Ernest Blanch aposta per aprofitar la crisi per a revaloritzar l’Interior de Castelló

El secretari general del PSPV a la província mira de veure-ho com una oportunitat

El secretari general del PSPV-PSOE de la província de Castelló, Ernest Blanch, ha afirmat que la crisi de la COVID-19 ha suposat canvis en els hàbits de tota la població que, “hem d’aprofitar per a situar a Castelló en la millor posició d’eixida i emprendre com més prompte millor la reactivació econòmica i social”. Blanch no sols es refereix a qüestions econòmiques, sinó també socials i, en aquest sentit, destaca les conclusions de l’informe que ha elaborat el Consell Valencià de Cultura en el qual precisament planteja la conveniència d’aprofitar la crisi actual per a revaloritzar els espais naturals com a noves oportunitats. Per a això, el també diputat autonòmic, considera imprescindible impulsar la col·laboració interinstitucional i la implicació de tots els agents socials per a aconseguir aquesta “millor articulació entre el món urbà i el rural”.

Blanch ha matisat, tanmateix, que “això no vol dir que de sobte tothom vaja a l’interior per a explotar les seues grans potencialitats, i a reproduir els problemes que s’han generat en les zones massificades, ni s’ha de concebre l’interior com un parc temàtic on es passarà el dia”. El secretari general part de la premissa principal de “comptar amb els agents del territori. No es tracta que vinga gent de fora a dir-nos als que som d’interior el que hem de fer. Qualsevol canvi d’aquest tipus ha de ser compassat amb el sentir de la gent que des de fa generacions viu i entén el món rural millor que ningú”.

Per a Blanch, “hem d’anar molt més lluny i la crisi que hem viscut ha servit per a corroborar el que venim denunciant des de fa molts anys, que és la gran divisió existent entre costa i interior”. El propi informe del Consell Valencià de Cultura incideix en la necessitat d’impulsar millores en l’àmbit sanitari, amb millors prestacions que impedisquen que viure a l’interior siga molt més arriscat des del punt de vista de precisar una urgència sanitària. Però també planteja millores en l’àmbit educatiu, en matèria de mobilitat, apel·lant a la necessitat de millorar les comunicació i, “per descomptat, amb una al·lusió expressa a la bretxa digital, perquè encara hui, en ple segle XXI, es fa molt complicat en moltes zones de l’interior, comptar amb una bona connexió a Internet”, emfatitza Blanch.

El confinament i el temor als contagis han fet que enguany la gent opte per realitzar desplaçaments curts per a gaudir de les seues vacacions. A més, molta gent s’està plantejant canviar d’estil de vida i fins i tot fins de mudar-se a zones menys saturades, lluny de les grans ciutats. “Aquest fenomen també obri la porta a revitalitzar els municipis de l’interior perquè moltes persones poden plantejar-se ara viure en espais naturals molt més saludables”, apunta. Però perquè això siga possible, l’Interior de Castelló ha d’estar dotat de bons serveis en matèria sanitària, educativa, amb una bona xarxa de infraestructuras i de transport públic i, per descomptat, molt ben comunicada digitalment.

Blanch ha afirmat a més que moltes de les qüestions plantejades en l’informe del Consell Valencià de Cultura, “són defensats pel PSPV des de fa molts anys i el nostre compromís amb la vertebració del territori és ferm des de sempre”. En aquest sentit, ha recordat l’impuls del Consell de Ximo Puig a l’hora de crear AVANT, la Agència Valenciana Antidespoblament; la creació de la Secretaria General per al Repte Demogràfic en el ministeri per part del Govern de Pedro Sánchez, o l’aposta ferma de la Diputació del Canvi, amb Josep Martí al capdavant.

Directe