El programa Viu Actiu, un revulsiu per a la salut també en temps de coronavirus

La iniciativa s’ha convertit en una referència en dinamització comunitària de la salut

La Regidoria d’Esports continua potenciant el Viu Actiu, un programa pioner de prescripció d’exercici físic que fa més de tres anys que funciona i que ha aconseguit millorar la qualitat de vida de desenes de participants. Lluny de suspendre el servei, el Viu Actiu ha continuat funcionant durant tot el confinament i ara, amb les primeres fases de desescalada, ha pogut recuperar la seua activitat a l’annex semicobert del Pavelló Poliesportiu.

«Des del primer moment —ha explicat el regidor d’Esports, Fernando Jovaní— vam tindre clar que no podíem deixar d’atendre els usuaris del programa, perquè es tractava d’una qüestió de salut i era impensable tancar les portes de cop i durant un temps indefinit».

Així, durant les primeres fases de confinament, es van elaborar un seguit de videotutorials per a la població sedentària i poc activa per tal de facilitar-los sessions suaus d’exercici i se’ls van donar una sèrie de pautes per a aconseguir els mínims d’activitat física recomanada per l’OMS (Organització Mundial de la Salut).

Paral·lelament als vídeotutorials, que es van realitzar conjuntament amb l’Ajuntament de Xest, es va implementar tot un protocol de teleassistència amb els participants en el programa que més ho necessitaven i que són els que fan les sessions en grups supervisats. En aquest cas, es van gravar vídeos específics per als usuaris i es va fer seguiment telefònic per a resoldre possibles dubtes.

Segons el regidor, «el resultat ha segut molt positiu, ja que de 48 persones supervisades, entre 40-41 han estat realitzant les sessions amb normalitat, i amb un nivell de satisfacció de 7-8 sobre 10». «Aquest protocol —ha afegit Fernando Jovaní— ens permetrà que, en cas d’alguna futura pandèmia o davant d’un nou confinament, ja tinguem les ferramentes per a facilitar exercicis pautats i supervisats als nostres participants».

Des de la posada en marxa d’aquesta iniciativa pionera de promoció de la salut, el febrer de 2017, Viu Actiu ha anat creixent i s’ha convertit en un referent a nivell nacional. Fins i tot altres poblacions s’han interessat per implementar el programa en els seus municipis, com és el cas de Xest, Xiva o el Cabildo de Tenerife. «És fantàstic que altres municipis s’interessen pel Viu Actiu, perquè demostra que el model és aplicable a qualsevol ajuntament, adaptant alguns xicotets detalls», ha constatat el regidor.

Reconeixement en
la revista «Retos»

A part de l’aplicació pràctica, una de les línies que també s’ha treballat ha estat la de la formació i investigació. En aquest sentit, cal destacar que la revista Retos, un referent en les noves tendències en educació física i esports, ha publicat un article sobre el programa Viu Actiu elaborat amb la col·laboració del Departament d’investigació URIFIDE (Unitat de Rendiment Físic i Esportiu) de la Universitat de València.

L’article, amb el títol de «Retos y análisis de un programa municipal de prescripción de ejercicio físico para la salud: el programa VIU-ACTIU (Challenges and analysis of a local program of exercise prescription for health: The VIU-ACTIU program)» es pot llegir al portal web de la prestigiosa revista (https://recyt.fecyt.es/index.php/retos/article/download/77880/49780) i s’ha centrat en un estudi pilot de determinades variables amb una mostra de 76 participants del programa.

Les conclusions se centren en la importància de l’exercici físic correctament pautat per professionals de l’esport en persones amb malalties cròniques. De fet, tots els participants han millorat significativament la seua condició física i qualitat de vida durant el programa. El regidor d’Esports assenyala que «de nou, Viu-Actiu torna a demostrar que és una ferramenta de salut pública efectiva i eficient i posa en valor no només la importància de l’exercici correctament pautat sinó també el valor del treball multidisciplinar dels Llicenciats en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport».

Jovaní ha remarcat que «aquesta és una mostra més de perquè l’OMS va triar aquest programa com a exemple de bones pràctiques de promoció de la salut en Atenció Primària» i ha anunciat que «continuarem apostant per iniciatives com aquesta, que haurien de ser estructurals en qualsevol servei municipal d’esports, aportant a la societat la verdadera funció social de l’esport».

Directe