Peníscola ampliarà el col·legi Jaime Sanz amb el pla ‘Edificant’

La Conselleria finançarà amb dos milions d'euros les obres

El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor García, s’ha reunit avui amb l’alcalde de Peníscola, Andrés Martínez Castellà, i amb la comunitat educativa del CEIP Jaime Sanz per a presentar-los la solució que ha dissenyat Educació per a ampliar aquest col·legi i acabar amb les aules prefabricades, en les quals estudia part del seu alumnat.

Víctor García ha explicat que “per a accelerar el màxim possible les obres, Educació i Ajuntament hem acordat avui que aquesta intervenció d’ampliació i reforma del CEIP Jaime Sanz s’executi a través del pla ‘Edificant'”. En la trobada, que ha tingut lloc en el propi col·legi, a més del director general i l’alcalde, han participat tant l’equip directiu del centre com l’AMPA i els portaveus dels diferents grups municipals de l’Ajuntament de Peníscola.

“Després de molts anys, hem trobat una solució factible i consensuada amb la comunitat educativa per a ampliar aquest col·legi amb una inversió de prop de dos milions d’euros per part d’Educació de la Generalitat”, ha destacat el director general, que agraeix “la col·laboració de l’Ajuntament de Peníscola en sumar-se al pla ‘Edificant'”.

En el cas del CEIP Jaime Sanz, es construirà en el mateix centre un nou aulari amb una línia educativa amb 3 unitats d’Infantil i 6 de Primària i s’ampliarà al seu torn el menjador i la biblioteca. També es rehabilitaran els patis d’Infantil i Primària.

En la reunió d’avui, Educació i Ajuntament de Peníscola han acordat iniciar la tramitació de la delegació de competències de l’ampliació del CEIP Jaime Sanz amb el lliurament en el consistori del programa de necessitats educatives que s’han de cobrir. En els pròxims mesos, els tècnics municipals, amb la col·laboració i suport dels tècnics de la Conselleria, redactaran la memòria tècnica de l’actuació.

El calendari que han establert les dues administracions, segons explica Víctor García, és que el procés de delegació de competències “culmini el primer trimestre de 2021 amb l’adjudicació dels fons necessaris perquè l’Ajuntament durant l’any vinent pugui licitar i adjudicar la redacció del projecte i iniciar les obres al llarg de 2022”.

Amb la incorporació de Peníscola en ‘Edificant’ seran 42 els ajuntaments de les comarques de Castelló que s’han sumat a aquest pla. Fa pocs dies han entrat en ‘Edificant’ els ajuntaments d’Alcalà de Xivert, Benicàssim, Castellnou i Traiguera. Els 41 consistoris castellonencs que actualment participen en ‘Edificant’ tenen obres delegades en 66 centres educatius amb una inversió de la Conselleria de 110,5 milions.

El pla ‘Edificant’ d’adjudicació de fons per part d’Educació per a la rehabilitació, l’ampliació o la construcció de centres públics va arrencar en 2018 amb una dotació inicial de 700 milions d’euros per al període 2018-2022. A l’abril de 2019 es va ampliar fins als 1.000 milions i es va prolongar la seva vigència dos anys més.

Actualment, són 1.000 milions d’euros d’inversions en set anys, des de 2018 fins a 2024. Van destinats als 1.450 centres docents públics del sistema educatiu valencià i l’objectiu és millorar la situació del 50% d’ells. És a dir, que arribi a més de 700 centres.

Ja s’han tancat intervencions per a millorar en gairebé el 41% dels centres educatius. Estem, per tant, a poc més de 9 punts percentuals d’arribar a l’objectiu marcat per a 2024 de millorar la meitat del parc d’infraestructures educatives públiques valencianes.

Actualment, 237 municipis de tot el territori valencià tenen delegades obres del pla ‘Edificant’ per a rehabilitar, ampliar o construir 583 centres educatius amb una inversió global per part de la Conselleria que ronda els 797 milions d’euros.

D’aquestes 583 actuacions destaquen 143 per la magnitud que tenen, bé perquè es derroca el centre actual i es construeix un altre nou en el mateix solar (40 reposicions de centres), o bé perquè es construeix un centre totalment nou (27 noves construccions de centres) o es fan rehabilitacions integrals i ampliacions que suposen deixar com a nous a 76 centres.

En aquests moments ja s’han conclòs una de cada quatre actuacions delegades als ajuntaments per a millorar o construir centres educatius. Concretament, 135 de les 583 delegacions estan acabades i més de 50 estan en marxa.

Directe