Diputació aprova una modificació de crèdit per a sufragar el proveïment d’aigua a Vilafranca

També han hagut acords sobre l'oci nocturn i el sector citrícola

Diputació aprova una modificació de crèdit per a sufragar el proveïment d’aigua a Vilafranca

El ple de la Diputació de Castelló ha aprovat avui quatre declaracions institucionals amb el suport de tots els grups polítics, donant així continuïtat a l’aposta pel consens impulsada pel president, José Martí, des que el passat 28 de juny de 2019 prenguera possessió del càrrec. Les quatre aprovades hui fan referència al suport al sector d’oci nocturn, la competitivitat citrícola i la celebració dels dies internacionals de la xiqueta i les dones rurals.

La declaració institucional sobre l’oci nocturn, un dels més perjudicats per la pandèmia, insta la Diputació a crear una taula de treball en la qual els professionals exposen els problemes pels quals travessen i es determinen les accions a adoptar per a posar fre a les seues greus pèrdues. A més, sol·licita que aquestes conclusions es vegen reflectides en els pressupostos de 2021. En paral·lel, es demana que la Generalitat Valenciana “estudie dur a terme una modificació de la Llei 14/2010, de 3 de desembre, d’espectacles públics, activitats recreatives i establiments públics, que permeta de manera temporal al sector de l’oci nocturn desenvolupar activitat econòmica”, a més d’instar el Consell a “posar en marxa un fons de contingència destinat a finançar part dels costos fixos que comporta el manteniment dels negocis durant el temps que es mantinguen tancats”. Aquesta declaració institucional respecta la voluntat de l’Associació d’Oci Nocturn ON CASTELLÓ, els representants de la qual van traslladar en la recent reunió que van mantindre amb el president Martí la sol·licitud que les seues reivindicacions no siguen instrumentalitzades per cap força política.

En el text consensuat sobre la citricultura castellonenca s’insta el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació a exigir que les mercaderies importades per Espanya complisquen la normativa europea. També se sol·licita l’augment de les inspeccions i l’exigència d’un tractament en fred per a la conservació de la fruita durant el transport.

I en la declaració institucional sobre el Dia Internacional de la Xiqueta, que es va celebrar el passat 11 d’octubre, es reconeix el paper essencial de les xiquetes com a futurs agents de canvi i es defensa la seua visualització i apoderament com a estratègia perquè es produïsca un canvi social, econòmic i cultural que ajude a construir un futur en igualtat.

Pel que respecta a la declaració referent al Dia Internacional de les Dones Rurals, el text aprovat reconeix el paper essencial de les dones per a assentar la població i lluitar contra l’envelliment dels nostres pobles, a més de reafirmar-se en el seu compromís amb la inclusió de la perspectiva de gènere en totes les polítiques locals.

Proveïment d’aigua
a Vilafranca

Pel que fa a la gestió dels assumptes que són competència de la Diputació de Castelló, el ple ha aprovat una modificació de crèdit que permetrà destinar 180.000 euros a cobrir les despeses assumides durant l’estiu per l’ajuntament de Vilafranca per a l’arribada d’aigua neta fins a les llars. Es tracta d’un conveni d’emergència que naix per a subvencionar el proveïment amb cubes al municipi i sufragar la instal·lació d’una membrana de contenció que previnga la terbolesa de l’aigua del pou de Llargueres, que proveeix a la població. Així ho ha explicat el responsable de l’àrea de Sostenibilitat en la Diputació, Ignasi Garcia, qui ha ressaltat la «resposta proactiva» de la institució a l’hora de «garantir l’accés a l’aigua potable als municipis». «És una competència pròpia dels ajuntaments, als quals recolzem en casos d’emergència com aquest».

Cal tindre en compte que Vilafranca està patint en els últims anys i de manera progressiva un desequilibri entre els recursos hídrics demandats i el volum d’aigua disponible a causa de l’augment de la seua població en èpoques estivals i per la gran demanda industrial. L’escassetat de reserves en els aqüífers naturals ha fet necessària l’aportació d’aigua mitjançant cisternes durant el període d’obres en el pou de Llargueres. García considera que «actuacions d’urgència com aquesta posen de manifest la necessitat de planificar infraestructures d’eficiència hídrica que asseguren el servei a la ciutadania enfront de les sequeres», tal com es recull en el Pla Director de l’aigua promogut des de Diputació.

Durant la sessió plenària s’han aprovat per unanimitat de dos convenis amb la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per al manteniment del Centre Integrat de Tecnificació Esportiva (CITD) i del Centre d’Educació Especial en el Complex de Penyeta Roja durant l’exercici de 2020. En virtut d’aquests acords, el departament d’Educació de la Generalitat Valenciana transferirà a la Diputació la quantitat de 3.045.321 euros per a fer front a les despeses de personal, material, menjador i transport escolar. La quantitat assignada al Centre Integrat de Tecnificació Esportiva és d’1.927.130 euros i al d’Educació Especial 1.118.191 euros. El Centre Integrat de Tecnificació Esportiva compta amb 235 alumnes i alumnes de tota la la província, d’edats compreses entre els 11 i 15 anys, que cursen des de 5é d’Educació Primària fins a 4t de l’ESO. El Centre d’Educació Especial presta servei a 85 alumnes i alumnes amb discapacitat greu i profunda, que requereixen suports d’alta intensitat, i que tenen unes edats compreses entre els 3 i els 24 anys.

Sessió plenària ordinària corresponent al mes d’octubre de 2020

Adhesió al Fons
per a Municipis Turístics

A més, s’ha aprovat per unanimitat una modificació de crèdit per valor d’1.250.000 euros per a l’adhesió al Fons de Cooperació Municipal per a Municipis Turístics de la Comunitat Valenciana, per a realitzar una aportació idèntica a la de la Generalitat Valenciana, amb l’objectiu de repartir al voltant de 2,5 milions d’euros entre aquests ajuntaments de la província. Per a l’assignació d’aquests recursos es tindrà en compte la població de cada municipi i el seu nombre de places hoteleres. Es tracta d’una ajuda incondicionada i no finalista, concebuda per a compensar la despesa addicional que suporten els municipis per la prestació de serveis a la població no resident, i que aprofundeix en el reconeixement de la majoria d’edat dels ajuntaments i de l’autonomia municipal.

És important destacar que la Diputació de Castelló és l’única institució provincial de la Comunitat Valenciana que ha decidit sumar-se al Fons de Cooperació Municipal per a Municipis Turístics, doblegant l’aportació que realitza el govern autonòmic.

El ple de la Diputació ha començat amb el record efectuat pel president Martí en nom de tots els grups a Juan Lara, bomber forestal de la Generalitat Valenciana que va morir diumenge passat després d’esvair-se quan es trobava treballant en un incendi a Vila-real. També ha transmés a la seua família les condolences de la corporació.

En la sessió plenària ha participat de manera telemàtica la diputada provincial del Partit Popular i alcaldessa de Canet lo Roig, Mari Ángeles Pallarés, que guarda quarantena per haver mantingut contacte amb un positiu. No obstant això, la també diputada popular i alcaldessa de Benicàssim, Susana Marqués, igualment en quarantena després d’haver donat positiu, no ha pogut participar per trobar-se indisposada. El president Martí ha transmés a Susana Marqués el seu desig d’una ràpida recuperació i que tant ella com Mari Ángeles Pallarés puguen reprendre com més prompte millor la seua activitat habitual.

Directe