Vinaròs instal·la a les seues platges boies per a filtrar microplàstics

És un projecte pioner on col·labora la Universitat de Barcelona

Quatre boies filtradores de microplàstics han sigut instal·lades aquest matí front les platges urbanes de Vinaròs per a ajudar a mantenir el mar net d’aquest residu tan perillós. Aquestes boies filtradores s’orienten per si soles, sempre a contra corrent, per a poder arreplegar els microplàstics entre 1 i 4 mil·límetres. Aquestes boies han sigut dissenyades per l’empresa GpaSeaBots.

Les boies no precisen de cap font d’energia i a més permet el pas del plàncton per a afavorir el transcurs de la vida marina. Tots els plàstics capturats queden emmagatzemats en un xicotet depòsit, que després es retira i es trasllada fins a la Universitat de Barcelona per a realitzar els estudis corresponents.

Aquests aparells de filtrat s’han col·locat en les mateixes ubicacions que les boies de senyalització, per a fer el filtrat de l’aigua de forma automàtica. Els materials utilitzats per a la fabricació d’aquestes boies són fibres de lli i una matriu de resina ecològica, dos materials respectuosos amb el medi ambient que no generaran cap impacte en el mar.

El regidor de Transició Ecològica, Hugo Romero, ha destacat que “es tracta d’un projecte pioner en el qual Vinaròs no ha volgut deixar l’oportunitat d’aportar el seu granet d’arena. Se sap que la solució al problema dels plàstics passa per un canvi de model de consum, però mentre no es faça efectiu, iniciatives com la instal·lació d’aquestes boies volen contribuir a reduir la quantia de microplàstics en els nostres mars”.

En aquest sentit, Romero ha insistit que es tracta d’un projecte a llarg termini que enguany començarà amb quatre boies i es preveu que s’amplien en els pròxims anys.

El regidor de Promoció de la Ciutat i Interès Turístic, Marc Albella, ha puntualitzat que aquesta acció s’emmarca també en els objectius ambientals ISO i afegia que “el dia de demà, el visitant o l’usuari que vinga a Vinaròs, valorarà si aquestes paraules carregades de bones intencions, s’estan posant en pràctica en la nostra destinació o no”.

Directe