La Comunitat Valenciana tindrà una fase 3 “avançada”

Ximo Puig anuncia menys restriccions que les dictades des de Madrid

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una “fase 3 avançada” en la Comunitat que permeta “salvar treballs i empreses” i assegurar el futur de la societat valenciana. “Junts hem salvat vides”, ha emfatitzat el cap del Consell i, “ara ha arribat l’hora d’alçar-nos amb determinació”.

“La Generalitat recupera totes les seues competències, que havien sigut suspeses de manera temporal per l’estat d’alarma”, ha asseverat el president, qui ha pronunciat una declaració institucional aquest dissabte amb motiu de la passada a la fase 3 de la Comunitat Valenciana a partir d’aquest dilluns, 15 de juny.

Segons Puig, amb el disseny d’una fase 3 avançada “més oberta que la normativa del Ministeri de Sanitat” i “adoptant amb responsabilitat totes les mesures de prudència, higiene i protecció necessàries, com està fent la ciutadania, ha arribat el moment de flexibilitzar al màxim les restriccions”, que en la seua opinió, ” han limitat la vida familiar i social de la ciutadania i que han impedit, o retallat de manera considerable, l’activitat dels comerços, d’autònoms i empreses valencianes”.

Ens podem moure per
tota la Comunitat

El màxim responsable de l’Executiu valencià ha detallat que en el decret que s’ha publicat aquest migdia en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i que regula les normes que entren en vigor a partir de la mitjanit del pròxim diumenge al dilluns, es contemplen, entre altres mesures, ampliacions significatives dels aforaments màxims d’ocupació en establiments i instal·lacions, i l’augment de la dimensió dels grups en per a exercir determinades activitats.

▸ Aforaments màxims d’ocupació en establiments i instal·lacions del 75% amb caràcter general, enfront del 50% proposat en l’ordre del Ministeri de Sanitat, i també les capacitats màximes en actes a l’aire lliure augmenten respecte al criteri genèric.

▸ La distància social mínima passa a ser d’un metre i mig i, en cas que no es puga mantindre aqueixa distància interpersonal de seguretat, serà obligatori l’ús de la màscara.

▸ Desapareixen totes les franges horàries.

▸ Desapareixen les restriccions a la llibertat de moviments per les diferents comarques de Castelló, València i Alacant.

“Tal com havíem demanat, conformem una unitat territorial i tots els ciutadans i ciutadanes podrem moure’ns amb llibertat plena de nord a sud i d’est a oest de la Comunitat Valenciana” ha celebrat Puig. En aquest sentit, el màxim responsable del Consell ha agraït “la paciència, comprensió i responsabilitat” mostrada per aquelles persones que tenen família o una segona residència en una altra província de la Comunitat Valenciana “i que porten quasi 100 dies sense poder veure als seus familiars o sense poder utilitzar el seu altre habitatge”.

Ximo Puig signa el decret amb les mesures per a la Fase 3

Reactivació econòmica,
social i cultural

Respecte al contingut concret del decret, que compta amb 53 articles i 6 disposicions, el president ha destacat tres blocs: el social i educatiu, el comercial i econòmic, i el cultural, lúdic i esportiu.

↳ Social i educatiu

▸ Les cerimònies, ritus i actes socials es flexibilitzen. Per a bodes i cerimònies religioses, el 75% de l’aforament de l’espai o lloc de culte; per a vetles, un màxim de 25 persones, i per a comitives d’enterrament, fins a 50 persones.

▸ Respecte a l’àmbit educatiu es permet la reobertura, a partir del 19 de juny, de les escoles infantils de titularitat municipal i privades de 0 a 3 anys; en Primària, Secundària i Batxillerat s’inclou l’obligació d’oferir tutories presencials a les famílies i també s’introdueix la realització d’activitats presencials, en grups reduïts, per a l’alumnat que es presente a les proves d’accés a la universitat, i en l’àmbit universitari, es reprén l’activitat presencial de les pràctiques externes en les condicions que estableix el decret.

↳ Comercial i econòmic

▸ L’ocupació interior dels comerços podrà augmentar, a partir del dilluns, fins al 75% del seu aforament

▸ Els mercats ambulants podran instal·lar fins al 75% dels seus llocs

▸ Els centres comercials es permetrà ocupar fins al 75% de l’aforament a cada local comercial.

▸ Les fires comercials celebrades en recintes d’institucions firals, poden arribar al 75% d’aforament de cada pavelló o estand, i quant a la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències, l’aforament màxim serà de 100 persones.

