L’Early Music no faltarà a la seua cita, del 17 al 23 de juliol

Adaptant-se a la situació derivada pel Covid-19 i d'acord amb les exigències sanitàries

L’Early Music no faltarà a la seua cita, del 17 al 23 de juliol

Early Music Morella, Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista, que organitza l’Associació Cultural Menges, celebrarà el projecte artístic, pedagògic i social a la ciutat de Morella (Castelló) del 17 al 23 de juliol, com tenia previst. En la seva novena edició, sota el títol Europa, paisatge sonor del vell continent, aprofundirà en la música de grans autors del Renaixement, adaptant-se en tot moment a la situació derivada pel Covid-19 i d’acord amb les exigències sanitàries i les mesures a adoptar en funció de la seva evolució.

L’objectiu de l’organització del festival és que els concerts i les classes siguin presencials a excepció dels protagonitzats per artistes o professors estrangers que no puguin assistir per la pandèmia. Per això, algunes especialitats podrien impartir-se online en la seu de Morella als alumnes matriculats. La programació definitiva dels concerts del festival s’anunciarà a principis de juliol encara que l’organització confia a poder dur a terme la majoria de les activitats.

Aquest esdeveniment cultural, que promou l’accés a una formació d’excel·lència en el patrimoni musical antic que impartiran prestigiosos músics i ponents, oferirà diversos concerts, conferències, una taula de debat i nombroses activitats complementàries. Early Music Morella és un dels cursos especialitzats de música antiga més destacats d’Europa en els quals es combina la música culta i la tradicional abordada des de la perspectiva de la música històrica com a segell i tret distintiu.

S’oferiran actuacions per a gaudir de les músiques renaixentistes europees i es realitzaran visites guiades, exposicions, jam sessions, tallers de construcció d’instruments i de difusió de la música antiga entre joves, majors i col·lectius desfavorits en el seu vessant social. Està obert a tots els públics, pretén suplir la manca d’estudis i recerca i abasta repertoris diversos que inunden la capital de la comarca castellonenca dels Ports i potencien un enclavament històric i de mestissatge cultural amb una notable activitat turística que en aquests moments es pretén impulsar.

Cada any els programes s’articulen entorn de temes específics dissenyats per a potenciar nous escenaris que s’acostin a la música històrica. En aquesta edició, Europa serà el fil conductor del festival en el qual seran protagonistes compositors com Dufay, De Rore, Cárceres, Josquin donis Prés, Tinctoris, Lasso, Pisador, Palestrina o Victoria i el triangle geogràfic i cultural que conformaven Flandes, València i Nàpols.

En aquesta aventura musical s’aprofundirà en el pedagògic, en les pràctiques instrumentals, la mensuración, la teoria i les tècniques de composició en l’Edat mitjana i el Renaixement, els inicis de l’escriptura musical i les seves tècniques de notació, la música oral i escrita i les seves influències mútues, a més de les músiques de caràcter instrumental o religiós. La matrícula estarà oberta fins al 30 de juny.

Seguretat, excel·lència
i internacionalització

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el director del festival, Carles Magraner, consideren que “avui més que mai és necessari mantenir aquesta activitat cultural en un entorn de seguretat i confiança per als assistents al festival i al curs”. Ripollés ha volgut “agrair la voluntat de realitzar aquesta important trobada cultural a Morella per l’impacte socioeconòmic que té per a la ciutat”. L’edil ha explicat que “treballarem amb els espais que tenim i on es puguin garantir les mesures que indiquen les autoritats i les noves informacions que pugui haver-hi en les pròximes setmanes”.

La diputada provincial de Cultura, Ruth Sanz, ha indicat que “malgrat les circumstàncies, Early Music Morella sabrà reinventar-se per a continuar oferint la millor formació en música medieval i renaixentista d’Europa. La Diputació de Castelló, com no podia ser d’una altra manera, col·laborarà en la seva celebració, sigui telemàtica o presencial, per la seva importància artística, pedagògica i cultural”.

Per part seva, Magraner ha indicat que “el festival celebrarà tots els concerts en el Convent de Sant Francesc que compta amb més aforament i els espectadors poden guardar la distància de seguretat que es requereix”. El violagambista i musicòleg ha subratllat que “l’objectiu és l’excel·lència i la internacionalització del projecte amb la presència de grans compositors i prestigiosos intèrprets i ponents”.

Un reportatge de l’edició 2017 de l’Early Music del programa País KM0

Early Music Morella, una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional, comptarà amb diverses conferències al llarg del festival a càrrec de Senén Florensa, president de l’Institut Europeu del Mediterrani i ambaixador d’Espanya davant l’Oficina de l’ONU, Toni Aparisi, Paloma Gutiérrez del Rierol i Jota Martínez, i un debat coordinat pel crític musical i assagista Juan Ángel Vela del Camp, juntament amb els periodistes Ovidi de Cardona, Alberto González Lapuente i Pedro González Mira, amb el suport d’Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) i la participació de programadors internacionals.

Early Music Morella compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Morella, Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, Institut Valencià de Cultura (IVC), Ministeri d’Educació, Cultura i Esport (INAEM), Acció Cultural Espanyola, Turisme Comunitat Valenciana, Obra Social La Caixa, Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), Universitat Jaume I, Associació d’Intèrprets i Executants (AiE), Institut Europeu del Mediterrani (IEMed), Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Societat per a l’Educació Musical de l’Estat Espanyol (SEM-*EE) i Associació Ámbit.

Directe