“Demanarem que tota la Comunitat passe a fase 3 el 15 de juny”

A partir d'eixe dia també hi hauria ja mobilitat entre les tres províncies

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública demanarà aquest dilluns la passada de tota la Comunitat Valenciana a la fase 3 a partir del pròxim 15 de juny amb mobilitat entre les tres províncies.

El president de la Generalitat ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença davant els mitjans de comunicació després de la reunió mantinguda amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de la pandèmia de COVID-19 i les mesures per a la desescalada.

Ximo Puig ha concretat que aquest dilluns la Generalitat presentarà davant el Ministeri de Sanitat la documentació perquè tota la Comunitat Valenciana passe a la fase 3 a partir del següent dilluns, 15 de juny, atesa l’evolució positiva de tots els indicadors sanitaris.

El president ha precisat a més que aquest dimarts hi haurà una reunió deliberativa del Consell en la qual s’abordarà el procés de desescalada i les mesures que es posaran en marxa a partir del passe a la fase 3, en la qual l’autoritat ja es delega a les comunitats autònomes, i ha avançat que una d’elles serà la consideració del conjunt de la Comunitat Valenciana com a unitat territorial, per la qual cosa s’autoritzaran els moviments entre les tres províncies a partir del 15 de juny.

El president ha subratllat que aquesta setmana ha sigut “decisiva” en l’evolució de la pandèmia en la Comunitat Valenciana, ja que la presència de SARS-CoV-2 va “clarament en reculada”, com ho demostra que el fet que no s’haja hagut de lamentar cap mort durant cinc dies, “una circumstància inèdita en 3 mesos”.

A més, tal com ha exposat, en 470 municipis valencians, el 87% del total, no s’ha registrat cap cas positiu en dues setmanes; l’índex bàsic de reproducció, que assenyala els contagis secundaris per cada persona infectada, es troba estable entorn de 0,7, i tan sols el 0,9% de les proves PCR donen positiu.

D’altra banda, l’estudi que analitza la presència del virus en aigües residuals mostra que el coronavirus pràcticament ha desaparegut i la previsió és que, si tot continua així, durant la setmana vinent “ja serà indetectable”. A més, el nou estudi de seroprevalencia mostra que el nombre de contagis en la Comunitat Valenciana ha sigut inferior en la meitat que la mitjana espanyola.

En relació amb aquests indicadors, ha subratllat també que la situació hospitalària ha canviat d’una manera “radical”, ja que en l’actualitat hi ha 140 persones hospitalitzades per COVID-19 (va arribar a haver-hi fins a 2.200) i que, d’elles, 17 estan en les UCI, una tercera part menys que fa una setmana.

“Serà l’últim tram de la desescalada, i ho farem amb les màximes garanties sanitàries, sense haver corregut més de pressa del que devíem, donant, a més, una imatge de seguretat, de rigor i de màxima prudència, perquè estem convençuts d’una cosa: ser prudents ara és garantia d’una recuperació econòmica més ràpida i robusta”, ha defensat.

Referent a això, ha manifestat que “aqueixa imatge combinada de rigor i seguretat serà un actiu fonamental per a la reactivació del turisme”. “Això ens farà més forts, més atractius, més dignes de confiança per a liderar el turisme nacional”, ha agregat.

Pes de la població en els criteris
del Fons No Reembossable

D’altra banda, el president ha avançat que els nous criteris de repartiment del Fons No Reembossable que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha comunicat a les comunitats autònomes atenen reivindicacions plantejades per la Comunitat Valenciana en atorgar un major pes a les variables poblacionals. “Hem passat del 34 al 50% la part que es reparteix en funció de la població”, la qual cosa “beneficia de manera important a la Comunitat Valenciana”. “Beneficia, però sobretot és just”, ha puntualitzat.

Segons les seues estimacions, aquesta nova proposta permetrà elevar entre un 7% i un 9% les quantitats que es destinaran a la Comunitat Valenciana, que es convertirà així en la segona autonomia més beneficiada per les modificacions introduïdes, que donen un major pes a la població.

“És un canvi rellevant, encaminat a una major justícia, que valorem de manera molt positiva després de totes les peticions i negociacions de la Conselleria d’Hisenda amb el Ministeri”, ha indicat.

Segons ha exposat també el president, en el bloc relacionat amb la despesa sanitària augmenta considerablement el pes de la variable demogràfica, ja que, en un primer tram d’aquest bloc sanitari (de 6.000 milions), a percebre al juliol, el pes poblacional ha passat del 20% al 35%, i en el segon tram sanitari (3.000 milions), a percebre al novembre, el pes poblacional ha passat del 40% al 45%.

