Portsxinel·la porta titelles arreu de la comarca amb gran acceptació

Els festival rural es prepara per a la seua recta final, amb 17 activitats en quatre dies

Portsxinel·la porta titelles arreu de la comarca amb gran acceptacióAmb les lògiques mesurades de prevenció, però amb molta il·lusió per haver-ho pogut posar en marxa, ha arrancat la quarta edició del Festival Rural de Titelles Portsxinel·la, a la comarca dels Ports. Després de les cinc primeres jornades es pot realitzar un balanç positiu d’aquest esdeveniment centrat en el món del teatre de titelles que dinamitza cultural i turísticament aquesta bella zona de la província de Castelló. Ajornada inicialment la seua celebració en les dates habituals de Setmana Santa, sí es pot celebrar entre el 15 i el 24 d’agost en les localitats de Vallibona, Portell de Morella, Herbers, Benassal, Morella, Vilafranca, el Forcall, Cinctorres, la Todolella, Castellfort, La Mata, Castell de Cabres, Villores, Palanques i Sorita. L’organització de Portsxinel·l’és a càrrec d’Eclíptica d’Art, amb el patrocini de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, Diputació Provincial de Castelló, els Ajuntaments dels pobles, Electra Energia i empreses privades de la comarca.

El divendres 15 d’agost es va viure amb especial il·lusió, ja que es veia arrancar aquest Festival Rural de Titelles Portsxinel·la després de tot un any d’incertesa. Ho va fer en el Teatre Carles Pons de Vilafranca amb Roberto White, al mateix temps que a Benassal tenia lloc l’estrena de la cercavila ‘Éssers’, de LaPinzón, amb notable seguiment de públic, amb les seues corresponents màscares i distància aconsellada. Després va sorprendre l’argentina Valeria Giugletti, amb una proposta de teatre d’ombres que es va poder veure en la plaça de l’Ajuntament i que s’aparta de la línia general del festival.

Benassal és la localitat incorporada en aquesta edició -quinze pobles en total-, demostrant una total implicació, igual que la resta d’ajuntaments participants.
Castellfort. Morella, Cinctorres i el Forcall també han sigut ja testimonis del pas d’aquest quart Portsxinel·la. Encara que per qüestions de prevenció es va preferir no realitzar l’espectacle previst a la Todolella i es va traslladar el xou ‘Tritragedias’ de Teatre Arbolé des del previst Gastro Bar Ring de Cinctorres fins a l’Alberg de la mateixa localitat, on s’allotgen els titellaires que participen en aquesta quarta edició.


La novetat d’enguany és la retransmissió online a través de la web www. www.festivalporstxinella.com de tallers sobre fabricació i maneig de titelles, a càrrec Germans Castro i Valeria Giugletti, així com del llibre ‘Els titelles al País Valencià’, de Jaume Lloret. Tots elles han tingut gran repercussió, registrant-se visites de diversos països.


L’objectiu principal de Portsxinel·l’és garantir la seguretat dels assistents. Per aquest motiu s’ha delimitat l’espai per al públic, amb distància entre ells, cadires separades i gel desinfectant. Unes mesures necessàries que han evitat aglomeracions gens aconsellables. El comportament dels assistents ha sigut molt positiu, ajudant entre tots a consumir cultura sense risc de contagis. Unes precaucions necessàries per a gaudir d’aquest festival que ajuda al fet que es conega encara més està bella i poc poblada comarca dels Ports. La intenció és que en 2021 torne a dates pascueras, la seua ubicació natural en el calendari.

A partir d’aquest dijous, 20 d’agost, s’accelera de nou la programació, dins d’una recta final amb 17 activitats. Els protagonistes d’aquesta edició són Roberto White (País Basc-l’Argentina), Teatre A Mà i les castellonenques LaPinzón, Teatre Conino Gurillo i Xarop Teatre (Comunitat Valenciana), Valeria Guglietti (Catalunya-l’Argentina), Titelles Vergés, Teatre La Puntual i Binixiflat (Catalunya), Teatre Arbolé (Aragó) i Matatena Teatro (Madrid-Mèxic).

Directe