Comencen les obres de restauració i revalorització al Puig de la Nau

Els treballs consistiran a consolidar els murs del jaciment i a aplicar mesures de conservació preventiva

Comencen les obres de restauració i revalorització al Puig de la Nau

Aquesta setmana ha començat al poblat iber del Puig de la Nau un nou projecte de revalorització del jaciment que consistirà principalment a consolidar les estructures arquitectòniques i a aplicar mesures de conservació per a evitar el deteriorament i els efectes dels agents mediambientals (pluja, vent i radiacions solars), així com del creixement vegetal i de la presència animal.

Els treballs, que s’allargaran durant dos mesos i compten amb un pressupost de 48.343,37 euros, se centraran en les construccions que formen part de vivendes, atés que són la part més inestable, tot i que també s’actuarà en la brutícia detectada en alguns murs i en l’estructura de fusta de la casa reconstruïda, que caldrà tractar per a alliberar-la de les termites.

L’última intervenció en el poblat data de juliol de 2018, quan es va fer una intervenció puntual en les parts més degradades del jaciment, però ara la intervenció serà més general i inclourà també mesures de conservació preventiva per evitar o, si més no, retardar, el deteriorament del poblat.

El regidor de Cultura, Pedro Manchón, ha detallat que «els treballs són absolutament vitals per a l’estat de conservació del jaciment» i s’ha mostrat convençut de la necessitat de «seguir invertint per a mantindre el nostre poblat en perfectes condicions». «És el nostre deure —ha assegurat el regidor— conservar per a les futures generacions el patrimoni arqueològic que hem heretat».

El poblat iber de Benicarló, declarat BIC (Bé d’Interés Cultural) l’octubre de 2018, és un dels assentaments d’època ibera millor conservats i és una referència dels jaciments arqueològics de la Comunitat Valenciana per les seues característiques extraordinàries, tant per la quantitat com per la qualitat de les restes excavades.

Aquestes obres de conservació del poblat s’emmarquen en un projecte més ampli i ambiciós anomenat «Terra d’ibers», que pretén posar en valor tot el patrimoni iber de Benicarló. Aquest projecte forma part de l’EDUSI (Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat) i està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu Pluriregional d’Espanya 2014-2020.

Directe