Morella tanca les seues portes pel coronavirus i els carrers es queden buits

Establiments i serveis municipals romandran tancats indefinidament amb excepcions

El coronavirus ha convertit els pobles de Els Ports en llocs amb carrers fantasma molt més del que podria ser habitual pel despoblament. Morella ha notat substancialment les restriccions que han recomanat i requerit del govern d’Espanya amb el decret de l’Estat d’Alerta i tot el que això comporta, del de la Generalitat Valenciana amb el tancament de tots els centres i establiments d’oci com bars, restaurants o centres d’esport, i de l’Ajuntament de Morella que va decidir passar la clau a tots els espais municipals i museus de la ciutat.

Aquest cap de setmana, la capital de els Ports va deixar el seu bullici habitual amb l’arribada del turisme per una imatge una mica insòlita amb tots els bars i restaurants tancats. Així ho va decretar l’alcalde de Morella per evitar l’arribada massiva d’un turisme irresponsable que sí que s’ha produït en altres poblacions costaneres i que també es va produir fins a aquest mateix divendres, ací es volia restringir per protegir a la població. La major part de les localitats de els Ports han remés comunicats aquests dies demanant a la població de tot el territori nacional responsabilitat personal i evitar posar en risc als pobles de l’interior amb una elevada quantitat de persones majors que són les més vulnerables per aquesta pandèmia. Així, els ajuntaments han requerit l’eliminació de qualsevol viatge i entrada als seus pobles inclús de les persones que hi tenen familiars o estan estudiant o treballant fora.

Els pàrquings de l’Alameda mostraven la seua cara més solitària i excepte algun turista despistat les carreteres com l’N-232 també ha comptat amb una forta davallada del transit. Les mesures, la major part d’elles inaudites en l’etapa democràtica d’Espanya, han donat els seus fruits i la plaça de Morella ha romangut pràcticament buida excepte alguns comerços d’alimentació, la farmàcia o els estancs que sí que han obert les seues portes. Tot i això, la resta dels establiments de tota classe van decidir baixar les seues portes i passar les seues reixes per evitar qualsevol risc. A més, una circular que deixava l’Ajuntament de la localitat en cada una de les portes dels locals recordava la necessària prudència de propietaris, dependents i clients de mantenir una separació prudent entre ells i evitar el contacte. Així, les compres en les tendes es feien d’un en un i en els supermercats per grups per evitar les aglomeracions. La casa consistorial i el teatre municipal a més de tots els museus i serveis municipals també permaneixen amb les portes tancades de forma indefinida fins que les autoritats nacionals consideren que siga necessari.

Amb aquesta quarantena els majors són els més perjudicats, ja que no poden eixir de casa si no és absolutament imprescindible però els més menuts també ho sofriran, ja que no poden sortir a jugar als carrers. A Morella els parcs infantils de tot el poble han estat precintats pels serveis municipals i els gronxadors i espais lúdics de la placeta del Tint o també el tobogan i els del parc de la plaça Colon que normalment estan plens de xiquets romandran vuits de vida fins a nova ordre. Així, també s’ha prohibit eixir a passejar per l’albereda a no ser que s’haja de traure a les mascotes perquè facen les seues necessitats i no es pot per tant utilitzar les famoses infraestructures de fusta del prat per a jugar ni tampoc els de la zona de l’Espai Firal que també han estat acordonades per la policia local que serà l’encarregada juntament amb la Guàrdia Civil de què totes aquestes mesures es complisquen avisant a la gent i imposant sancions en cas que siga necessari.

Directe