Puig anuncia un “consens territorial” per a una major eficàcia de la recuperació

La Comunitat Valenciana és la segona autonomia més poblada en accedir a fase 2

Puig anuncia un “consens territorial” per a una major eficàcia de la recuperació

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha avançat que la Comunitat Valenciana rebrà 377 milions d’euros per a la posada en marxa de l’Ingrés Mínim Vital que beneficiaran a 100.00 famílies i, en el seu conjunt, a 280.000 persones, de les quals 82.000 són menors.

El president de la Generalitat ha comparegut davant els mitjans de comunicació després de la reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i la resta dels presidents i les presidentes de les comunitats autònomes per a abordar l’evolució de la pandèmia de COVID-19 i les mesures per a la desescalada.

Puig ha destacat en la roda de premsa posterior a aquesta conferència de presidents i presidentes l'”enorme rellevància” de l’aprovació de l’Ingrés Mínim Vital, que suposa “un gran pas avant per a corregir les desigualtats entre persones”.

En concret, la inversió del Govern en l’aplicació d’aquesta mesura en la Comunitat Valenciana serà de 377 milions d’euros i anirà dirigit a 100.000 famílies amb rendes inferiors als 310 euros mensuals, amb un total de 280.000 persones beneficiàries, de les quals 82.000 són menors (el 30%). El 15% d’aquestes famílies són monoparentals i més del 40% tenen menors a càrrec.

Per províncies, hi haurà 125.000 persones i 45.000 famílies beneficiàries a la província de València, altres 125.000 persones i 45.000 famílies a la província d’Alacant i 28.000 persones i 10.000 famílies a la província de Castelló.

El president, que ha destacat la necessitat que hi haja coordinació entre administracions perquè l’ingrés arribe a les persones beneficiàries de la manera més eficaç, demanarà un conveni per a poder cogestionar aquesta renda mínima “al més prompte possible”.

Quatre plans estatals
per a la recuperació

El president ha proposat al Govern central en la dotzena conferència de presidents i presidentes l’aprovació de quatre “plans conjunts” amb les comunitats autònomes: un pla d’infraestructures, un pla d’impuls a les energies renovables, un pla d’habitatge per a afavorir l’accés a la mateixa de la població juvenil i per a reactivar la construcció i un pla per a donar suport a la indústria de la mobilitat.

Sobre el sector de la mobilitat, ha sol·licitat l’activació d’un pla “ambiciós”, “per l’ocupació que crea, pel desenvolupament econòmic i la innovació que genera i per la seua implicació en la lluita contra el canvi climàtic”.

“Si els cotxes són el principal agent de la contaminació a les ciutats, hem de reduir-lo fomentant la renovació ecològica del parc automobilístic”, ha dit el president, que ha advocat també per mesures relacionades amb el transport públic, “un dels més afectats en aquesta pandèmia”.

Puig ha reivindicat també la reforma urgent del model de finançament per a evitar que la recuperació econòmica i social d’Espanya es realitze a diferents velocitats. “No podem permetre una reconstrucció d’Espanya a dues o tres velocitats diferents per una desigualtat d’origen que accentua, més encara, la desigualtat de renda”, ha argumentat el president.

“Hem de transitar cap a l’equitat i per això he insistit en la necessitat d’un finançament autonòmic just”, ha subratllat Puig, que ha demanat la “mateixa capacitat” per a caminar cap a la recuperació sense desigualtats entre territoris.

Puig ha insistit en la importància de la unitat d’acció i la transversalitat per a superar la crisi. “Convindria que alguns representants polítics a Espanya deixaren ja de cridar i de crispar. Si baixa la corba sanitària i estem guanyant la batalla de la pandèmia i pugen, d’altra banda, els decibels del debat, és que alguna cosa s’està fent malament”, ha emfatitzat, per a agregar: “es pot fiscalitzar i criticar i, al mateix temps, dialogar i consensuar, perquè acordar no és claudicar, pactar no és trair”.

“La ciutadania no ha fet tant d’esforç per a escoltar baralles diàries en la televisió. No és temps per al crit i el bloqueig; és el temps per a la paraula i l’acció”, ha afegit.

