“Hem tingut dues reunions amb el ministre i s’està avançant”

La consellera Barceló, per la seua banda, no aclareix si es tornarà a presentar la petició perquè la resta de departaments passen a fase 1

La polèmica envers la situació en fase 0 o fase 1 dels diferents departaments sanitaris del País Valencià continua amb les discussions entre Generalitat i govern central. Tot i que els motius de per què part del territori valencià s’ha quedat fora d’esta desescalada segueixen sent incerts i no han estat del tot aclarits per les autoritats sanitàries, sembla que el motiu principal seria l’elevada mobilitat d’aquestes àrees així com el baix percentatge de tests PCR realitzats en aquestes zones per nombre de sospitosos. La queixa del Consell continua sent que aquest requisit no havia estat requerit prèviament pel ministeri.

Per ara, 14 departaments continuen en l’anomenada fase 0 per 10 que ja han passat a la 1, i sembla que el ministeri va voler que l’entrada en vigor de la realització de tests PCR en centres d’atenció primària coincidís amb el confinament de les quatre grans ciutats del País com Elx, Alacant, València i Castelló amb les seues respectives àrees metropolitanes. D’aquesta forma des de Sanitat apuntaven que amb aquesta mesura s’evitava que possibles casos no detectats es pogueren desplaçar per la província.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha insistit avui a remarcar la seua posició respecte a la desescalada del País Valencià, tot i això continua en la seua posició habitual per a cercar el consens entre ambdues administracions. El cap del Consell ha recordat en el programa d’Ana Rosa de Telecinco que: “Estem en una causa comú amb el govern. El treball realitzat pels epidemiòlegs valencians per avançar a la següent fase és molt rigorós. En aquests moments no hem de tindre crispació, hem de generar seguretat”. “Ahir hi va haver una reunió amb el Ministeri de Sanitat i avui hi haurà una altra. S’està avançant. El meu disposició per arribar a acords és clara. La nostra ambició és garantir seguretat sanitària i reactivar l’economia”, ha dit Puig

Tot i això el president ha defensat que les xifres del País Valencià el posicionen més favorablement que altres comunitats, que ja ho han fet, per estar en la fase 1. A aquest respecte ha recordat que: “Ahir tan sols vam tindre un hospitalitzat nou, les coses estan anant molt bé gràcies als professionals de la sanitat valenciana. Tenim una sanitat pública molt potent que ha millorat molt en els últims anys”. “La nostra ambició és garantir la seguretat sanitària i reactivar l’economia”, ha conclòs Puig.

D’altra banda la consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha explicat avui en la roda de premsa diària que realitza per donar compte de les dades de la pandèmia que la reunió amb el ministre va ser “molt aclaridora” i que la valora “molt positivament”. Després del discurs del president de la Generalitat d’aquest diumenge on reclamava una explicació al govern central i una prompta revisió de la no entrada en la fase 1 de tot el territori valencià, Barceló no ha aclarit si la Conselleria tornarà a presentar la petició perquè la resta de departaments passen a fase 1.

La Consellera ha comentat que no dirà de moment “per a no generar expectatives” si el Consell demanarà que les àrees de salut que romanen en la fase 0 canvien a la 1. Al mateix temps que es resisteix a aclarir si es demanarà per al dilluns següent el pas a la fase 1, Barceló ha assegurat que es demanarà al Ministeri que es permeta la mobilitat interprovincial, com al País Basc. “Ho demanarem en el seu moment”, explica. El final d’aquest procés es coneixerà com a prompte aquest dimecres quan es reunirà amb Puig després de la reunió d’aquest dilluns amb el ministeri.

Directe