Dissabte la plaça de bous acollirà el bureo de l’Early Music

El curs i festival de música medieval i renaixentista engega la novena edició

Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Comes, inicia el seu projecte artístic, pedagògic i social que celebrarà des del 17 al 23 de juliol. En aquesta novena edició, en la qual s’ofereixen 12 concerts, 4 conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries, ha hagut de sortejar la difícil situació que ha generat la crisi de l’COVID-19 per dur a terme aquest esdeveniment cultural de referència internacional.

Sota el títol Europa, paisatge sonor del vell continent, aprofundirà en la música de grans autors de el Renaixement en què seran protagonistes compositors com Dufay, De Rore, Càrceres, Josquin des Prés, Tinctoris, Lasso, Pisador, Palestrina o Victòria, el triangle geogràfic i cultural que conformaven Flandes amb València i Nàpols, així com amb els territoris de la Corona d’Aragó; i es combina la música culta i la tradicional plantejades des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu.

L’Acadèmia, un dels cursos especialitzats de música antiga més destacats d’Europa, promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos ponents i músics en actiu que també participen i actuen en un festival que es configura al voltant a temes específics dissenyats per potenciar nous escenaris i marcs històrics sobre els quals s’articula.

Early Music Morella, una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional, comptarà amb la presència de prestigioses formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, Atsuko Takano, grups de dansa i música tradicional, Pablo Márquez, Robert Cases, Silke G. Schulze, Jota Martínez, el Cor Early Music Morella, dirigit per Marc García de Pau i els Dimonis de Morella, entre d’altres. Així mateix, aquest any comptarà també amb conferències i un debat amb rellevants periodistes i programadors internacionals per abordar la presència de la música històrica en els mitjans de comunicació especialitzats i generalistes.

Molts dels artistes que actuen al festival oferiran diversos cursos d’interpretació de música medieval i renaixentista: flautes, cor i direcció coral, orgue i clavicordi, violes, tiorba, guitarra…; Paloma Gutiérrez del Arroyo (cant gregorià), Maria Jonas (cant medieval), Marta Almajano (cant renaixentista i barroc), Núria Sanromà (cornetto), David Yacus (sacabutx) i Eduardo Egüez (viola de mà, tiorba i guitarra); en música tradicional faran classe Mara Aranda (cants de la Mediterrània), Eduard Navarro (rondalla, instruments de llengüeta doble, dolçaines i cornamuses), Aziz Samsaoui (música modal i aràbic-andalusí, Kanun & oud), Yshai Afterman (percussió) i Germán Díaz (Viola de Roda); i en lutheria, música antiga i dansa, Jesús Reolid (construcció d’instruments), Toni Aparisi (dansa i expressió corporal), Jota Martínez (tallers i activitats per a nens) i David Antich i Pau Ballester (introducció a la música antiga).

El festival comença amb força el proper divendres 17 de juliol amb la conferència inaugural Europa, un continent musical a càrrec de Senén Florensa, president de la Comissió Delegada de l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed) i ambaixador permanent d’Espanya davant l’Oficina de l’ONU i els organismes internacionals amb seu a Viena, al Teatre Municipal a les 18.00 hores; i propostes com la de Capella de Ministrers que actuarà, al Convent de Sant Francesc a les 20.00 hores, amb el programa Música grotesca en què afrontarà un repertori basat en els suggeriments del musicòleg Pepe Rei que en les seves notes per a aquest concert exposa que ” la música -que és, per definició, harmonia- ha trobat històricament un paper en el món del grotesc gràcies a la seva eterna simbiosi amb la paraula i amb el cos”.

Rei apunta que el carnaval és “objectiu prioritari de les prohibicions eclesials” i font de la qual procedeixen gairebé totes les obres que interpretarà la formació composta pels cantants Delia Agúndez (soprano), Hugo Bolívar (alt), Jorge Morata (tenor) , Antonio Sabuco (baríton); els intèrprets Robert Cases (guitarra renaixentista), Carles Magraner (viola de gamba), Pau Ballester (percussió) i la col·laboració de Toni Aparisi (ballarí i actor).

El mateix dia, a l’Església de Sant Joan a les 22.30 hores, actuarà la japonesa Atsuko Takano al clavicordi amb el programa Al son de la danza en què interpretarà obres de grans referents d’aquest instrument com Jan Pieterszoon Sweelinck, Johann Jakob Froberger, Dietrich Buxtehude, Girolamo Frescobaldi, Bernardo Pasquini, Johann Caspar Ferdinand Fischer i Johann Sebastian Bach que tancarà el concert amb Sarabanda amb partite BWV 990, una bella peça, no molt coneguda, en la qual demostra una gran sensibilitat i elegància.

