La Comunitat Valenciana demana accedir a la fase 1 el proper dilluns

La Generalitat assegura que tots els departaments de salut compleixen les condicions per passar

Tests ràpids per al covid-19

La majoria de comunitats autònomes han sol·licitat ja a l’Ministeri de Sanitat que els seus territoris passen a la fase 1 de la desescalada pel coronavirus dilluns que ve, tot i que són diverses les que demanaran que s’opti per la zona bàsica de salut i no per la província per permetre els avanços.

El pas a la fase 1 de la desescalada implicarà que els ciutadans es puguen reunir amb els seus éssers estimats (reunions de fins a deu persones a casa o al carrer), l’obertura de terrasses amb un aforament de el 50% i l’activitat dels comerços sense necessitat de cita prèvia amb una capacitat màxima del 30%.

Aquest dimecres vencia el termini perquè les comunitats autònomes sol·licitin a el Govern l’avanç de les seves províncies des de la fase 0 a la 1. Tot i això, Sanitat ha avançat que es permetrà “flexibilitat” en els temps perquè comporta un “treball intens” i permetrà que arribin els informes fins aquest dijous, però ha advertit que en posteriors fases les peticions, la documentació i els estudis tècnics han d’arribar amb una setmana d’antelació.

La Generalitat Valenciana assegura que tots els departaments de salut de la Comunitat estan en condicions per passar, a partir de dilluns, a la fase 1 de la desescalada d’aquesta crisi de l’coronavirus. Així li ho ha fet saber a el Govern d’Espanya a través de el document de desescalada, en què ha estat treballant intensament en les últimes hores, que ha remès a Madrid, i que justifica el compliment de les condicions que ha fixat Sanitat per de donar aquest pas tan esperat.

Els requisits
per a la fase 1

El Ministeri de Sanitat exigeix ​​a les comunitats autònomes que puguin tenir llistes en el termini de cinc dies entre 1,5 i 2 llits en Unitat de Cures Intensives (UCI) i disposar entre 37 i 40 llits per a malalts aguts per cada 10.000 habitants, en el cas que es produís un rebrot de coronavirus. Aquest és un dels criteris d’obligat compliment per part de les comunitats autònomes perquè el Govern pugui entrar a valorar les seves propostes de cara a la desescalada.

Diversos experts que aquest dimecres han participat en el I Simposi Virtual de Recerca en Coronavirus yan han donat el seu veredicte i han coincidit a considerar que difícilment Barcelona i Madrid passaran a la fase 1 de el pla de desescalada plantejat pel Govern i previst per al 11 de maig.

El director de el Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) de l’Ministeri de Sanitat, el doctor Fernando Simón, ha assegurat que serà el ministre de Sanitat Fernando Illa qui decidisque quines comunitats autònomes passaran de fase i quins no.

Directe