Es pagaran 4 cèntims per recepta per a salvar les farmàcies rurals

El fons no suposaria cap cost per a les arques publiques

La Comissió de Sanitat de la Cambra Alta ha tractat una iniciativa de Compromís que proposa “garantir la supervivència de les farmàcies en el món rural” a través de, entre altres mesures, un “nou fons proposat pels propis afectats” que “no tindria un destacat cost per a les arques públiques”.

Aquest fons passaria per retenir quatre cèntims de cada recepta. Això donaria viabilitat a les mateixes sense suposar cap despesa pública. La moció sosté que les farmàcies “han suportat en els últims anys l’encariment dels costos, mentre els preus dels medicaments han anat baixant contínuament”.

Segons explicava el senador Carles Mulet, en 2018 a la Comunitat Valenciana hi havien un total de 78 farmàcies de Viabilitat Econòmica Compromesa (VEC), és a dir, farmàcies que “facturen poc i que no aconsegueixen el 11,4 per cent de la facturació d’una farmàcia mitjana, per la qual cosa reben una subvenció mensual”. Aquesta xifra resulta “especialment significativa” a les comarques de Castelló, que concentra un total de 40, la qual cosa suposa un 13 per cent del total d’oficines de farmàcia.

En estudiar la distribució d’aquestes farmàcies, la coalició conclou que es tracta d’una situació “associada a la ruralitat, on es troben la gran majoria de farmàcies VEC”. En aquest sentit, Mulet ha defensat que “l’administració i el mateix sector ha de donar viabilitat a aquestes farmàcies que tenen un elevat interés públic com a establiment sanitari en aquests petits municipis amb el risc d’exclusió social”.

Un estudi de la Societat Espanyola de Farmàcia Rural a instàncies del Consell General de Col·legis Farmacèutics, conclou que un Fons de Compensació per a les Farmàcies Rurales Essencials podria ser la solució per a les que compleixen una sèrie de criteris demogràfics, econòmics i sanitaris per una simple qüestió de justícia i equitat.

Directe