“Totes les platges de la Comunitat són aptes per al bany per la qualitat excel·lent de les seues aigües”

La consellera Mireia Mollà destaca que hi haurà el doble de controls dels exigits

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica ha informat que la “qualitat excel·lent de l’aigua marca la tònica en la pràctica totalitat de les platges” de la Comunitat Valenciana, durant una reunió amb una vintena d’ajuntaments costaners (tots aquells amb més de 20.000 habitants i bandera blava) i amb la Federació Valenciana de Municipis i Províncies per a presentar els resultats preliminars de l’Estat de Qualitat de l’Aigua de Platja.

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha transmés un missatge de tranquil·litat als municipis i ha destacat “els exhaustius controls, amb una periodicitat que aconsegueix el doble de l’exigit per la norma estatal, per a preservar la seguretat dels banyistes i oferir totes les garanties en matèria sanitària”.

Les conclusions de l’Organització Mundial de la Salut assenyalen que el bany en la mar no suposa risc de contagi de la COVID-19, sobretot en les aigües qualificades d’excel·lents o bones com les de la Comunitat.

Els informes del CSIC coincideixen amb l’OMS en sostindre que els efectes tant de la sal com de la dilució desactiven el risc de contagi en l’aigua de mar. La Conselleria ha indicat que compta amb les competències sobre la qualitat de les aigües

La consellera, que ha estat acompanyada per la secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, i pel director general de l’Aigua, Manuel Aldeguer, ha posat de manifest la previsió de l’Administració pública, que anticipa els controls i els primers resultats, a pesar que encara no ha començat la fase que permet l’obertura de platges i el bany.

Mollà s’ha referit al “calendari setmanal de control analític i vigilància de la qualitat de l’aigua en 252 punts de mostreig corresponents a 221 zones de bany”.

En aquest sentit, ha reconegut l’excel·lència de les platges de la Comunitat i ha avançat que, enguany, les banderes blaves es posaran a la disposició dels ajuntaments per a la seua recollida a partir del pròxim 9 de juny.

La consellera ha explicat que “l’anàlisi en laboratori totes les setmanes supera en molt a les obligacions estatals de control quinzenal, una freqüència que fins i tot es redueix en el cas de platges que meresquen un seguiment especial”.

La presa de mostres i anàlisis, que en circumstàncies normals es prolonga fins a la fi de la temporada el 15 de setembre, ascendeixen a més de 4.500 a l’any.

“Davant qualsevol dubte, posarem per damunt de tot la seguretat dels banyistes”, ha afirmat Mireia Mollà, que ha valorat, a més, la col·laboració i diàleg fluid entre l’Administració autonòmica i la local amb un canal de comunicació operatiu les 24 hores.

La secretària autonòmica, per part seua, ha explicat que els mostrejos homologats i oficials eviten als municipis la necessitat d’assumir controls paral·lels, ja que la freqüència de les anàlisis i l’eficàcia dels mateixos fa innecessari duplicar el treball.

Paula Tuzón ha apel·lat també a la responsabilitat dels ajuntaments sobre les seues xarxes de sanejament per a evitar qualsevol abocament que incidisca sobre els paràmetres de control.

En aquest sentit, ha recordat als consistoris que la Conselleria compta ara mateix amb una convocatòria oberta -el període de sol·licituds acaba el 9 de juny- amb un import d’uns 2 milions d’euros i per a donar suport a les obres dels municipis en millora de la xarxa de sanejament amb fins a 60.000 euros.

La reunió també ha servit per a informar els ajuntaments de les obres de reparació dels emissaris submarins danyats pel temporal Gloria. Els treballs, declarats d’emergència, no s’han parat per l’estat d’alarma i ja s’han autoritzat inversions per prop de 5 milions d’euros en 8 municipis de Castelló, Alacant i València.

Directe