Quina mascareta m’he de posar?

Consulta els tipus, per a qui són adequades i resol dubtes freqüents

Foto: freepik.es

Les mascaretes són només un mitjà complementari de protecció i és fonamental seguir complint amb la resta de mesures preventives recomanades pel Ministeri de Sanitat. Hem de tindre en compte que no ens ha de donar una falsa sensació de total immunitat.

Hi ha tres tipus de mascaretes: les higièniques, les quirúrgiques i les EPI. Segons la situació de cadascú convé fer-ne servir un o un altre tipus.

▸ Mascaretes higièniques ▸ per a persones sanes
▸ Mascaretes quirúrquiques ▸ per a persones simptomàtiques o asimptomàtiques positives
▸ Mascaretes EPI ▸ cuidadors o amb contacte amb persones simptomàtiques i positius per covid-19

▸ I els xiquets?
⌙ En el cas de fer servir mascaretes, els xiquets i xiquetes sans a partir de tres anys deuen fer servir mascaretes higièniques acords a cada franja d’edat. Existeixen tres talles, entre els 3 i els 12 anys i són els adults el que tenen que supervisar la correcta col·locació, l’ús adequat i la retirada de les mateixes. Si el xiquet o xiqueta és positiu per covid-19 ha de fer servir mascareta quirúrgica o higiènica.

Les mascaretes
higièniques

▸ Les màscares higièniques són un complement a les mesures de distanciament físic i higiene recomanades pel Ministeri de Sanitat en el context de la pandèmia de la COVID-19.

▸ Com són?
Cobreixen boca, nas i barbeta i estan proveïdes d’un arnés que envolta el cap o se subjecta en les orelles. Solen estar compostes per una o diverses capes de material tèxtil i poden ser reutilitzables o d’un sol ús.

▸ Quant duren?
Si són reutilitzables, el fabricant indicarà el número màxim de rentats. A partir d’ací, no es garanteix l’eficàcia de la màscara. Les no reutilitzables han de ser eliminades després del seu ús recomanat. Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no usar la màscara durant més de 4 h. En cas que s’humitege o es deteriore per l’ús, es recomana substituir-la per una altra.

▸ On es troben?
Pots trobar-les en molts establiments.

Les mascaretes
quirúrgiques

▸ Les màscares quirúrgiques són les que acostumem a veure en ambients clínics. El seu objectiu és evitar que el personal sanitari i els pacients infectats (o sospitosos d’estar-lo) transmeten agents infecciosos.

▸ Com són?
Aquestes màscares estan dissenyades per a filtrar l’aire exhala- do. La seua missió és protegir als qui estan al teu voltant, evitant la dispersió vírica en esternudar, tossir o parlar. Han de tindre un mecanisme que permeta cenyir-la estreta- ment sobre nas, boca i barbeta a qui la porta posada.

▸ Quant duren?
Depén del fabricant. Consulta les instruccions. Quan la notes humida o bruta, canvia-la. Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no usar la màscara durant més de 4 h. En cas que s’humitege o deteriore per l’ús, es recomana substituir-la per una altra.

▸ On es troben?
Pots trobar-les en molts establiments, però hauran de vendre’s empaquetades. Només les farmàcies poden vendre màscares quirúrgiques individualment sense envasar i han de subministrar-se en un format que garantisca el seu protecció enfront de la contaminació abans del seu ús.

Les mascaretes
EPI

▸ Aquest tipus de màscares són Equips de Protecció Individual (EPI) i es recomanen fonamentalment per al seu ús per professionals per a crear una barrera entre un risc potencial i l’usuari. També poden estar recomanades per a grups vulnerables per indicació mèdica.

▸ Com són?
Les màscares EPI tenen com a finalitat filtrar l’aire inhalat evitant l’entrada de partícules contaminants en el nostre organisme. Segons la seua eficàcia de filtració poden ser de tres tipus: FFP1, FFP2, i FFP3. Per la seua part, aquelles amb filtres contra partícules es divideixen en P1, P2 i P3. Per a la protecció contra la covid-19 es recomana l’ús de màscares EPI FFP2.

▸ Quant duren?
Depén del fabricant. Consulta les instruccions. Quan la notes humida o bruta, canvia-la. Per qüestions de comoditat i higiene, se sol recomanar no usar la màscara durant més de 4 h. En cas que s’humitege o deteriore per l’ús, es recomana substituir-la per una altra.

▸ On es troben?
En farmàcies, establiments especialitzats

Preguntes
freqüents

▸ Es pot donar la volta a la màscara?
⌙ En cap cas és recomanable fer-lo. Això no augmentarà la seua durabilitat ni eficàcia.

▸ És segur netejar-la en el microones?
⌙ No. No existeixen dades concloents sobre l’efectivitat de la higienització a través d’aquest mètode. Per tant, no s’ha d’emprar en cap cas. A més, pot incloure una tira metàl·lica ca per a l’ajust nasal i seria perillós introduir-la en el microones.

▸ Què ocorre amb les màscares artesanals?
⌙ Els materials i mètodes de confecció amb els quals s’elaboren aquestes màscares són molt diversos. A més, poden no haver passat el control de verificacions o assajos. Per tant no es garanteix la seua eficàcia.

▸ I unes altres com, per exemple, les de busseig?
⌙ Aquest tipus de màscares no es recomana com a barrera per a reduir possibles contagis enfront de la covid-19.

▸ Em protegeix una màscara higiènica sense garantia UNE?
⌙ Que no tinga referència a una especificació UNEIX no significa que no protegisca enfront de la covic-19. Algunes segueixen altres normes i així figura en el seu etiquetatge. No obstant això, si una màscara higiènica manca de referències a normes o assajos no pot garantir un nivell de protecció.

▸ Xiquets i xiquetes poden usar màscares d’adults?
⌙ No es recomana l’ús de màscares higièniques de talla adulta a menors de 12 anys. No obstant això, els positius per covid-19, amb símptomes o asimptomàtics positius sí que han d’usar preferentment màscares quirúrgiques amb talla d’adult.

▸ Què ocorre si s’usa una màscara amb la talla equivocada?
⌙ Si no s’ajusta correctament, no tindrà l’eficàcia que deu. És important que s’ajuste bé al nas i que cobrisca la barbeta.

▸ Es poden llavar les màscares de tipus No Reutilitzable?
⌙ No. Si el fabricant no indica a la màscara és llavable -i, per tant, reutilitzable- no ho faces. No es pot garantir que conserve les seues propietats.

▸ Com es llaven les màscares reutilitzables?
⌙ Cada fabricant explica les instruccions de rentada. Usar un mètode diferent al recomanat pot deteriorar el producte i, per tant, perdre la seua efectivitat.

Per tal de tindre una informació encara més completa, el Ministeri de Sanitat ha editat una guia descarregable on consultar les especificacions a fons.

Directe