L’Early Music Morella rebrà el Premi anual de turisme d’Asetmico

El festival de música medieval i renaixentista s'ha presentat a Castelló

L’Early Music Morella rebrà el Premi anual de turisme d’Asetmico

Aquest dimecres, la Diputada de Cultura, Ruth Sanz, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i el Director de l’Acadèmia i Festival Internacional de Música Medieval i Renaixentista Early Music Morella, Carles Magraner, han presentat l’Early Music Morella a l’Espai Cultural Obert Les Aules de la Diputació de Castelló. Així, aquest esdeveniment tindrà lloc a Morella des del 17 fins al 23 de juliol i compta amb el suport de la Diputació per a realitzar la seua novena edició.

L’alcalde de Morella, ha destacat que “l’Early Music Morella és un esdeveniment marcat al calendari cultural de la nostra ciutat, ja que combina espais únics de la nostra ciutat amb música medieval per a transportar-nos a aquesta època”. Rhamsés ha explicat que “a més aquest té un important impacte socioeconòmic a Morella, ja que durant una setmana l’alumnat, professorat i amants de la música es reuneixen a Morella per a gaudir dels concerts i aprendre en les diferents classes”. Finalment, l’edil ha aprofitat per a “convidar a totes i tots a vindre a Morella a disfrutar de les activitats que alberga l’Early Music Morella des del 17 fins al 23 de juliol”.

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha volgut donar l’enhorabona a l’organització, l’Associació Cultural Comes, «pel vostre treball incansable perquè cada estiu gaudim i aprenguem de la delicadesa, bellesa i riquesa de les melodies medievals en un entorn que li fa honra». En aquest sentit, Sanz ha destacat «la increïble qualitat i factura tècnica i professional d’aquesta iniciativa que porta el nom de Castelló molt més fora de les nostres fronteres»: «Em sent orgullosa de tindre a a la nostra província projectes de tan important bagatge cultural i per això des de la Diputació ens sumem enguany com a col·laboradors».

Per la seua banda el director de l’Early Music Morella, Carles Magraner, ha indicat que “serà un plaer compartir amb el públic l’univers sonor de l’Europa del Renaixement, que ens ajudarà a entendre l’estreta relació entre Flandes i els territoris de la Corona d’Aragó”. Així mateix, el musicòleg ha subratllat que “un dels objectius principals del projecte és impulsar, encara més, la internacionalització d’Early Music Morella’ amb la presència de grans compositors i prestigiosos intèrprets tant en el seu vessant artístic com acadèmica”.

Cal recordar que l’Early Music Morella destaca per la qualitat dels professors en els cursos que imparteix. Aquestos són de diferents disciplines i compten amb més de 100 alumnes. A més, cadascun dels concerts és un espectacle únic, sobretot l’últim, el qual conclou el festival, on participen tots els integrants del curs. Així, el convent de Sant Francesc, l’església Arxiprestal de Santa Maria la Major o l’Ajuntament són alguns dels emplaçaments que acolliran les activitats de l’Early Music Morella.

A més, aquest any 2020, Morella albergarà també el III Congrés internacional de Med i Ren Música antiga, espais arquitectònics i noves tecnologies des del 6 fins al 9 de maig. Aquest guarda relació amb l’Early Music Morella i augmentarà l’activitat d’aquest festival durant els mesos previs.

Prestigioses formacions
i intèrprets

Early Music Morella, com a una de les cites més importants de la música antiga en el panorama internacional, comptarà amb la presència de prestigioses formacions, artistes i cantants com Capella de Ministrers, Toni Aparisi, Atsuko Takano, Bureo, Pablo Márquez, Marta Almajano, Eduardo Egüez, Robert Cases, Nuria Sanromà, Silke G. Schulze, Jota Martínez, Maria Jonas, Aziz Samsaoui, David Yacus, Eduard Navarro, Marco García de Pau i Francesc Gamón dirigint els cors Ad libitum i el Cor EMM, Germán Díaz, Yshai Afterman i els *Dimonis de Morella.

Molts d’aquests artistes oferiran diversos cursos: flautes, cant gregorià, cant medieval, cant renaixentista i barroc, cornetto, cor i direcció coral, òrgan i clavicordi, sacabuche, vihuelas, tiorba, guitarra…; d’interpretació de música tradicional per Mara Aranda, Eduard Navarro, Aziz Samsaoui, Yshai Afterman i Germán Díaz, de lutheria (Jesús Reolid), de dansa (Toni Aparisi), introducció a la música antiga (David Antich i Pau Ballester) i tallers de música antiga per a xiquets (Jota Martínez).

Així mateix, hi haurà conferències al llarg del festival a càrrec de Senén Florensa, Toni Aparisi, Paloma Gutiérrez del Rierol i Jota Martínez i un debat coordinat per Juan Ángel Vela del Camp, amb el suport d’Acció Cultural Espanyola a través del seu Programa per a la Internacionalització de la Cultura Espanyola (PICE) i la participació de cinc programadors internacionals: Pawel Szczepanik, Richard Lorber, Björn Ross, Xavier Julien Laferriere i Anna-Katarina Schatzl.

Reportatge de l’edició 2015 de l’Early Music

Premi anual de
turisme d’Asetmico

Cal destacar que aquest any l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca han concedit el Premi anual d’Asetmico a l’Early Music Morella pel seu impacte socioeconòmic a la ciutat. Aquest guardó l’entregaran durant el dia de la festa d’aquesta associació el dia 29 de març.

El festival es donarà a conèixer aquesta setmana a nivell europeu a Brussel·les, on es presentarà aquesta edició en el Conservatori Reial i a l’Institut Cervantes.

Directe