La mascareta no serà obligatòria per a tots els casos a la Comunitat

La consellera de Sanitat ha explicat avui les mesures adoptades sobre la nova normalitat

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut en roda de premsa per a informar sobre les mesures de prevenció que es duran a terme en els centres de salut amb la finalitat de reforçar la labor que s’està realitzant des d’Atenció Primària per a contenir el coronavirus en la Comunitat Valenciana. Durant la mateixa, i a preguntes dels periodistes, ha anunciat que no es contempla la obligatorietat de la mascareta en tots els casos, com sí ha entrat en vigor avui a Catalunya i ho farà a partir del cap de setmana també a les Illes Balears.

“La mesura presa a Catalunya haurà sigut estudiada des del punt de vista tècnic i científic, pel que no entro a valorar una mesura que afecta allí. En qualsevol cas nosaltres, en aquests moments, no ho contemplem”, ha dit la consellera Barceló, afegint que “cal entendre que les mesures sempre atenen a unes situacions molt concretes i imagino que Catalunya haurà fet una anàlisi on s’haurà contemplat si eixe contagi per contacte social s’està produint per la falta d’ús de la mascareta o pel no compliment de la distància social”, el que no ocorre a la Comunitat Valenciana

Compareixença íntegra de la consellera de Sanitat Ana Barceló

S’han adaptat els centres de salt
per contindre el coronavirus

En la mateixa compareixença Barceló ha explicat com “hem adoptat una sèrie de mesures preventives en els centres de salut que estan orientades a contenir la presència del virus en la nostra Comunitat al mateix temps que es recupera la normalitat en l’assistència sanitària. L’objectiu és atendre la demanda assistencial durant aquesta època estival i, al seu torn, facilitar la labor dels professionals sanitaris”.

Entre les mesures preventives que ha implantat la Conselleria de Sanitat amb la finalitat d’evitar contagis està la limitació de l’aforament en els centres de salut per seguretat de pacients i de professionals. Així mateix, s’han establert dos circuits diferenciats, un COVID i un altre no COVID, per a separar pacients, tot això després de la revisió que han dut a terme els serveis de prevenció de riscos laborals en cada centre.

D’altra banda, alguns centres de la Comunitat Valenciana amplien els seus horaris i atenen pacients en horaris de tarda. D’aquesta manera, la qual cosa es pretén evitar és l’excés de consultes concentrades als matins i proporcionar una amplitud d’horari als usuaris. Sobre aquest aspecte, Barceló ha indicat que “la planificació dels centres s’ha dut a terme atenent les necessitats de les direccions de primària. De fet, en relació amb l’horari s’ha conjugat la necessitat d’atenció als pacients amb el descans dels professionals”.

Barceló ha indicat que “si un ciutadà necessita cridar al seu centre de salut i posar-se en contacte amb el seu metge per qualsevol problema que precise i que no requerisque visita, ha de cridar al centre”. Per a això, s’aconsella la utilització de franges horàries més enllà de la primera hora, on es detecta una gran concentració en el nombre de crides.

A més, des de la Conselleria de Sanitat s’han pres mesures com l’opció de cita prèvia telefònica amb l’o la professional a través de l’APP GVA+Salut, una mesura que estarà implantada en breu.

En tot cas, si un ciutadà requereix d’atenció no demorable en Atenció primària, ha d’acudir al seu centre de salut o PAC/PAS fora de l’horari d’obertura.

Dispensació de tractaments
sense recepta de paper

Les mesures que s’han adoptat en l’àmbit farmacèutic durant l’estat d’alarma romandran de moment amb la finalitat de reduir la càrrega administrativa dels i les professionals d’Atenció Primària i contribuir a la disponibilitat de determinats productes sanitaris. Per això, es manté en molts tractaments la prescripció sense necessitat d’haver d’acudir al centre de salut.

A més, continuarà disponible la dispensació de medicaments en les farmàcies sense necessitat de la recepta en paper, de manera que l’usuari o usuària pugui retirar la seva medicació amb la seva targeta SIP.

Quant a tractaments crònics, s’ha procedit a la prolongació automàtica i, segons ha manifestat Barceló, “aquesta mesura ha evitat un milió de visites als centres de salut”.

Una altra de les mesures que es manté és la prescripció electrònica a funcionaris mutualistes amb assistència pública (Muface, Isfas, Mugeju) i la planificació flexible de retirada de tractaments, de manera que el pacient acudeix a retirar la seva medicació quan se li hagi acabat, evitant acumulació de medicaments sense utilitzar.

Situació de contenció del
virus en la Comunitat

Finalment, la consellera de Sanitat ha destacat que “la Comunitat Valenciana és la cinquena autonomia amb menor incidència acumulada, en concret, 1,72 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies, mentre que la mitjana d’Espanya se situa en el 4,99”.

A més, en els últims 14 dies, la incidència acumulada en la Comunitat Valenciana és de 3,40 casos per cada 100.000 habitants i la mitjana nacional és de 9,89 per cada 100.000 habitants.

En aquest sentit, Barceló ha destacat que “aquesta incidència acumulada indica que la Comunitat Valenciana es troba en un moment de contenció”.

D’altra banda, en Atenció Primària s’han detectat 22.438 possibles casos de coronavirus en la Comunitat Valenciana des de l’11 de maig fins al 5 de juliol. D’aquests casos, se li ha realitzat la PCR al 92,4%, de les quals han donat positives un 1%, la qual cosa suposa un índex molt baix.

Per províncies, a Castelló s’han detectat 2.988 possibles casos en atenció primària, i s’ha realitzat PCR al 93,1%, dels quals el 1,8% ha resultat positiu. A la província de València s’han detectat 11.811 possibles casos i s’ha realitzat la PCR al 92,5% dels casos, dels quals un 1% ha resultat positiu. A Alacant, els possibles casos detectats han estat 7.639, realitzant la prova al 91,8%, dels quals el 0,7% ha donat positiu.

Finalment, en el cas de pacients que ingressen i als quals se’ls fa la PCR s’han registrat 127 casos possibles i positius un 1,6%. Així mateix, de les PCR en els serveis d’Urgències, en concret 896 des de l’11 de maig fins al 5 de juliol, han donat positives un 0,9%. A més, en hospitalària i urgències s’han realitzat 1.023 PCR, de les quals un 1% han donat positiu.

Directe