Per Sant Marc no es beneiran els quatre punts cardinals

Tot apunta a que la resta de vots ancestrals també tindràn que esperar

Arriba el temps dels Vots a la nostra comarca. Vots de terme; vots de poble. Compromisos que es feren per reclamar un poquet d’ajuda als cels, o per agrair els favors que s’havien rebut. Vots. Vots ancestrals quin origen arranca en alguns casos fa més de 600 anys, i com les heretats, passen de pares a fills, a néts, a besnéts. Promeses que es mantenen per la voluntat dels pobles, fidels a les seues arrels. És part del patrimoni del qual no s’ha volgut oblidar el portenc.

Els temps han canviat però els camins es mantenen i les raons per caminar junts es renoven d’any en any. I sent importants els Sants i les Verges que guarden les ermites que acaben el camí, també ho són els llocs que les guarden. Els tossals, que sempre han tingut eixa part mística per ser els llocs de la terra més prop del cel. Però també les valls, les coves o les rieres on les forces tel·lúriques, l’energia o els corrents d’aigua, mantenen un perfecte equilibri que ens omple de pau.

Pot ser que ja no sentim amb tanta força la connexió amb el món natural i és cert que ja no depenem tant de la meteorologia, o de les estacions; el sentiment religiós tampoc es viu com abans. I encara i així, continuem caminant i complint compromisos adquirits pels nostres avantpassats. Tradicionalment el cicle votiu de primavera comença en Sant Marc, encara que en dates anteriors, en anys normals, han pogut celebrar-se les que tenen més relació en la Pasqua.

Sant Marc té a la nostra comarca un bon grapat d’ermites grans i menudes, peirons o pigrons, a ell dedicades. Este cap de setmana Morella començaria el cicle de rotllos i primes per Sant Marc de Torremiró, Olocau visitaria la seva ermita dedicada a San Marcos, Cinctorres acudiria a Sant Marc, Herbers, Forcall, Palanques, Ares i Vallibona també celebrarien la festa del sant evangelista. Però enguany no és un any normal. La pàndemia de coronavirus ha parat el món, i ens ha obligat a variar les nostres costums. Moltes cites votives s’han ajornat per fer-les quan es puga, altres ja esperaran a l’any vinent.

Directe