Es contracten més de mil rastrejadors de coronavirus a la Comunitat

Són la "policia del covid-19" encarregada de fer seguiment dels casos i evitar nous contagis

Es contracten més de mil rastrejadors de coronavirus a la Comunitat

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha decidit contractar a 1.210 professionals per a reforçar la labor de seguiment de casos positius de coronavirus des dels centres d’Atenció Primària de la Comunitat Valenciana.

Així, professionals sanitaris dels centres de salut estan duent a terme la labor de rastreig dels casos de covid-19 i, d’aquesta manera, juguen un paper fonamental en la detecció precoç d’un cas i en la posada en marxa de l’estudi i seguiment dels contactes estrets d’un cas positiu, amb la finalitat de poder interrompre la cadena de contagis.

En concret, s’incorporen 600 infermeres o infermers, 334 auxiliars d’administració, 185 zeladors o zeladores i 91 tècnics o tècniques en cures auxiliars d’Infermeria.

El procés consisteix en la detecció d’un cas sospitós, que pot ser localitzat de manera presencial perquè l’o la pacient va al centre pel fet que troba malament, perquè té símptomes i ha trucat per telèfon o perquè hagi contactat a través de les aplicacions de la Conselleria de Sanitat.

A partir d’un cas sospitós, els i les professionals es posen en contacte amb aquesta persona i se li realitza la prova PCR. En aquest sentit, si l’o la pacient ha acudit al centre, se li realitza allí mateix la prova i, si ha estat per contacte telefònic, se li dóna cita en 24-48 hores.

D’altra banda, els i les professionals del centre de salut s’encarreguen de realitzar un llistat dels seus contactes estrets, que són incorporats en la història clínica electrònica de cada pacient. Es consideren contactes estrets les persones amb les quals ha conviscut o amb les quals ha mantingut un contacte de 15 minuts a una distància inferior de dos metres sense una protecció adequada. Aquesta informació és traslladada de manera automàtica als equips dels centres de Salut Pública, els qui acaben de caracteritzar a tots els contactes dels casos.

Des d’aquest moment, els equips d’Atenció Primària realitzen un seguiment de tots els contactes durant 14 dies i, en el cas que un d’aquests contactes presentés algun símptoma, deixa de ser un contacte i passa a ser un cas sospitós. Aquest seguiment es fa cada tres dies, sempre amb la possibilitat que, si presenta símptomes, es posi en contacte amb el seu metge o metgessa d’Atenció Primària.

Estudi dels casos
per a evitar contagis

L’objectiu d’aquest procediment és aconseguir la major traçabilitat de tots els contagis que es produeixin al llarg del procés de desescalada. La tasca de rastreig de contactes és una labor que es realitza a través de la col·laboració entre professionals d’Atenció Primària (Medicina i Infermeria), de Salut Pública i els serveis de prevenció de riscos laborals per als contactes que poden produir-se en el treball.

Durant la fase de desescalada, un component estratègic essencial per al control de l’epidèmia és la detecció precoç de tots els casos i la identificació dels seus contactes estrets, de manera que, a totes aquestes persones, els casos i els contactes, se’ls pugui aïllar i donar el seguiment necessari interrompent així la cadena de contagi.

Així mateix, s’empren mecanismes informàtics, de manera que els sistemes d’informació d’Atenció Primària i de Vigilància Epidemiològica es comuniquen entre si. D’aquesta manera, quan es detecta un cas, des de Salut Pública es realitza l’enquesta epidemiològica i es completa la revisió i caracterització dels seus contactes, la qual cosa permet monitorar les fonts de risc per a la població general i també per a grups específics.

Directe