Diputació distribueix els vora 3 milions d’euros per a les despeses de la covid-19

Són ajudes destinades a ajuntaments o mancomunitats del Pla Reactiva Castelló

La Junta de Govern de la Diputació de Castelló ha aprovat més de 2,9 milions d’euros en subvencions perquè els ajuntaments, mancomunitats i entitats locals menors de la província puguen sufragar les despeses extraordinàries als quals han hagut de fer front a conseqüència de la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19. Es materialitza d’aquesta manera un dels acords inclosos en el Pla Reactiva Castelló que es va aprovar en el ple celebrat el passat 23 de juny de 2020, amb els vots afirmatius de PSPV, PP, Compromís i Ciutadans. El Pla Reactiva Castelló consta d’un conjunt de mesures valorades en més de 9 milions d’euros, que s’agrupen en quatre grans línies d’actuació: la creació d’un fons de 3 milions d’euros per a ajudes als ajuntaments, la implementació d’un pla de defensa del sector turístic valorat en 2.850.000 euros, una nova bestreta de tresoreria als ajuntaments de 3 milions d’euros i mesures sectorials referents a les àrees de Benestar Social, Cultura, Esports, Presidència, Consorci Provincial de Bombers, assessorament a municipis, CEDES, Promoció Internacional i Teixit Científic i Innovador.

Al final de la Junta de Govern, el president José Martí ha felicitat els quatre grups representats en el ple municipal «perquè les ajudes aprovades hui naixen del consens aconseguit per tots els grups polítics de la casa, que amb la irrupció de la pandèmia vam saber deixar a un costat les nostres lògiques i legítimes diferències per a prioritzar el veritablement important en un moment tan crucial i crític». En la seua opinió, «aquest tipus de decisions resulten molt positives perquè ajuden a transmetre un missatge en positiu de la política demostrant que la tantes vegades injuriada política és una tasca molt noble que serveix per a ajudar a les persones i millorar les seues vides».

Una senda «per la qual seria bo que continuàrem transitant a l’hora d’elaborar els pressupostos de la Diputació de 2021, que estaran marcats per la duresa de la crisi econòmica generada pel coronavirus». En conseqüència, explica, «seria bo que tornàrem a donar un bon exemple i que, entre tots, fórem capaços d’aprovar una comptes públics que beneficien als ajuntaments de la província i a les persones que resideixen en ells i que l’estan passant molt malament».

El president ha recordat que la Diputació «va ser pionera a Espanya amb l’adopció de mesures des del primer moment de la pandèmia, distribuint de manera gratuïta màscares i material de protecció i desinfecció per als treballadors essencials dels ajuntaments, per un import de 250.000 euros. També va coordinar una gran acció de compra amb la qual 129 ajuntaments van poder adquirir 368.000 màscares quan aquest material escassejava en els mercats internacionals. La institució també va recolzar amb 120.000 euros el Pla Respon de Creu Roja per a atendre les persones vulnerables en els municipis de menys de 6.000 habitants.

A més, el Consorci Provincial de Bombers va invertir 18.500 euros per a l’adquisició de deu canons generadors d’ozó desinfectant i nou autobombes de 100 litres d’autonomia, realitzant un total de 468 desinfeccions en 117 municipis i 15 pedanies. D’altra banda, els voluntaris de Protecció Civil es van encarregar de portar a domicili els tractaments dels malalts oncològics tractats a l’Hospital Provincial.

Directe