Tota la Comunitat Valenciana passa a fase 3 el 15 de juny

D'aquesta manera, s'entraria a la "nova normalitat" a les portes de juliol

Tota la Comunitat valenciana entrarà a la fase 3 de la desescalada el dilluns 15 de juny. Així ho ha confirmat avui el ministre de Sanitat, Salvador Illa, després d’atendre la petició de la Conselleria que així ho demanava des d’aquest diumenge. El dimarts el Consell va presentar tota la documentació pertinent a Sanitat qui ha decidit que després de les dues setmanes en què el territori valencià ha romangut en la fase 2 ja es compleixen les garanties per a continuar amb aquest procediment per abastar la nova normalitat a finals del mes de juny. El dilluns la Comunitat s’unirà a Aragó, Andalusia, Múrcia, Extremadura, Balears, Canàries, Navarra, la Rioja, País Basc, Cantàbria, Astúries o Galícia a més de parts de Catalunya i Castella la Manxa on algunes també passen a la següent fase.

Amb aquesta decisió el govern espanyol cedeix les responsabilitats i poders d’acció a la Generalitat valenciana qui serà el que comandarà la Comunitat i qui establirà les regles durant aquest període de fase 3. Amb aquesta passada, la principal decisió del Consell és la de permetre la mobilitat interprovincial i que d’aquesta forma tots els valencians puguen viatjar per les tres províncies sense restriccions. Altres mesures podrien anar dirigides a l’impuls del turisme dintre del territori.

Tot i que a la comarca de Els Ports aquest canvi de fase no portarà grans canvis perquè algunes restriccions ja s’havien alçat per la baixa densitat de població i el nombre d’habitants, a gran part del territori els canvis seran significatius amb els següents avanços:

▸ S’eliminen les franges horàries i es permeten grups de fins a 20 persones.

▸ Els establiments d’hostaleria, restauració podran reobrir les portes sempre que no se supere el 50% del seu aforament. A partir d’ara, a més, es permetrà el consum en la barra dels locals sempre que es garantisca una separació mínima de 2 metres entre els clients.

▸ Els locals d’oci nocturn podran reobrir però tan sols al 30% i sense la possibilitat d’utilitzar les pistes de ball.

▸ Mentrestant, a les terrasses a l’aire lliure, l’aforament es limitarà al 75% de les taules permeses, i les reunions també pugen de 10 a una ocupació màxima de 20 persones.

▸ Els vetlatoris es podran celebrar amb un màxim de 50 persones si són a l’aire lliure i de 25 si se celebren en espais tancats. Per la seua banda, els soterraments es restringeix a 50 persones.

▸ Els llocs de culte també augmentaran el seu aforament fins al 75%.

▸ Les bodes podran celebrar-se amb 150 assistents a l’aire lliure i 75 en espais tancats tot i que no es podrà superar el 75% de l’aforament de les instal·lacions.

▸ En els centres comercials l’aforament estarà limitat al 50% i la distància de seguretat es mantindrà en dos metres. L’aforament dels locals i establiments situats en ells es fixa també en un 50% com és el cas de tots els comerços.

▸ Els mercats a l’aire lliure, com és el cas de la plaça de Morella o el de Vilafranca, podran incrementar la seua activitat fins a omplir el 50% dels llocs o bé podran augmentar la superfície que permeta una distància similar entre llocs com es va fer en Morella celebrant-ho al Pla dels Estudis.

▸ Els cinemes, teatres i espais similars podran funcionar, sempre que compten amb butaques preassignades i no superen el 50% de l’aforament.

▸ Els espectacles a l’aire lliure podran dur-se a terme davant un màxim de 800 espectadors, el doble dels permesos en la Fase 2. Com a condició, els assistents han de romandre asseguts i respectant la distància social de dos metres.

▸ En els museus i sales d’exposicions l’aforament serà del 50% i les visites podran ser de grups de fins a 20 persones.

▸ A les biblioteques podran realitzar-se activitats culturals i d’estudi, sempre que no se supere el 50% de l’aforament.

▸ A partir d’ara també es permet el bany a la platja en condicions de seguretat i distanciament.

▸ Al mateix temps, es podran realitzar activitats de turisme actiu i de naturalesa per a grups de fins a un màxim de 30 persones i es permet la realització de l’activitat de guia turístic, mitjançant cita prèvia i amb grups de no més de 20 persones.

Amb l’entrada a la fase 3 aquest proper dilluns, de seguir evolucionant la pandèmia favorablement, s’entraria a la “nova normalitat” a les portes de juliol.

Directe