Puig ha assenyalat que els esforços per a aconseguir eixa unitat d’acció en la Comunitat Valenciana se centraran no sols en els treballs de la comissió parlamentària per a la recuperació de la Comunitat i en la Mesa del Diàleg Social impulsada pel Consell, sinó també en “una tercera branca, fonamental per a donar major solidesa a aqueixa voluntat d’alçar-nos junts: l’àmbit territorial”.

“Consens territorial” amb
alcaldes i diputacions

Segons ha anunciat, aquest mateix dilluns ha convocat a una reunió “per a treballar junts” en favor de la cohesió de la Comunitat, als alcaldes de València, Alacant i Elx i a l’alcaldessa de Castelló, així com als presidents de les tres diputacions provincials, al president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, al president del Fòrum de Municipis d’Interior i al president de la Mancomunitat de la Ribera Alta i president de la Comissió de Mancomunitats de la FVMP. Tots estan convocats a un “consens territorial i institucional” que augmente l’eficiència de les mesures per a la recuperació, ha indicat.


Compareixença íntegra del president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig

Puig ha reiterat a més la seua intenció de sol·licitar la convocatòria d’un ple monogràfic en Les Corts que permeta “recollir totes les iniciatives que els diferents grups puguen plantejar amb mirada europea”, ja que resulta fonamental -ha defensat- que la Comunitat “trie bé” com, de quina manera i en què “vol injectar els diners europeus”, especialment després que el president del Govern haja anunciat aquest diumenge a les comunitats la seua participació en la gestió dels fons concretats aquesta setmana per la Comissió Europea.

Puig ha valorat també que el president del Govern haja comunicat que, a partir de la fase 3, les comunitats autònomes gestionaran la desescalada i podran demanar que s’alce l’estat d’alarma en el seu territori.

D’altra banda, el president ha proposat institucionalitzar la conferència de presidents i presidentes autonòmics, perquè “ha sigut un mecanisme molt positiu per a plantejar iniciatives comunes”, així com també totes les conferències sectorials. “Aquesta cooperació d’esperit federal ha d’enfortir-se per als reptes que vénen i que no sols competeixen en les comunitats autònomes o a l’Estat, sinó a tots i a totes”, ha manifestat.

A més, ha informat que ha demanat també en la reunió “un marc legal per a la reactivació que permeta, amb seguretat jurídica, flexibilitzar lleis per a activar la inversió pública i privada”.

El president ha subratllat, així mateix, que, a partir d’aquest dilluns, s’entra en l’equador de la desescalada, amb València com la ciutat espanyola més gran en fase 2, i la Comunitat Valenciana, com la segona autonomia més poblada que accedeix íntegrament a ella.

Fase final
de la Lliga ACB

De fet, ha subratllat el president, aquesta setmana València ha sigut triada per a acollir la fase final de la Lliga ACB de bàsquet per les seues instal·lacions i per fortalesa econòmica i social, però també per la seua situació sanitària. “És un símbol, un reflex que les coses van bé, i serà un gran aparador d’aqueix Mediterrani viu i segur que volem oferir aquest estiu”, ha indicat.

Puig, que ha atribuït a la ciutadania el “mèrit d’estar eixint de la pandèmia”, ha subratllat que l’evolució positiva s’aprecia en què es va arribar a tindre 386 persones en les UCI, mentre en l’actualitat són 24 i que, de les 2.200 persones hospitalitzades, ara hi ha 161.

Tal com també ha exposat, “les altes hospitalàries s’han multiplicat de manera exponencial, ja que si fa dos mesos eren 240; hui són més de 12.122 els valencians i valencianes recuperats de coronavirus”, i la taxa de mortalitat està per davall de la meitat de la mitjana espanyola.

A més, en les dues últimes setmanes, el 84% dels municipis valencians no ha tingut cap cas positiu de COVID-19. D’altra banda, només el 6% de les persones afectades pel virus estan ingressades, i menys de l’1% en UCI. Així mateix, la Comunitat posseeix una capacitat de diagnòstic amb PCR en atenció primària molt elevada, que arriba al 90% dels casos sospitosos. “D’ells, només el 0,5% són positius, i la taxa de reproducció s’ha reduït al 0,75”, ha concretat també.

El president, ha demanat, no obstant això, “prudència” perquè “aqueixa responsabilitat concèntrica, aqueixa mirada pel bé comú, aqueix sentiment de ser poble i d’anar tots a l’una és la via valenciana enfront del coronavirus”.

Directe