Patrimoni musical
i comunicació

El dissabte 18 de juliol se celebrarà, a les 18.00 hores al Teatre Municipal, una taula rodona amb el títol El patrimoni musical i la seva comunicació al segle XXI moderada pel crític musical Juan Ángel Vela de el Camp i en la qual participaran els periodistes i crítics Ovidi de Cardona (El Periódico de Catalunya, Dotze Notes) i Pedro González Mira (El País, Ritme), així com els programadors internacionals Richard Lorber (Alemanya), Pawel Szczepanik (Polònia) i Anna-Katarina Schatzl (Suècia), en un debat que compta amb el suport d’Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE).

A la vesprada, tindrà lloc una trobada de dansa i música tradicional o Bureo a la Plaça de Bous a les 20.00 hores. Capella de Ministrers amb La dama de l’unicorn commemorarà el 500 aniversari de la mort de Rafael (Urbino 1483 – Roma 1520) amb música de l’època de l’genial artista italià, al Convent de Sant Francesc a les 22.30h. Magraner (viola d’arc) estarà acompanyat per Elia Casanova (soprano), David Antich (flautes), Robert Cases (guitarra renaixentista i viola de mà) i Pau Ballester (percussions).

El diumenge 19 de juliol l’activitat començarà amb el concert de Pablo Márquez, A les armes: sota l’estrèpit de la batalla, amb l’òrgan històric de Turull a la Basílica Arxiprestal de Morella a les 13.00 hores. La batalla, una forma musical en què s’afronten epopeies heroiques, va venir acompanyada a mitjan el segle XVII d’un dels canvis estructurals i morfològics més característics i destacables dels òrgans ibèrics: la trompeteria horitzontal en “forma d’artilleria” o “en batalla”, com comunament se li coneix. A la tarda, Toni Aparisi impartirà la conferència Danses europees de el Renaixement, a les 18.00 hores.

L’Acadèmia CdM abordarà Il Festino d’Adriano Banchieri (1568-1634) en el convent de Sant Francesc a les 20.00 hores, una comèdia de 1608 composta per una col·lecció de 20 peces que recreen un festí presentat abans d’un sopar. És una obra dinàmica, divertida i marcadament satírica no només pels seus textos còmics sinó per que cada peça és una burla a l’llenguatge musical de l’època.

La formació, dirigida per Magraner i Toni Aparisi (direcció escènica), comptarà amb les cantants Carmina Sánchez i Cristina Teijeiro (sopranos), Mikel Uskola (contratenor), Matías Álvarez (tenor) i Pablo Acosta (baríton); els intèrprets, Alejandra Fernández i Mónica García (flautes); Julia Chiner i Pablo Romero (violes de gamba), Francisco López i Robert Cases (guitarra i tiorba), i Pablo Fernández Cantalapiedra (percussió).

Dilluns 20 de juliol, Paloma Gutiérrez de l’Arroyo realitzarà la conferència Cant Gregorià. Dels neumes a la veu de al Teatre Municipal a les 18.00 hores; i Robert Cases brindarà un concert de viola de mà, Tocar de Gala, a l’església de Sant Joan a les 20.00 hores.

El dimarts 21 de juliol tindrà lloc, a càrrec de Jota Martínez, l’última de les conferències, Preàmbul Alfonsí, instruments per a un centenari, al Teatre Municipal a les 18.00 hores; i Silke G. Schulze & Pablo Márquez oferiran Els albors de la seconda prattica a l’església de Sant Joan a les 20.00 hores.

Concert de cloenda
amb la Dansa de la mort

El dimecres 22 de juliol, el Cor Early Music Morella, dirigit per Marc García de Pau, retrà homenatge a les víctimes de la covid-19 amb el programa In memoriam al Convent de Sant Francesc a les 20.00 hores; i la formació Orient & Occident amb Confluències actuarà al Teatre Municipal a les 22:20.

Finalment, el dijous 23 de juliol, Bassa Capella estarà al Teatre Municipal a les 12.00 hores, i al Convent de Sant Francesc tindrà lloc el concert de cloenda amb la Dansa de la mort les 19.30 hores.

Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE), Turisme Comunitat Valenciana, Obra Social la Caixa, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Universitat Jaume i, Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CISM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-EE) i Associació Àmbit.

Directe