L’oci, els jocs i les tradicions arriben als pobles de la província amb la Diputació

El públic respon de manera massiva a les primeres exposicions i representacions d'enguany

Culla ha acollit un dels concerts

Els municipis de Castelló han respost de manera massiva a les primeres representacions i exposicions incloses enguany en l’Agenda Cultural Provincial 2020, mig centenar d’esdeveniments impulsats per la Diputació que van començar a principis del mes de juliol i que es prolongaran fins a novembre.

Música, teatre i jocs són les apostes d’enguany, edició en la qual no canvia l’objectiu clar que “la cultura arribe a totes les nostres comarques”, assenyala la diputada de Cultura, Ruth Sanz, qui destaca que, “en un any tan complicat com aquest a causa de la pandèmia per la Covid-19, que ha provocat la suspensió de tants esdeveniments festius, és important que la Diputació deixe patent la seua aposta per la cultura als nostres pobles”.

Localitats com Culla, La Jana, Torralba del Pinar, Traiguera, Xodos, Forcall, Vilafranca, Les Useres, Ribesalbes, Canet lo Roig, Cortes de Arenoso, Olocau del Rei, La Serra d’en Galceran, Catí, Cinctorres, Santa Magdalena, Vistabella, Caudiel, Altura, Cervera, Villores, Tírig, Cirat, la Pobla Tornesa, Betxí, Argelita, Vallibona, Sot de Ferrer, Llucena, Almedíjar o Vilar de Canes ja han pogut gaudir d’algun dels actes programats per a aquests mesos.

▸ Música Barroca
L’Estança Harmònica” és l’encarregada de les “Vetlades barroques en escenaris històrics” amb huit concerts, quedant arracades els de l’església de La nostra Senyora de Gràcia de Viver (26 de setembre) i l’església de Sant Bartomeu de Vilanova d’Alcolea (27 de setembre).

▸ Temps d’Objectes
Una altra de les propostes de l’àrea de Cultura de la Diputació és el programa ‘Temps d’objectes’, un espectacle que promociona i difon l’objecte animat al costat del treball de l’actor. Els més xicotets i els seus acompanyants poden gaudir d’una exposició de marionetes amb vista guiada, espectacles teatrals i tallers de construcció de marionetes. La cita encara per desenvolupar ens traslladaran a Almenara (8 i 9 d’octubre).

▸ El Dolçainer de Tales
Xarxa Teatre convida per la seua part a submergir-se en la cultura festiva tradicional valenciana amb un espectacle històric per a viure en família. Després del seu èxit en 1987, la companyia recupera i actualitza un muntatge que trasllada a l’espectador a un dia de festa de qualsevol poble valencià: de la crida del pregoner i la música de la dolçaina als bous de carrer, els balls de gegants i capgrossos i com no, la revetla en la plaça. El Dolçainer de Tales té dates pendents a Benafigos (29 d’agost), Cabanes (12 de setembre) i la Torrre d’en Besora (21 de novembre).

▸ Festelànim
La companyia Splai Teatre de Castelló organitza per la seua part ‘Festelànim’, un festival de teatre i animació que suposa una mostra dels diferents formats que podem trobar en el món de l’animació infantil: màgia, circ, música, ball, contacontes, clowns…

La idea de ‘Festelànim’ consisteix a reunir companyies de la nostra província i a una convidada per a gaudir d’un intens cap de setmana. Ravatukem Batukada, La Inestable, Mag Pinchito, Splai Teatre, Purpurina Circus, Salva El Mussennacitu, Fanfi García i La Troupe Malabó són els que han integrat aquest esdeveniment, que té una data per cobrir: Xilxes (9 d’octubre), amb Splai Teatre i Cia Projecte Caravana.

▸ Dolç Festival
El Dolç Festival, d’altra banda, ha nascut per a incentivar a les agrupacions de dolçaina i tabal de la província de Castelló i portar el so dels instruments més representatius de la música tradicional valenciana. Una iniciativa de la Diputació de Castelló i la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters que suma ja nou edicions. El Dolç Festival s’acostarà a Castell de Cabres (6 de setembre) i Palanques (10 d’octubre).

▸ Un món de jocs
Un altre dels atractius de l’Agenda Cultural Provincial 2020 és ‘Un món de jocs’. D’una banda se celebra una exposició per a contemplar la història de molts jocs tradicionals i la seua evolució i, d’altra banda, s’acompanya aquesta iniciativa amb una sessió de jocs. La finalitat per això és promoure el joc de sempre com a patrimoni cultural perquè les generacions més joves els coneguen. Vilafranca ja va acollir el primer dels esdeveniments del 6 al 12 de juliol i, després dels celebrats durant les primeres setmanes d’agost, ara és el torn de Benlloc (del 20 al 23 d’agost) i Jérica (del 24 al 30 d’agost).

Directe