Presenten un llibre sobre els retaules de Castelló

Esther Forner i Manuel Milián dialoguen al voltant d'aquest art

El Teatre municipal de Morella ha sigut l’escenari escollit per a presentar el llibre “El retablo barroco en las comarcas castellonenses de la Diócesis de Tortosa” basat en la tesi doctoral de la seua autora, Esther Forner. Els retaules de la diòcesi de Tortosa es caracteritzen per l’ús de la columna salomònica i la policromia que de les seues imatges, a més de l’us del daurat com a tema central.

El que fa aquests retaules especials és la seua avantguarda estilística. En comparació als retaules castellans o andalusos, els de Castelló es mantenen en la mateixa línia quant a estil o innovació. La falta de peces d’aquest període fa que no es parle tant d’aquest art com en altres zones.

Esther Forner és escriptora

Per a realitzar aquest treball ha calgut acudir a fonts de segona o tercera mà per tal d’obtenir informació dels retaules, ja que es conserven molt poques peces en l’actualitat. Es conserven tan poques peces per un conjuminat de motius. Els incendis i la desamortització de Mendizábal van fer molt, però durant la guerra civil un gran nombre d’aquestes obres van ser o bé cremades o ve robades.

En la conversa al Teatre Municipal van participar tant l’escriptora com el periodista Manuel Milián.

Directe