Els pobles dels Ports i l’Alt Maestrat no tindran franges per esport o passejar

Tots els municipis de menys de 5000 habitants se'n lliuren

El ministre de Sanitat, Salvador Illa

El ministre Salvador Illa ha detallat el pla del Govern per a fer passejos i fer esport a partir del 2 de maig. El pla, segons ha dit el ministre, té particularitats per a territoris com el nostre. D’aquesta manera, els municipis de menys de 5.000 habitants, com són tots els de les comarques dels Ports i l’Alt Maestrat així com la pràctica totalitat dels del Baix Maestrat no tindran que seguir unes franges horàries determinades i els xiquets, esportistes, dependents i majors o gent que vulga passejar podran fer-ho des de les 6 del matí fins les onze de la nit.

El 85% dels municipis d’Espanya i on viuen el 12% de la població, per tant, no tindran franges horaries. Això és degut a que en aquestes localitats és molt estrany que es produisquen aglomeracions, tal i com ha apuntat el ministre.

La norma general per a tots, com ja es va indicar en les eixides dels xiquets, és que els passejos ha de ser a un kilòmetre màxim del domicili i màxim amb una persona amb la qual es convisca. Les eixides per a activitats física hauran de ser individuals i sense eixir-se’n el terme municipal en el que es tinga el domicili.

▸ Passejos d’adults
⌙ a soles o acompanyat d’una sola persona amb la que es cohabite
⌙ màxim en un radi d’un quilòmetre
⌙ màxim una vegada al dia
⌙ no s’ha determinat, pel moment, limitació de temps

▸ Esport
⌙ a soles
⌙ dins del terme municipal
⌙ una major distància de seguretat
⌙ màxim una vegada al dia
⌙ no s’ha determinat, pel moment, limitació de temps

Franges horàries per a
les localitats més grans

Vinaròs, Peníscola o Benicarló, per contra, sí hauran de seguir les franges horàries al tenir una major població. En aquestes localitats de més de 5000 habitants, es podrà fer pràctica de l’esport individual i passeig amb convivent amb una la franja horària de 6 a 10 del matí i de 20 a 22 hores a la nit. Per a les persones dependents i que requerisquen assistència tindran una franja de 10 del matí a 12 i a la vesprada de 19 a 20 hores. “Els passejos amb els xiquets es restringeixen perquè no coincidisquen amb les persones majors excepte en els municipis de menys de 5.000 habitants”, apunta el ministre.

▸ Esport individual o passejos
⌙ de 6 a 10 del matí
⌙ de 20 a 23 de la nit

▸ Persones dependents i tots els majors de 70 anys
⌙ de 10 a 12 del matí
⌙ de 19 a 20 de la nit

▸ Xiquets (menors de 14 anys)
⌙ de 12 del matí a 19 de la tarde

Illa ha volgut començar la roda de premsa fent una valoració sobre les dades i ha dit que “estem en disposició de complir l’objectiu fixat”. “D’una forma sostinguda tenim millors dades de recuperats de de contagiats”, ha assenyalat el ministre en una altra part de la seua intervenció.

“Espanya serà un dels primers països a anunciar la seua desescalada, no hi ha un manual d’instruccions, hi ha certeses”, ha explicat en referència al pla del Govern per a afrontar la desescalada en les pròximes setmanes. Sobre això, ha insistit que “l’estat d’alarma ha funcionat i és imprescindible mantindre’l per a la fase de la desescalada”.

A més calor,
menys virus?

Respecte a que si la calor o la contaminació poden influir en el contagi del coronavirus, el ministre de Sanitat ha explicat que “hi ha estudis sobre aquest tema, però segons m’informen a mi els tècnics del ministeri no hi ha res concloent. És veritat que alguns coronavirus es comporten amb la calor i la sequedat que remet el contagi perquè no sobreviuen a aqueixes condicions. Tant de bo siga aqueix el cas però no em traslladen que hi haja evidència científica concloent”.

El ministre insisteix que continua sent necessari “la distància interpersonal, llavat de mans i higiene en espais públics”.

Directe