L’Onso tindrà la seua celebració tot i el confinament pel coronavirus

Es fan activitats per al que l'Onso sàpiga que La Mata no s'oblida d'ell i l'espera l'any vinent

L'Onso, en una imatge d'arxiu

L’Estat d’Alarma, decretat pel Govern d’Espanya el dia 14 de març i ampliat pel moment fins a l’11 d’abril impossibilita totalment la celebració de l’Onso de La Mata, que estava previst per al dissabte 4 d’abril. Cada dissabte previ a la Setmana Santa, La Mata viu l’arribada de l’Onso, una festa que representa la finalització de l’hivern i l’arribada de la primavera. Una representació en la que els caçadors porten a l’Onso des del bosc al poble. L’Onso, animal mitològic representat per una persona vestida amb roba de sac i pells de corder i amb la cara i les mans plenes de greix, intenta tacar a la gent i escapar-se. Aquesta tradició és una gran festa popular i els veïns trauen les bodegues al carrer, convidant als presents que cada any en son més.

L’Onso arriba a la localitat sobre les 20 hores, però aquest dia es converteix en una gran jornada de convivència amb més activitats, que culminen amb una gran festa per la nit. La festa de l’Onso és coneguda a Euskadi o els Pirineus i de fet el municipi de La Mata està agermanat amb Prats de Molló, localitat francesa de parla catalana on també es celebra la festa.

Un complet reportatge de la festa de l’Onso de l’any 2014

Des de La Mata, s’ha decidit adaptar la iniciativa per a xiquets i xiquetes de l’arc de Sant Martí a la festa de l’Onso. Com enguany no es pot celebrar la festa de l’Onso es demana que es dedique un dibuix a les finestres o portes per a que l’Onso sàpiga que La Mata no s’oblida d’ell: #OnsoFinsALAnyQueVe.

A més, des de l’organització de la festa de l’Onso també s’invita a enviar els dibuixos a les xarxes socials

Una iniciativa a nivell infantil amb la que es pretén recordar la celebració de la festa de l’Onso de La Mata, prevista per al 4 d’abril i que en aquest any 2020 no es podrà desenvolupar com a conseqüència de l’Estat d’Alarma imposat per la pandèmia del Coronavirus, però que pots reviure en vídeo i fotos a comarquesnord.

Directe