100 efectius de la UME se sumen per pal·liar el danys de la neu a l’interior

La borrasca Glòria, que continuarà colpejant Castelló durant el dimecres

100 efectius de la UME se sumen per pal·liar el danys de la neu a l’interior

La Unitat Militar d’Emergències (UME) s’ha unit aquesta vesprada al Consorci Provincial de Bombers a les tasques de retirada de la neu a l’interior castellonenc amb un total de 100 efectius que ja treballen en els termes de Vilafranca i Ares del Maestrat, dues de les localitats més afectades per la borrasca Glòria al seu pas per la província. A hores d’ara, la situació és complicada per la dificultat que suposa, en alguns casos, aclarir el pas en zones de orografia difícil. És el cas de moltes granges o masies que continuen incomunicades pel gran volum de neu que s’acumula, encara hui, a molts camins i indrets de les comarques del nord.

La Diputació de Castelló continua centrant tots els seus esforços en aquesta zona i les àrees més afectades del litoral per l’intens temporal costaner que ha causat importants danys a les platges d’Almenara, Moncofa i Almassora. Com a resposta, el president de la institució, José Martí, i el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, han activat hui mateix un pla d’emergència per a pal·liar els danys per la neu, pluja, vent i el mal onatge que comportarà la contractació, per via d’urgència, de maquinària per a reforçar les tasques de retirada de la neu i per a escometre, una vegada el temps ho permeta, la neteja de les restes que col·lapsen les platges castellonenques.

Per al president de la institució provincial, José Martí, “estem davant una situació excepcional que requereix mesures excepcionals”. I és que, des d’ahir dilluns, les intenses nevades mantenen incomunicada la comarca dels Ports, on s’acumula més d’1 metre de neu en molts municipis, mentre que a la costa es succeeixen els danys i desperfectes a causa del marejol.

Tant el president Martí com el diputat de Bombers, Abel Ibáñez, han concretat avui les principals mesures d’urgència des del centre de control d’operacions del Consorci Provincial de Bombers té a Castelló, des del qual es coordinen les actuacions dels més de 200 efectius que estan en alerta per a intervindre, en cas que siga necessari, de la forma més ràpida i efectiva davant les inclemències de l’oratge.

Més d’un centenar
d’actuacions

En total, en les últimes 48 hores, els efectius del Consorci han realitzat més d’un centenar de serveis per les intenses nevades a l’interior i pel fort temporal de vent i ones a la costa. Desglossant un poc les dades, han estat 52 les eixides relacionades amb la neu, formant el major gruix les tasques de neteja de les vies, fent la màxima prioritat la reobertura dels accessos als municipis i punts poblacionals afectats. A banda, també s’han realitzat intervencions de rescat a persones atrapades. Així mateix, el vent ha ocasionat 40 actuacions per despreniments d’arbres i d’altres elements com tanques publicitàries, cornises o murs.

Una actuació de la UME aquest matí a Terol

La pluja
continua

El punt que més preocupa als responsables de l’operatiu de bombers a hores d’ara és l’evolució de l’estat de la mar, ja que mentre les previsions apunten a que la situació millore a l’interior, per a les pròximes hores s’esperen ruixats de vora 50 litres per metre quadrat a la costa, pel que els parcs de Nules, Orpesa i Benicarló estan mobilitzats per a actuar de forma immediata. De fet, les últimes hores han estat mogudes, ja que els professionals dels centres han efectuat serveis de salvament en vehicles atrapats en l’aigua i trasllats de veïns que no podien eixir dels seus habitatges. A més a més, hui mateix, estan realitzant rutes preventives inspeccionant zones com a passejos marítims o càmpings.

José Martí i Abel Ibáñez han informat que s’està en contacte directe amb la Generalitat i els serveis de protecció, així com amb els ajuntaments, per tal de recopilar amb més precisió les informacions i adaptar la resposta segons les circumstàncies. Aprofitant l’estada al centre de control, ambdós diputats han volgut transmetre la seua força als professionals i voluntaris de l’equip de bombers “per estar sempre disposats a tot pel poble i per la seua resposta sempre professional davant situacions adverses” i han fet una crida a la prudència de tota la ciutadania davant una situació que encara s’allargarà durant el dia de hui. “El nostre objectiu és que la normalitat torne a tots els municipis en el termini més breu possible de temps”.

Directe