingressades en UCI, un 65%. “Arribem a 2.189 hospitalitzats, avui tenim 766 persones ingressades. Arribem a 386 persones en UCI, avui tenim 117 en les UCI”, per la qual cosa s’està “encara lluny dels pitjors moments de la pandèmia”, amb un terç de les persones ingressades i de pacients en UCI de fa sis mesos, ha continuat.

El president ha agregat en aquest sentit que, precisament per això, no cal esperar a estar malament per a reaccionar. “Encara som a temps de prendre decisions, i així ho farem”, ha manifestat, i ha indicat que ha trobat per a això bona disposició en els agents socials i en les forces polítiques valencianes, que han compartit en les reunions mantingudes aquest dijous la necessitat d’aplicar noves mesures de prevenció.

Segons ha informat Puig, la consellera de Sanitat Universal ha pres la paraula en la reunió del Consell Interterritorial d’aquest dijous per a manifestar la voluntat de restringir la mobilitat nocturna, i la gran majoria de comunitats s’ha mostrat favorable a la mesura, però no hi ha hagut una resposta unànime.

Roda de premsa íntegra del president Ximo Puig i la Consellera de Sanitat, Ana Barceló

“Els esperarem
fent camí”

“A nosaltres ens agradaria una solució comuna” per a tota Espanya, modulable segons la situació de cada territori, però no ha estat així, per la qual cosa la Comunitat Valenciana “prendrà les seves decisions”.”Els esperarem fent camí”, ha atallat.

“No es tracta de prendre les decisions quan estiguem pitjor, es tracta de prendre-les ara”, ha defensat el cap del Consell, que ha al·ludit al fet que aquest confinament nocturn no és una mesura “dràstica” en termes econòmics perquè no afecta cap activitat econòmica que estigui permesa en l’actualitat.

“La decisió s’adopta per a frenar el virus i protegir la salut, evitar l’adopció de mesures més dures en les pròximes setmanes i arribar a les setmanes prèvies al Nadal en la millor situació sanitària possible davant l’augment de la mobilitat i l’activitat comercial d’aquestes festes”, ha agregat el president, que ha avançat que les mesures complementàries que també s’implantaran en els pròxims dies en cap cas passen pel tancament de la restauració.

“Ara som a temps d’impedir que la situació de la pandèmia empitjori, a temps de prendre decisions que permetin tornar als nivells que, amb punt d’esforç, havíem aconseguit i a temps de continuar demostrant la prudència que ha distingit a la societat valenciana”, ha insistit Puig.

“La relaxació ja no és una opció”, ha dit el màxim responsable del Consell en la seva crida a la responsabilitat individual de cada ciutadà i de cada ciutadana per a sortir d’aquesta difícil situació.

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, s’ha pronunciat en els mateixos termes i ha assegurat que la decisió es pren per a protegir el conjunt de la ciutadania.

Directe