Mor el primer contagiat per coronavirus als Ports

La crisi del coronavirus arriba al nostre territori i afecta a la residència de Morella

El COVID-19 o coronavirus finalment ha arribat a la comarca de els Ports, concretament a Morella, i ho ha fet en un dels llocs més vulnerables de tots, en una residència de la tercera edat. Així, el diumenge es confirmava la pitjor notícia al centre San Juan Bautista de Morella i Sanitat revelava que una persona d’avançada edat i resident del centre havia mort a causa d’aquesta malaltia i que en les primeres proves realitzades s’havien detectat més positius. El dilluns les notícies empitjoraven i apuntaven al fet que tant la residència en particular com Morella en general presentaven més positius en aquest virus procedent de la ciutat xina de Wuhan. Si bé la premsa provincial ha donat fins i tot la xifra de nou majors contagiats als que caldria sumar diversos residents, aquest nombre no ha sigut confirmat ni per la pròpia residència ni per la Conselleria de Sanitat i fins i tot altres mitjans apunten a només tres afectats.

Tot i la complicada situació del centre geriàtric morellà on hi ha positius tant en residents com en treballadors, de moment des del mateix centre han explicat que la situació està controlada i que les persones amb el virus es troben separades de la resta per evitar nous contagis. Mentrestant, els treballadors amb el COVID-19 es troben en quarantena a les seues cases i la resta realitzen torns llargs i en dies alterns. A partir del diumenge compten amb el suport dels serveis sanitaris que van actuar immediatament, quan la Generalitat va agafar el comandament del centre fins que la situació es normalitze.

Aquesty mateix diumenge, i seguint el protocol d’actuació establert pel govern d’Espanya per a tot l’Estat en casos positius en aquests centres per a majors, la Unitat Militar d’Emergència va començar els treballs de neteja i desinfecció en el propi edifici creant un poc d’incertesa en els veïns que desconeixien el que passava, per aquest motiu l’alcalde de la localitat Rhamsés Ripollés, va realitzar un comunicat explicant la situació i demanant que no s’estengueren notícies falses. Així, Ripollés recalcava que: “faig una crida a la responsabilitat amb l’ús d’informacions no contrastades. En cada grup d’amics, en les xarxes socials, en les converses, no propaguem eixe tipus de missatges, ja que afecten altres persones i no ajuden, en res, a la situació”.

El primer edil també llançava un missatge per a conscienciar a la ciutadania de respectar les mesures de protecció personal i comentava que: “hem de ser conscients que el COVID-19, el maleït coronavirus, no distingeix de llocs ni de persones, és el nostre enemic comú. I de moment, l’única arma, l’única vacuna que tenim per enfrontar-nos a ell és el nostre comportament. El comportament de cadascú i el comportament com a societat. Totes les nostres energies, per tant, han d’estar en cuidar-nos, en estimar-nos i combatre’l”.

El mateix diumenge l’UME també va actuar a altres punts de la província i el dilluns van tornar a la capital de els Ports per a desinfectar alguns punts delicats i de pas com el carrer de la Mare de Déu de Vallivana, l’exterior del Centre de Salut o altres punts com carrers comercials i alguna entrada de Morella com el portal de Sant Mateu. Mentrestant, la brigada municipal fa el propi en els punts que se’ls requereix.

Des del moment en què va començar aquest estat d’Alarma que ha confinat a 47 milions de persones a Espanya i ja a 2300 milions arreu del planeta Terra, els pobles de els Ports han reclamat que en cap cas es viatge a aquests petits nuclis poblacionals baix qualsevol circumstància, ja que es posaria en risc als ciutadans que en la major part són persones majors, qui més està patint aquest virus. Això sembla que ha sorgit efecte i de moment cap poble de la comarca a banda de Morella ha enregistrat casos. La província de Castelló segueix liderant el rànquing de territoris amb menys contagis i durant els darrers dies ha desaccelerat el nombre de nous positius.

Tot i això la jornada de dimarts bona part dels nous contagis en Castelló, en aquesta llista fatídica que no para de créixer a nivell estatal, eren en Morella i a conseqüència l’Ajuntament ha reforçat els serveis de suport a la gent gran i als col·lectius més vulnerables a causa de la pandèmia del COVID-19. Així, des del consistori es dóna suport al servei de Teleassistència de la Creu Roja, el qual compta amb 70 usuaris i usuàries, el Centre de Dia amplia el servei de menjar a domicili i l’atenció necessària, les Unitats de Respir i activitats complementàries acompanyen telefònicament aquests col·lectius i els envien activitats.

A més, la Farmàcia de Morella ofereix el servei de medicaments a domicili en cas d’urgència a partir d’aquest mateix divendres. S’ha de telefonar als 964 16 00 04 i 679 09 28 63 en horari de 10.00 hores a 14.00 hores. Així, el personal auxiliar d’infermeria del Centre de Dia repartirà els medicaments des de les 16.00 fins a les 18.00 hores.

El servei d’atenció a l’ajuntament de Morella està operatiu de manera telefònica des de les 08.00 hores fins a les 20.00 hores a través del número 964 16 00 43-1. També els Serveis Socials atenen de manera telefònica al mateix número extensió 5 des de les 08.00 hores fins a les 14.00 hores.

Els infectats i els que malauradament han mort ja amb aquesta malaltia arreu del país segueixen augmentant i les autoritats continuen demanant responsabilitat a la població per aconseguir tombar la famosa corba que marca els contagis i poder tornar com més aviat millor.

Directe