Més efectius contra els incendis d’aquest estiu

Es demana responsabilitat i col·laboració a la ciutadania

La conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, ha presentat aquest dimarts el Pla de Lluita contra Incendis Forestals previst per a aquest estiu, que comptarà amb un dispositiu de més de mil efectius de diferents organismes, coordinat per l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències .

Segons assenyalava la consellera Gabriela Bravo, “ens enfrontem a una de les campanyes contra incendis forestals més difícils del històric i la gestió de la qual serà tot un repte en organització per part de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències”.

La incidència de la covid-19, haver viscut una de les primaveres més plujoses dels últims anys, la previsió d’un estiu molt sec i d’una major afluència de gent en les zones d’interior, són factors que han provocat que l’ Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències hagi fet un esforç d’organització.

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències té preparat, cada dia, un dispositiu de 432 persones entre els mitjans terrestres i aeris. A aquests se sumen els mitjans de prevenció de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient, amb els seus observatoris forestals de vigilància.

Completen l’operatiu els efectius dels tres consorcis provincials de bombers, les brigades de Divalterra, personal de la UME, Guàrdia Civil i policies locals dels diferents ajuntaments així com la Policia de la Generalitat. D’aquesta forma, en el moment en què s’activa el Pla Especial d’Incendis Forestals, l’Agència coordina el treball de més d’un miler de professionals.

Aquest 2020, la AVSRE, disposarà de 56 unitats de bombers forestals de la Generalitat, que representen un total de 280 bombers o bomberes forestals disposats diàriament per a l’extinció; personal del Centre de Coordinació d’Emergències; 45 autobombes, 9 helicòpters (2 de coordinació i 7 d’extinció) i 9 avions (7 de terra i 2 amfibis).

A causa de la incidència de la COVID-19 i a causa de les mesures de confinament, “el desplegament dels efectius de reforç d’enguany (que hagués començat en circumstàncies normals el passat 16 d’abril) s’ha traslladat al 16 de maig amb el que es mantindrà un mes més del que seria habitual, és a dir, fins al 15 de novembre i no fins al 15 d’octubre com estava previst”, ha detallat la consellera. Enguany, la Generalitat dedicarà més de 80 milions d’euros a les tasques d’extinció d’incendis.

La campanya inclou enguany com a novetat la posada en funcionament d’una nova Unitat de Comunicacions Avançada Satcom2, dotada de més capacitats tècniques via satèl·lit i que permetrà disposar d’internet de banda ampla amb tecnologia VSAT o establir una estació basse mòbil en aquells llocs on es declare un incendi i no hi hage cobertura d’aquesta.

La consellera ha apel·lat a la responsabilitat i col·laboració ciutadana per a evitar els incendis i també perquè s’utilitze el telèfon d’emergències 112, davant qualsevol sospita de foc, ja que “una crida a temps pot evitar un gran incendi i permet als serveis d’emergències actuar amb la celeritat desitjada en aquests casos”.

Així mateix, ha detallat que, des de l’1 de juliol i fins al 31 d’agost, el servei d’atenció de trucades del telèfon d’emergències 1·1·2 “incrementarà tant el nombre d’operadors com el de personal coordinador en un 18% més que en període ordinari”.

Directe