“Enguany ens enfrontem a una de les campanyes contra incendis més difícils de la història”

La Generalitat apunta a la detecció precoç com a l'arma per lluitar contra els incendis

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha apel·lat aquest dijous a la “responsabilitat” i “prudència” de la ciutadania per a preservar els boscos i espais naturals de la Comunitat Valenciana. Segons el màxim responsable del Consell, qui ha insistit en la necessitat d’actuar amb cautela, “aquest estiu és el moment de reconciliar-nos amb la naturalesa i de tornar als nostres boscos”, llocs que, en la seva opinió, “formen part de la nostra vida”.

En aquests termes s’ha pronunciat el president de la Generalitat en l’acte de presentació pla estratègic contra incendis ‘Stop al foc’ 2020, en el qual han participat també les conselleres de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà.

El cap de l’Executiu valencià ha apostat perquè els esforços de les diferents administracions “amb competència en aquesta qüestió” es desenvolupin “amb la màxima coordinació”. En aquest sentit, ha remarcat que el Consell, Administració local i Govern d’Espanya han de treballar al costat de ” els qui són els protagonistes reals, la ciutadania” per a preservar l’ecosistema.

A més, el president ha assenyalat com a eines “fonamentals” per a la prevenció d’incendis “la detecció precoç” i “la comunicació”, amb les quals, segons ha declarat, “es poden salvar moltes hectàrees del foc” i “es pot salvar vides humanes, que són el més important”

El màxim responsable del Govern autonòmic ha tingut paraules d’agraïment per als cossos de bombers i bomberes forestals i per a les forces i cossos de seguretat que actuen davant els incendis i “afronten situacions complexes amb determinació” per a protegir a les persones i al nostre hàbitat.

S’espera una
campanya dura

Per a la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, “enguany ens enfrontem a una de les campanyes contra incendis forestals més difícils de la història”, la gestió de la qual serà “tot un repte en organització i gestió” per part de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències.

En aquest sentit, ha al·ludit a la incidència de la COVID-19, “que ens obliga a prendre mesures extraordinàries de protecció per al personal d’emergències”; el creixement de la vegetació de bosc baix i matoll a causa de la primavera plujosa registrada en la Comunitat Valenciana; la previsió d’un estiu molt sec i de temperatures molt altes a causa del canvi climàtic; i la possibilitat d’una major afluència de públic en les zones d’interior degut als canvis provocats per la pandèmia en l’oferta turística tradicional.

Segons Bravo, “per a la campanya de 2020, des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències s’ha fet un esforç d’organització inèdit en les més de dues dècades d’existència del 1·1·2 Comunitat Valenciana”, amb l’objectiu de garantir la seguretat “per a les persones i per al nostre patrimoni forestal”aquest estiu, gràcies “al miler de professionals que estan formats i preparats per a escometre la tasca”.

Acte íntegre de presentació del pla estratègic contra incendis ‘Stop al foc’ 2020 de la Generalitat Valenciana

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha destacat el treball dels més de 800 professionals, entre agents mediambientals, tècnics i treballadors del Servei de Vigilància Preventiva, dedicats a la prevenció d’incendis.

Enguany la previsió d’un increment de turisme rural ha motivat el reforç “a peu de muntanya, sobre el terreny natural” d’unes 50 persones distribuïdes en 11 brigades, ha explicat la consellera, que s’incorporaran a partir del 6 de juliol i continuaran fins al 15 d’octubre.

Espot promocional de la campanya contra incendis d’enguany

“La Conselleria ha invertit més de 4,9 milions d’euros a la reparació de camins i pistes forestals danyades per l’impacte del temporal Gloria i de la DANA de gener i setembre, respectivament, elements imprescindibles per a garantir l’agilitat en la resposta”, ha destacat Mollà en referència al treball continuat en prevenció que, pesi al reforç estival, precisa d’una actuació contínua circumscrita a tot l’any.

La titular d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha posat en valor la labor dels diferents dispositius que treballen en favor de la prevenció i ha fet una crida a la prudència i al bon comportament de la societat “per a evitar la devastació de vides i entorns que causa el foc”.

Directe