Les diputacions del territori s’uneixen per a posar en valor el Sénia

La institució provincial destina 22.500 euros a les oliveres mil·lenàries i la ‘pedra en sec’

El diputat provincial de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, s’ha recorregut aquest matí les comarques del Baix Maestrat, el Matarranya, a l’Aragó, i el Montsià, a Catalunya, junt amb representants de les diputacions de Terol i Tarragona dintre d’una jornada en què s’ha volgut donar visibilitat a l’aposta de les tres institucions per posar en valor els recursos naturals i patrimonials de la mancomunitat del Sénia, on es troba la major concentració d’arbres olivers mil·lenaris del món.

En el cas de la Diputació de Castelló, la seua empremta queda reflectida en una aportació econòmica de 22.500 euros per al manteniment d’aquestes oliveres mil·lenàries i per a la conservació de construccions de ‘pedra en sec’. La finalitat primera és, segons ha explicat Pérez, destacar la importància del patrimoni agrícola de la zona i configurar un nou escenari turístic que capte visitants apassionats pel medi ambient i l’arquitectura històrica.

“Per a aquesta diputació és molt important conservar i dignificar el nostre patrimoni i és un gust poder compartir aquesta inquietud amb altres organismes i treballar tots a una amb aquest mateix objectiu”. Al final de tot, ha continuat, “els grans beneficiats són els ciutadans i el nostre entorn”.

Així doncs, Pérez ha contemplat a Pena-roja i a Traiguera les seues oliveres gegants, a la Jana ha conegut el Museu del Pou del Mas i a Canet lo Roig ha visitat una exposició sobre el mètode constructiu de ‘pedra en sec’. La jornada ha acabat a Ulldecona, on les tres diputacions i la mancomunitat del Sénia han mantingut una reunió de treball. En ella s’han detallat les actuacions previstes per al que queda d’any i s’ha constituït la comissió de seguiment del SIPAM Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia, que té com a objectiu la preservació d’aquests monuments naturals i de tot el seu entorn.

Directe