A més, la Generalitat celebra la incorporació d’un bloc educatiu de 2.000 milions per a compensar l’esforç en educació al qual obliga la pandèmia. Precisament aquesta ha sigut una reivindicació defensada per la Generalitat en l’àmbit del diàleg sectorial entre la Conselleria i el ministeri d’Educació. En aquest bloc educatiu, els diners es repartirà únicament amb variables demogràfiques, com demanava la Generalitat.

El tercer bloc d’aquest Fons No Reembossable va destinat a cobrir la caiguda dels ingressos propis. Puig ha recordat que la Generalitat proposa respecte a aquest bloc tindre en compte la recaptació efectiva en tributs cedits, de manera que penalitze aquelles actuacions regionals que provoquen un clar ‘dúmping fiscal’ entre autonomies, així com valorar l’esforç fiscal realitzat per la ciutadania, i, en concret, la recaptació que fa cada autonomia.

Dins d’aquest bloc s’ha incorporat un nou tram de 800 milions destinats al transport públic. “Aquesta novetat, que satisfà la nostra demanda al Ministeri d’Hisenda, compensarà la caiguda d’ingressos i de viatgers amb metro, rodalia i transport interurbà, uns serveis finançats per les comunitats”, ha indicat.


Compareixença íntegra del president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig

Una reforma “sense dilació”
del finançament autonòmic

La nova proposta plantejada pel Govern és “una prova més que el diàleg és l’element imprescindibile per a avançar” en la cogobernanza, ha subratllat el president, que demanat fer un pas més aprovant “sense dilació” la reforma del finançament autonòmic “que tant ens discrimina -ha dit- als valencians i les valencianes”.

Puig ha reivindicat en la conferència de presidents i presidentes que el canvi en el finançament és “inajornable”. “Ens va el futur en aqueixa reforma, i la Generalitat estarà on sempre ha estat: en la reivindicació, ferma i constant, dels recursos que ens corresponen per a garantir el nostre progrés, el nostre benestar, el nostre futur”, ha emfatitzat el president.

Debats sobre fiscalitat,
educació i transport públic

A més del debat sobre el finançament “per a garantir una recuperació equitativa, i no a velocitats diferents”, el president ha proposat obrir altres tres debats estatals, sobre la fiscalitat, l’educació i el transport públic.

Respecte a la fiscalitat, “les comunitats no podem desertar de la nostra obligació impositiva i fiscal. Hem de ser corresponsables. Per això, és imprescindible un debat rigorós sobre fiscalitat que acabe amb privilegis i discriminacions que perjudiquen el conjunt”, ha dit Puig, que ha afegit: “No podem estar permanentment exigint més recursos al Govern i, després, que algunes comunitats autònomes no complisquen amb la seua corresponsabilitat fiscal”.

Sobre l’educació, Puig ha lamentat que no s’haja situat aquest assumpte en el paper que li correspon com a “servei essencial de l’estat del benestar”. Per això, ha subratllat que és necessari no sols un debat sobre l’inici del pròxim curs, i totes les dificultats que comporta, sinó una reflexió “a fons”.

“L’educació ha d’ocupar un lloc central en l’ideari d’aquest nou temps i exigeix un gran acord”, ha assenyalat el cap del Consell, que ha precisat que el president del Govern ha al·ludit al fet que dijous que ve es produirà una reunió del Govern amb els consellers i conselleres de la matèria i que aquest assumpte s’abordarà en la conferència de presidents i presidentes del pròxim diumenge.

A més, Puig ha demanat també un debat sobre el paper del transport públic com a “factor clau per a la igualtat que reequilibra la societat i ajuda a la cohesió social i en el combat contra l’emergència climàtica”.

Així mateix, el president ha plantejat la necessitat d’un pla estatal de reindustrialització, amb especial atenció al sector de l’automòbil, que no sols atenga el vehicle elèctric, sinó també als que han reduït la seua capacitat de contaminació, i també ha proposat plans compartits de turisme i d’habitatge.

Deduccions fiscals per a reforma
i rehabilitació d’habitatges

En aquest sentit, ha demanat un programa estatal de deduccions fiscals per a reformar i rehabilitar habitatges i també la creació de línies per a subvencionar aquestes reformes en entorns estratègics, com són els municipis en despoblació de tota Espanya. “Així combinaríem tres prioritats: impuls a l’ocupació en el sector de la construcció, revitalització rural i sostenibilitat”, ha defensat el responsable de la Generalitat.

Directe