▸ Dins dels bars, cafeteries i restaurants, es permet fins al 75% del seu aforament i torna a estar autoritzat consumir en la barra amb la distància de seguretat d’un metre i mig; a les terrasses, s’autoritza el 100% de les taules, amb 2 metres de distància entre elles i sense que cap taula supere les 20 persones.

▸ Es permet la reobertura al públic de discoteques i bars d’oci nocturn, amb un terç del seu aforament i sense poder ballar.

▸ Els hotels i altres allotjaments turístics poden reobrir les zones comunes al 75% del seu aforament i l’ocupació general s’eleva també a aquest mateix percentatge de la seua capacitat legal, i la reobertura de locals de joc i apostes queda limitada al 50% de l’aforament.

↳ Cultura

▸ A les biblioteques, es permeten activitats culturals i d’estudi en sala fins al 75% del seu aforament i, en cas de no poder mantindre la distància de seguretat, s’utilitzarà la màscara.

▸ En els museus, sales d’exposicions i monuments les visites a se amplien fins al 75% de la seua capacitat, amb grups de 20 persones màxim

▸ Als cinemes, teatres, auditoris, circs i espais similars l’activitat té autoritzada una ocupació del 75% del seu aforament, i amb un màxim de 800 persones quan siguen espectacles a l’aire lliure

▸ A les places de bous i altres recintes taurins, el límit d’ocupació serà del 50%, com estableix el Govern d’Espanya.

↳ Lúdic

▸ Reobertura dels parcs recreatius infantils

▸ Es permeten les escoles d’estiu al 75% de la capacitat habitual de l’activitat, amb un màxim de 250 participants a l’aire lliure o de 100 en espais tancats, i sempre en grups de 15 persones màxim

▸ Les piscines d’ús recreatiu dels municipis de la Comunitat poden obrir amb un aforament permés de fins al 75% de la seua capacitat. També podran obrir, en les mateixes circumstàncies, les piscines comunitàries d’edificis o urbanitzacions, així com les piscines d’hotels i allotjaments turístics però no es podran utilitzar les fonts d’aigua del recinte i serà necessària una neteja i desinfecció exhaustiva en vestuaris, banys, gandules i altres elements.

▸ Els zoològics, aquaris, embarcacions turístiques, centres recreatius i les atraccions de fira poden acollir persones usuàries fins al 75% del seu aforament i es permet realitzar guies turístiques amb grups de fins a 20 persones.

↳ Esports

▸ Les activitats esportives de naturalesa a l’aire lliure, com a senderisme, ciclisme, muntanyisme o escalada, es podran practicar lliurement dins del territori de la Comunitat Valenciana en grups de fins a 50 persones”.

La pràctica d’activitat esportiva, que fins hui o bé havia sigut prohibida o bé havia estat restringida a determinades franges horàries, “cobra ara un nou impuls”, ha afirmat Puig. “El confinament no era neutre, ni mental ni físicament – ha prosseguit el president de la Generalitat- i ara necessitem tornar a l’exercici de la manera més intensa que permeten les indicacions sanitàries”.


Declaració institucional del president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig

Agraïment a
l’esforç col·lectiu

El president de la Generalitat ha mostrat la seua gratitud a la ciutadania valenciana davant “el moment històric” viscut, “un període extraordinari amb moltes vides perdudes que portem i portarem en el record”, ha recordat, “però també ha sigut un temps que ens ha unit més davant l’adversitat: com una gran família guiada per la responsabilitat i la solidaritat col·lectiva”.

“La Generalitat ha tingut el millor equip que mai ha somiat cap Govern: 5 milions de persones que s’han sacrificat pels altres”, ha emfatitzat Puig, qui ha valorat el compliment “estricte” del confinament per part dels valencians, “amb un 92% de persones que s’han quedat a casa i que, fent això, han salvat 42.000 vides”.

“Tot aquest llegat d’esforç, fraternitat i ajuda mútua serà l’actiu que farà alçar la nostra terra”, ha declarat el màxim responsable del Govern autonòmic, qui ha remarcat que aquest procés s’ha dut a terme en la Comunitat Valenciana “sense crits, ni enfrontaments ni crispació”.

En aqueix sentit, el president de la Generalitat també ha valorat i agraït l’actitud mostrada per tots els agents polítics, sindicals, empresarials i institucionals, “el fruit dels quals ha sigut un clima col·laboratiu, de lleialtat al nostre poble i de respecte a l’immens esforç de la societat”, ha afirmat.

“Aquesta ha sigut la via valenciana: responsabilitat, diàleg i acció, sabent que ningú ho fa tot bé i que la disculpa i la humilitat són ara més necessàries que mai”, ha conclòs.

Directe